Plastic flessen Hashimoto

Wat is de invloed van bisfenol A (BPA) uit plastic op Hashimoto?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Bisfenol A (BPA) uit plastic staat bekend als hormoon verstorende stof, die met Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier) in verband is gebracht. Blootstelling aan BPA heeft een negatieve invloed op de schildklierfunctie van dieren en kan bij hen Hashimoto veroorzaken. Mogelijk heeft BPA ook een negatieve invloed op de schildklierfunctie van de mens. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan BPA de productie van antilichamen tegen thyreoperoxidase (anti-TPO) verhoogd. Verhoogde anti-TPO waarden worden vaak bij de ziekte van Hashimoto gezien.

  De invloed van bisfenol A (BPA) op dieren

  Uit onderzoek onder dieren, zoals ratten blijkt dat blootstelling aan BPA op verschillende manieren tot auto-immuniteit van o.a. de schildklier kan leiden. Zo lijkt de structuur van BPA erg veel op de structuur van het actieve schildklierhormoon triiodothyronine (T3). Beide kunnen aan de T3 receptoren binden, waardoor er concurrentie plaatsvindt tussen BPA en T3. Als er veel BPA op de T3 receptoren zit kan het schildklierhormoon T3 zijn werk niet doen.[1]

  Ook kan het immuunsysteem op BPA gaan reageren als het immuunsysteem BPA als een gevaarlijke indringer ziet. Omdat BPA erg op T3 lijkt kan het gebeuren dat het immuunsysteem niet alleen BPA gaat aanvallen, maar ook per ongeluk T3 gaat aanvallen. Dit mechanisme wordt moleculaire nabootsing genoemd (in Engels: molecular mimicry). Moleculaire nabootsing kan ook plaatsvinden bij blootstelling aan gluten (brood, pasta, beschuit, crackers, muesli) en caseïne (melk, kaas, yoghurt, kwark). In mijn vorige artikel kun je hier meer over lezen.

  Daarnaast stimuleert BPA de productie van het hormoon prolactine. Verhoogde prolactinewaarden zijn in verband gebracht met de productie van antilichamen tegen thyreoglobuline (anti-TG) en thyreoperoxidase (anti-TPO) bij mensen met de ziekte van Hashimoto.

  Verder functioneert BPA ongeveer hetzelfde als oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. BPA wordt daarom ook wel een xeno-oestrogeen genoemd. Oestrogeen kan auto-immuniteit stimuleren, en op dezelfde manier kan het xeno-oestrogeen BPA dat ook doen.

  Naast deze drie mechanismen zijn er nog meer potentiële rollen van BPA bij auto-immuunziekten. Onderstaande afbeelding geeft deze rollen weer.[2]

  BPA auto-immuunziekten

  De invloed van bisfenol A (BPA) op mensen

  Ook bij mensen lijkt BPA een negatieve invloed op de schildklier te hebben. Uit onderzoek onder 2361 mensen van 15 jaar en ouder blijkt BPA onafhankelijk in verband te staan met de productie van antilichamen tegen thyreoperoxidase (anti-TPO).[3] Dit is een enzym die betrokken is bij de productie van schildklierhormonen. Bij de ziekte van Hashimoto worden vaak verhoogde anti-TPO waarden gevonden. Dit betekent dat het immuunsysteem het enzym thyreoperoxidase (TPO) als vijand ziet, waardoor het deze gaat aanvallen. Aangezien thyreoperoxidase bij de productie van schildklierhormonen betrokken is, kan hierdoor een tekort aan schildklierhormonen ontstaan. Het gevolg is dan een trage schildklier, met veel uiteenlopende symptomen.

  Bronnen van BPA

  BPA zit in plastic producten, zoals onder andere in:

  • Flesjes
  • Koffiebekertjes (die witte)
  • Bakjes van afhaalrestaurants
  • Broodtrommels
  • Bestek
  • Borden
  • Binnenkant van blikken (frisdrank, bonen, tomatenpuree, kokosmelk, vis)

  Volgens het Voedingscentrum krijg je bij een gevarieerd voedingspatroon niet te veel BPA binnen. Zorg er dus voor dat je veel varieert.

  Kortom

  Zowel bij dieren als bij mensen zijn negatieve effecten van BPA op de schildklierfunctie gevonden. BPA zit in plastic producten. Zorg voor veel variatie in je voeding, zodat je de kans op een overschot aan BPA verkleint.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Moriyama, K., Tagami, T., Akamizu, T., Usui, T., Saijo, M., Kanamoto, N., … & Nakao, K. (2002). Thyroid hormone action is disrupted by bisphenol A as an antagonist. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 87(11), 5185-5190.
  [2] Kharrazian, D. (2014). The potential roles of bisphenol A (BPA) pathogenesis in autoimmunity. Autoimmune diseases, 2014.
  [3] Chailurkit, L. O., Aekplakorn, W., & Ongphiphadhanakul, B. (2016). The association of serum bisphenol A with thyroid autoimmunity. International journal of environmental research and public health, 13(11), 1153.
  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022