Cordyceps antistoffen Hashimoto
Trage schildklier
16 december 2018

Cordyceps verlaagt antistoffen (anti-TPO en anti-Tg) bij Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Extract van cordyceps sinensis blijkt het immuunsysteem te reguleren en in staat te zijn om de antistoffen anti-TPO en anti-Tg bij Hashimoto te laten dalen. Cordyceps sinensis is een parasiterende schimmel die al meer dan 2.000 jaar binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) gebruikt wordt bij uiteenlopende klachten.

  Onderzoek: medicatie vs medicatie met cordyceps

  In 2016 kwam er een wetenschappelijk onderzoek uit waarbij het effect van cordyceps sinensis op de ziekte Hashimoto werd onderzocht. Er werden 56 mensen met Hashimoto onderzocht. Hiervan kregen 39 mensen 24 weken lang een extract van cordyceps sinensis toegediend naast hun reguliere schildkliermedicatie (Levothyroxine, T4). Daarnaast bestond de controlegroep uit 17 mensen die alleen reguliere schildkliermedicatie (Levothyroxine, T4) toegediend kregen.

  Resultaat

  Het gebruik van cordyceps sinensis extract zorgde voor een herstel van de balans tussen T-helpercellen en cytotoxische T-cellen. Ook verminderde de hoeveelheid antistoffen (dit was ook bij de ziekte van Graves het geval). Anti-Tg daalde met 39 procent, terwijl anti-TPO met wel 51 procent afnam. Volgens de onderzoekers heeft cordyceps sinensis een regulerend effect op het immuunsysteem.[1] Ook uit ander onderzoek blijkt het gebruik van cordyceps sinensis tot een daling van anti-TPO en anti-Tg te leiden. Daarnaast werd de ontwikkeling van een trage schildklier door het gebruik van cordyceps sinensis (Bailing capsule) vertraagd.[2]

  Welke dosering en hoe te gebruiken?

  Bij het onderzoek in 2016 is gebruik gemaakt van Corbrin Capsules (2.0 g). Het hoofdbestanddeel van deze capsules is gefermenteerd poeder van cordyceps sinensis. De dosering bedroeg dus ongeveer 2 gram cordyceps sinensis extract per dag.[1] Extract van cordyceps sinensis is als supplement te verkrijgen.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1]He, T., Zhao, R., Lu, Y., Li, W., Hou, X., Sun, Y., … & Chen, L. (2016). Dual-Directional Immunomodulatory Effects of Corbrin Capsule on Autoimmune Thyroid Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.
  [2] Likun, D., & Haili, Z. (2017). OBSERVATION ON THE THERAPEUTIC EFFECT OF BAILING CAPSULE ON HASHIMOTO”S THYROIDITIS. (3), 28-29.
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   caroline

   Waar haal je je calcium uit bij geen zuivel. Is rode alg calcium een optie. Je moet erg veel groene groenten eten wil je aan de benodigde hoeveelheid calcium komen. Ik supleer zelf de rode alg. In combinatie met d en k2. En magnesium.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Caroline, bij oervoeding / Paleo krijg je inderdaad minder calcium binnen, maar de calcium wordt wel beter opgenomen omdat deze voeding weinig stoffen bevat die de calciumopname kunnen bemoeilijken. Goede bronnen van calcium zijn:

    Calcium mg/100 g
    Maanzaad 1740
    Sesampasta / tahin 670
    Chiazaad gedroogd 631
    Sla rucola rauw 271
    Lijnzaad 260
    Boerenkool gekookt 180
    Chinese kool gekookt 125
    Postelein gekookt 125
    Raapstelen gekookt 100
    Spinazie rauw 105

    Daarnaast is voor gezonde botten en vaten vitamine K, vitamine D en magnesium van belang. En voldoende beweging natuurlijk. Calcium in de vorm van supplementen adviseer ik bijna nooit.

  2. avatar

   Carla

   Heb je praktische ervaring met toepassen van cordyceps om Tpo verlaagt te krijgen? Op welke wijze, wat zijn de hoeveelheden die je gebruikt? Langzaam opbouwen??
   Zijn er ervaringsdeskundigen bekend?

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022