Plastic flessen Hashimoto

Wat is de invloed van bisfenol A (BPA) uit plastic op Hashimoto?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Bisfenol A (BPA) uit plastic staat bekend als hormoon verstorende stof, die met Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier) in verband is gebracht. Blootstelling aan BPA heeft een negatieve invloed op de schildklierfunctie van dieren en kan bij hen Hashimoto veroorzaken. Mogelijk heeft BPA ook een negatieve invloed op de schildklierfunctie van de mens. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan BPA de productie van antilichamen tegen thyreoperoxidase (anti-TPO) verhoogd. Verhoogde anti-TPO waarden worden vaak bij de ziekte van Hashimoto gezien.

    De invloed van bisfenol A (BPA) op dieren

    Uit onderzoek onder dieren, zoals ratten blijkt dat blootstelling aan BPA op verschillende manieren tot auto-immuniteit van o.a. de schildklier kan leiden. Zo lijkt de structuur van BPA erg veel op de structuur van het actieve schildklierhormoon triiodothyronine (T3). Beide kunnen aan de T3 receptoren binden, waardoor er concurrentie plaatsvindt tussen BPA en T3. Als er veel BPA op de T3 receptoren zit kan het schildklierhormoon T3 zijn werk niet doen.[1]

    Ook kan het immuunsysteem op BPA gaan reageren als het immuunsysteem BPA als een gevaarlijke indringer ziet. Omdat BPA erg op T3 lijkt kan het gebeuren dat het immuunsysteem niet alleen BPA gaat aanvallen, maar ook per ongeluk T3 gaat aanvallen. Dit mechanisme wordt moleculaire nabootsing genoemd (in Engels: molecular mimicry). Moleculaire nabootsing kan ook plaatsvinden bij blootstelling aan gluten (brood, pasta, beschuit, crackers, muesli) en caseïne (melk, kaas, yoghurt, kwark). In mijn vorige artikel kun je hier meer over lezen.

    Daarnaast stimuleert BPA de productie van het hormoon prolactine. Verhoogde prolactinewaarden zijn in verband gebracht met de productie van antilichamen tegen thyreoglobuline (anti-TG) en thyreoperoxidase (anti-TPO) bij mensen met de ziekte van Hashimoto.

    Verder functioneert BPA ongeveer hetzelfde als oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. BPA wordt daarom ook wel een xeno-oestrogeen genoemd. Oestrogeen kan auto-immuniteit stimuleren, en op dezelfde manier kan het xeno-oestrogeen BPA dat ook doen.

    Naast deze drie mechanismen zijn er nog meer potentiële rollen van BPA bij auto-immuunziekten. Onderstaande afbeelding geeft deze rollen weer.[2]

    BPA auto-immuunziekten

    De invloed van bisfenol A (BPA) op mensen

    Ook bij mensen lijkt BPA een negatieve invloed op de schildklier te hebben. Uit onderzoek onder 2361 mensen van 15 jaar en ouder blijkt BPA onafhankelijk in verband te staan met de productie van antilichamen tegen thyreoperoxidase (anti-TPO).[3] Dit is een enzym die betrokken is bij de productie van schildklierhormonen. Bij de ziekte van Hashimoto worden vaak verhoogde anti-TPO waarden gevonden. Dit betekent dat het immuunsysteem het enzym thyreoperoxidase (TPO) als vijand ziet, waardoor het deze gaat aanvallen. Aangezien thyreoperoxidase bij de productie van schildklierhormonen betrokken is, kan hierdoor een tekort aan schildklierhormonen ontstaan. Het gevolg is dan een trage schildklier, met veel uiteenlopende symptomen.

    Bronnen van BPA

    BPA zit in plastic producten, zoals onder andere in:

    • Flesjes
    • Koffiebekertjes (die witte)
    • Bakjes van afhaalrestaurants
    • Broodtrommels
    • Bestek
    • Borden
    • Binnenkant van blikken (frisdrank, bonen, tomatenpuree, kokosmelk, vis)

    Volgens het Voedingscentrum krijg je bij een gevarieerd voedingspatroon niet te veel BPA binnen. Zorg er dus voor dat je veel varieert.

    Kortom

    Zowel bij dieren als bij mensen zijn negatieve effecten van BPA op de schildklierfunctie gevonden. BPA zit in plastic producten. Zorg voor veel variatie in je voeding, zodat je de kans op een overschot aan BPA verkleint.

    Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

    Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

    Inhoud e-mailcursus:

    • Introductie e-mailcursus
    • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
    • Les 2: Schildkliermedicatie
    • Les 3: Ontspanning
    • Les 4: Slaap
    • Les 5: Beweging
    • Les 6: Voeding
    • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
    • Les 8: Ziekteverwekkers
    • Les 9: Supplementen
    • Les 10: Mindset
    • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

    Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

    Gratis e-mailcursus

    Restklachten trage schildklier verminderen

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

    Klik hier om de bronnen te zien
    [1] Moriyama, K., Tagami, T., Akamizu, T., Usui, T., Saijo, M., Kanamoto, N., … & Nakao, K. (2002). Thyroid hormone action is disrupted by bisphenol A as an antagonist. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 87(11), 5185-5190.
    [2] Kharrazian, D. (2014). The potential roles of bisphenol A (BPA) pathogenesis in autoimmunity. Autoimmune diseases, 2014.
    [3] Chailurkit, L. O., Aekplakorn, W., & Ongphiphadhanakul, B. (2016). The association of serum bisphenol A with thyroid autoimmunity. International journal of environmental research and public health, 13(11), 1153.
    Deel deze blog via

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Ik heb als hormoontherapeut de workshop van Ruud gevolgd over de schildklier. En ondanks dat ik zelf ook les heb gekregen in de schildklier, vond ik Ruud zijn uitleg heel goed te begrijpen ( ik heb zelf ook zeker nog weer dingen... Lees verder
    CS
    Clenda Saal 17 april 2023
    Ik ben gister naar de workshop van Ruud geweest. Hele heldere uitleg. Dingen die ik 27 jaar met traagwerkende schildklier niet wist en nu wel gaan mij zeker helpen. Ik ben vorige week begonnen met het AIP dieet, ik zag er erg... Lees verder
    IH
    Inez Honhof 15 april 2023
    Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om... Lees verder
    Mv
    Moeder van 3 13 april 2023
    Wat een goede workshop! Ik ben vertrokken met goede tips, die ik de volgende dag meteen heb geïmplementeerd in mijn dagelijkse routine. Eindelijk begrijp ik meer wat ik kan doen om mijn restklachten te verminderen.
    MK
    Michel Kroon 12 april 2023