Glutenvrij dieet bij de ziekte van Hashimoto (trage schildklier)
Trage schildklier
21 september 2021

Onderzoek: glutenvrij dieet bij Hashimoto (trage schildklier)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  In de praktijk merken we al jaren dat het vermijden van gluten een positief effect op allerlei verschillende klachten en auto-immuunziekten kan hebben, waaronder op de ziekte van Hashimoto (trage schildklier). Tot voor kort was er nog nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een glutenvrij dieet op de ziekte van Hashimoto. Maar in juni 2018 kwam daar verandering in. Er verscheen een publicatie met de titel ‘The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study’.[1] De onderzoekers bestudeerde het effect van een glutenvrij dieet op vrouwen met de ziekte van Hashimoto én verhoogde Immunoglobuline A (IgA) antilichamen tegen weefsel transglutaminase antigenen (anti-tTG: dit is een test voor coeliakie), maar zonder klinische symptomen van coeliakie. De resultaten waren positief.

  Doel van het onderzoek

  Het doel van dit onderzoek was om te kijken of een glutenvrij dieet invloed had op schildklier auto-immuniteit, hypothalamus-hypofyse-schildklier as (HPT-as) activiteit en schildklierfunctietesten bij vrouwen met de ziekte van Hashimoto en incidenteel gevonden positieve anti-weefsel transglutaminase-antilichamen.

  Onderzoeksmethode

  Tijdens het onderzoek werden 34 Poolse vrouwen met de ziekte van Hashimoto in twee groepen verdeeld:

  • Groep A: bestond uit 16 vrouwen en volgde 6 maanden een glutenvrij dieet
  • Groep B: bestond uit 18 vrouwen en volgde hun normale voedingspatroon

  Alle deelnemers voldeden aan onderstaande eisen:

  • Geen behandeling (medicatie) voor Hashimoto
  • Anti-TPO >100 U/mL
  • Uit een echo bleek dat er veranderingen van schildklierweefsel aanwezig waren
  • Normale schildklierfunctie: TSH-waarden tussen 4 en 4,5 mU/L
  • Vrij T4 tussen 10 en 21 pmol/L
  • Vrij T3 tussen 2,6 en 6,5 pmol/L
  • Voor het onderzoek hadden alle deelnemers een voedingspatroon met gluten erin
  • Incidenteel gevonden anti-weefsel transglutaminase antilichamen, zonder klinische symptomen van coeliakie

  Zowel aan het begin als aan het eind van het onderzoek (na 6 maanden) werden de volgende bloedwaarden gemeten:

  • Antilichamen (anti-TPO, anti-Tg)
  • TSH
  • Vrije schildklierhormonen: vrij T3 en vrij T4
  • Vitamine D
  •  Immunoglobuline A (IgA) antilichamen tegen weefsel transglutaminase antigenen (test voor coeliakie)

  Verder werd op basis van de TSH-waarde en het niveau van de vrije schildklierhormonen de Jostel’s TSH-index (schildklier uitscheidingscapaciteit), de SPINA-GT-index en de SPINA-GD-index (capaciteit om schildklierhormonen om te kunnen zetten) berekend.

  Resultaten van een glutenvrij dieet op vrouwen met Hashimoto

  Bij de groep die geen glutenvrij dieet volgde bleven de waarden van TSH, vrij T3, vrij T4, vitamine D en de berekende indexen (Jostel’s TSH-index, SPINA-GT-index, SPINA-GD-index) ongeveer gelijk. Daarentegen was bij groep die wel een glutenvrij dieet volgde een daling van de antilichamen (anti-TPO, anti-Tg) te zien. Verder was de vitamine D-waarde en de SPINA-GT-index toegenomen.

  Overzicht effect glutenvrij dieet op Hashimoto

  Conclusie

  Een glutenvrij dieet kan voordelen bieden voor vrouwen met de ziekte van Hashimoto die ook verhoogde antistoffen tegen weefseltranslutaminase (anti-tTG) hebben.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  Krysiak, R., Szkróbka, W., & Okopie?, B. (2018). The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes.
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Loret

   Ik ben erg in de war want mijn anti TPO is goed <9 en mijn anti-TG is te hoog 176. En nu lees ik hele verschillende berichten over of dat wel of niet hashimoto is of beginnende. De een zegt van wel..de ander zegt dat echt je anti TPO verhoogd moet zijn of andere waardes anders moeten zijn. ( al mijn andere waarden vd schildklier zijn binnen normaal ) Ik ben toevallig al 3 maanden gluten en soja vrij en sowieso al zuivelvrij en ga met een darmtherapeut aan de slag binnenkort voor darmoptimalisatie. Maar heb verder nauwelijks 'schildklier symptoon klachten'. En er staat ook online dat het ook weer zo kan zijn dat het ook voor kan komen dat anti tg bij sommige mensen verhoogd kan zijn terwijl ze gewoon gezond zijn en geen schildklieraandoening hebben. ( which doesn't make sense..) Ik krijg bijna het gevoel dat de waarde van anti-tg zo is omdat mijn darm niet optimaal is ( lekend/hoog zonuline/en slechte waardes op gluten) en als ik dat verbeter dat die waarschijnlijk ook rechttrekt.. Heb je daar ervaring mee bij mensen?

  2. avatar

   Evelien

   Door deze informatie ben ik sept 2019 begonnen met glutenvrij, en wat een wereld van verschil! in januari 2020 zuivelvrij er aan vast geplakt, en soja vrij kwam daarna ivm de wisselwerking op de medicatie. afgelopen zomer per ongeluk gluten binnen gekregen via vleeswaren (wie stopt er nou gluten in vlees … ??) in anderhalve maand ging het weer slecht, en nog eens 2 maanden later leefde ik weer op.
   Nu inmiddels weer bezig met medicatie afbouwen.
   Graag zou ik daar wat meer ervaringen over lezen.
   Als ik weer subklinisch ben, zoals ik jaren was voor de diagnose en voor gebruik medicatie.
   Wat is dan het beste om voor te kiezen??
   Geen medicatie slikken tot hypo klachten verschijnen en er op vertrouwen dat ik me goed voel???
   Of lagere dosis medicatie slikken en hopen op geen overdoserings-klachten??

   Ondanks de positieve resultaten zit ik nu toch wat met de handen in het haar.

  3. avatar

   Moons

   Ik ondervind heel veel maag en darm problemen. Had geen idee dat het verband had met Hachimoto..
   mijn leverwaarden zijn ook te hoog sinds 8 maanden, misschien door L Tiroxine vraag ik mij af? Dankjewel alvast, Viv

  4. avatar

   A.

   Sinds 2011 neem ik medicatie voor een te trage schildklier. Deze week wees een dokter mij erop dat ik Hashimoto heb. (hij had dit gezien in eerdere bloedonderzoeken, waar de antilichamen verhoogd waren, maar daar was mij nog nooit iets van gezegd)
   Ik heb al van in mijn jeugd last van prikkelbare darmen en spastisch colon. Ben enkele jaren geleden getest en ik blijk een intolerantie te hebben voor gluten, eieren en melkeiwitten.
   Uit ervaring weet ik dat als ik mij houd aan een glutenvrij, melkeiwitvrij en eivrij dieet dat ik minder schildkliermedicatie moet innemen en dat ik geen gezwollen buik en krampen heb.
   Maar dat is wel een hele opgave, steeds aan andere mensen moeten verantwoorden waarom ik deze voedingsstoffen niet wil eten. Dus eet ik meestal gewoon alles mee met de rest… en daardoor meer medicatie, en regelmatig buikpijn.

  5. avatar

   An

   Sinds 2011 neem ik medicatie voor een te trage schildklier. Deze week wees een dokter mij erop dat ik Hashimoto heb. (hij had dit gezien in eerdere bloedonderzoeken, waar de antilichamen verhoogd waren, maar daar was mij nog nooit iets van gezegd)
   Ik heb al van in mijn jeugd last van prikkelbare darmen en spastisch colon. Ben enkele jaren geleden getest en ik blijk een intolerantie te hebben voor gluten, eieren en melkeiwitten.
   Uit ervaring weet ik dat als ik mij houd aan een glutenvrij, melkeiwitvrij en eivrij dieet dat ik minder schildkliermedicatie moet innemen en dat ik geen gezwollen buik en krampen heb.
   Maar dat is wel een hele opgave, steeds aan andere mensen moeten verantwoorden waarom ik deze voedingsstoffen niet wil eten. Dus eet ik meestal gewoon alles mee met de rest… en daardoor meer medicatie, en regelmatig buikpijn.

  6. avatar

   am vissers vd bree

   hallo ik ben tonnie 71 jaar,al mijn levenlang last van de schildklier,eerst een te snel werkende en nu te langzaam,heb ooit is een slok gehad en daarna was het een paar jaar goed gegaan toen kreeg ik weer last en loop nu al een jaar of 15 zo rond,kreeg 3 jaar geleden hartritmestoornissen en toen werden de klachten van de schild klier weer erger,ben nu ruim 1 jaar alweer bezig met thyrax o,75mg lees hier nu alle verhalen en vraag mij af wat heb ik gemist de bloedwaarde schommelen iedere keer wat moet ik vragen aan mijn huisarts om te kijken of het geen hasimoto is?heb genoeg last van een hoop simptonen,en vraag mij nu af wanneer gaan ze er naar kijken,welke bloedwaardens moet ik laten nakijken??

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Tonnie,

    Wat vervelend! Als je op Hashimoto wilt testen moet de antistof anti-TPO worden gemeten en het liefst ook anti-Tg.

  7. avatar

   Rose

   Ik was dagelijks vitamine D nog vergeten. In het verleden bleek bij mij al als vitamine D laag was, TSH dan veel te hoog bleek. Denkelijk houden die twee waarden verband met elkaar.
   Omdat ik ook fibromyalgie heb Ruud, is het moeilijk aan te geven of ik vooruitgang boek. Soms wat meer energie dan voorheen, maar niet elke dag helaas.
   Voor mij is het al belangrijk dat de anti-TPO dalen en dat blijven doen, opdat de aanval op de schildklier afneemt dan wel geheel verdwijnt.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor je aanvulling, Rose. Hoe meer mensen dit soort ervaringen delen, hoe meer aandacht er voor de rol van leefstijl bij chronische klachten/ziekten komt.

  8. avatar

   Alex Keuning

   Ik heb vorig jaar ontdekt dat ik Hashimoto heb, maar heb al 15 jaar een trage schildklier met medicatie, dus wellicht ook al veel langer Hashimoto. Heb toen 3 maanden glutenvrij en zo goed als zuivelvrij gegeten. Behalve een aantal kilo’s te verliezen geen verandering in energieniveaus of andere klachten. TSH in eerste instantie iets gedaald, later toch weer enorm verhoogd…ook met glutenvrij..en het slikken van allerlei supplementen, Vit D, selenium, zink, pro- en prebiotica, Omega 3/6. Ook moest er na mijn glutenvrij dieet ineens een enorm ijzertekort aangevuld worden…
   Ben nog niet helemaal overtuigd van de absolute noodzaak van glutenvrij. Het lichaam is een ingewikkelde machine waarin vele processen invloed op elkaar hebben. Glutenvrij eten houdt vaak wel in dat je veel slechte dingen die je normaal eet laat staan (koek, snoep, crackers, bitterballen etc etc), misschien is dat wel het positieve effect en zit het hem niet zozeer in de gluten?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Jammer dat het bij jou tot nu toe nog niet heeft gewerkt, Alex. Het kan maanden duren voordat antistoffen afnemen. Mogelijk is 3 maanden te kort. Daarnaast zijn er nog andere factoren die de aanmaak van antistoffen kunnen triggeren. Zolang je die niet aanpakt zullen ze hoog blijven. Het is dus zaak om uit te zoeken welke triggers er nog aanwezig zijn. Er zijn veel factoren die Hashimoto kunnen beïnvloeden: stress, jeugdtrauma’s, verkeerde voeding (zoetstoffen, soja, zuivelproducten, zoogdierenvlees, gluten en andere lectinen en saponinen), gifstoffen (bisfenol A (BPA), fluoride), een tekort aan voedingsstoffen (B-vitamines, selenium, jodium, zink, vitamine D, omega-3).

    Vaak zie ik dat er bij mensen met Hashimoto verschillende systemen verstoord zijn: maagfunctie, alvleesklierfunctie, darmfunctie, stress-systeem en natuurlijk het immuunsysteem. Er is vaak sprake van lekke lichaamsbarrières (mond- en darmslijmvlies) waardoor allerlei ongewenste stoffen naar binnen komen en een immuunreactie/ontstekingsrectie uitlokken. Dit leidt tot chronische laaggradige ontsteking, wat aan de basis van vrijwel alle chronische ziekten ligt.

    Voor het beste resultaat zou je alle triggers en verstoringen aan moeten pakken. Als je wilt kan ik je hierbij begeleiden. Via de volgende link kun je een consult aanvragen: http://www.revolutionairgezond.nl/contact

  9. avatar

   Rose

   In november 2017 kreeg ik te horen dat ik Hashimoto heb. De anti-TPO was 1523. De internist wilde medicatie voorschrijven, maar in het verleden kreeg ik daar hartkloppingen en een opgejaagd gevoel was. Door de resultaten in een medisch Engelstalig artikel wilde ik het ‘alternatief’ proberen: glutenvrij, geen soja, vitamine B-12 en 3 paranoten per dag (selenium). De internist vond het maar niks en ik hoefde niet meer bij hem terug te komen, zei hij. Gelukkig wilde de huisarts wel regelmatig kijken hoe mijn bloedwaardes zich ontwikkelden. Ondertussen was ik ook tandpasta zonder fluoride gaan gebruiken.
   Onlangs was ik voor iets anders bij een -andere- internist en via haar weet ik nu mijn huidige anti-TPO: 505.
   THS was gedurende de anderhalf jaar al gedaald van 7.8 naar 2.6.
   FT4 en FT3 waren altijd keurig binnen de marge, dus nooit te hoog of te laag.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Wat een mooi resultaat, Rose! Bedankt voor het delen van jouw ervaring. Merk je ook een vermindering van symptomen? En zo ja, wat heb je gemerkt?

  10. avatar

   Michele

   Ik eet al 5 jaar gluten vrij. En nu 6 maanden geen eieren vlees zuivel en toch heb ik nu hashimoto. Ik zoek in België Limburg een therapeut die mij kan helpen aub

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Wat vervelend, Michele! Dan ligt het probleem bij jou op een ander vlak. Het immuunsysteem kan door vele factoren verstoord raken. Ik weet zelf geen therapeut in Limburg of België. Wel weet ik dat er ook kPNI-therapeuten in België zijn. Je kunt het best even Googlen op ‘kPNI-therapeut’, dan vind je er vast een. Succes!

   • avatar

    Daria

    Misschien heb je hashimoto gekregen door het glutenvrij eten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van soja en dat is ook niet goed voor de schildklier.

   • avatar

    Miranda de Winter

    Ik heb inmiddels sinds 2013-2014 Hashimoto. Hierbij is gebleken dat mijn schildklier ook flink is gekrompen. Ik gebruik medicatie. En jawel mijn waardes zijn binnen de norm. Heel fijn natuurlijk, maar klachten…die hebben we nog steeds. Ik heb veel spierklachten en weinig energie. Als ik op één dag mijn paard rijd, mest opruim, honden uitlatt en stofzuig is het op. Ik kom niet meer vooruit. Constante zijn mijn spieren, met name bovenbenen, heup en rug aanwezig.
    Nu mijn vraag, zal glutenvrij eten hier een positief effect op kunnen hebben?

    Bedankt voor je antwoord.
    Groetjes,
    Miranda

  11. avatar

   debby

   Bij mij is er in september 2013 Hashimoto vastgesteld. Ik heb jarenlang last gehad van buik en allerlei andere klachten. Er is ook PDS vastgesteld en ik heb een zwakke maag en darmen.
   Ik vind dat door gluten en lactose te vermijden ik veel minder klachten heb. Ik ben minder opgeblazen, verteer dit ook beter. Qua medicijnen kan ik niet veel zeggen omdat ik nu op 175mcg L-Thyroxine zit. Wat vrij hoog is denk ik?
   Ik moet wel zeggen dat ik af en toe wel eens normaal iets eet (zoals een frituursnack) maar dan voel ik dat ook meteen, ik word dan heel moe en mijn buik reageert hier ook op.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Debby. Goed om te horen dat je klachten verminderd zijn door het vermijden van gluten en lactose. Hopelijk inspireert en motiveert dit andere mensen om ook glutenvrij en zuivelvrij te gaan eten.

  12. avatar

   ria novak

   3jaar geleden hashimoto bij me ontdekt , maar ik heb het al vanaf mijn kinderjaren, Altijd last gehad van winderigheid en opgeblazen gezicht moe koude handen en voeten en noem maar op . Omdat ik vaker aan de lijn deed merkte ik dat mijn klachten dan verdwenen ,maar begon ik weer gewoon te eten waren mijn klachten weer terug nu blijkt dat ik hashomoto heb , eet ik glutenvrij melkvrij weinig goitronen geen suikers geen aardappels kortom het paleodieet en als ik dat doe ben ik gewoon een super gezond mens. Zeker weten dus dat de klachten van hashimoto verdwijnen bij glutenvrij en het paleodieet maar gluten zijn de grootste activator bij hashimoto,weet ik uit ervaring , medicijnen lijken mij alleen zinvol als de schildklier waardes stabiel zouden zijn maar bij hashimoto schommelen ze groeten ria novak

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Ria. Net als jij hebben veel mensen baat bij het eten van oervoeding (Paleo, maar dan zonder rood vlees! i.v.m. Neu5Gc).

  13. avatar

   Pascale Van der bruggen

   Bij mij na 3 maanden glutenvrij en lactose vrij dieet antistoffen gezakt van 1300 naar 300, tsh van 6.8 naar 3.5 en dit enkel met voeding geen medicijnen. Veel minder spier en gewrichtsklachten , minder vermoeidheid en helderder in mn hoofd

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Mooie resultaten, Pascale! Bedankt voor het delen van jouw ervaring.

  14. avatar

   Karin Martens

   Ik ben nu een aantal weken glutenvrij aan het eten en kan geen grote verschillen merken. Ik ben benieuwd hoe de ervaringen bij anderen zijn.

   • avatar

    Kristien

    Na een jaar, glutenvrij eten ook geen verschil , maar wel steeds L thyroxine 125 mg.blijven innemen.Schildklierweefsel was wel al geatrofieerd tot 2 mm.(echografie)…

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Karin, het kan een tijd duren voordat je positieve effecten merkt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol bij de ontwikkeling/verergering van schildklierklachten. Bijvoorbeeld: Neu5Gc (zuivel, rood vlees), caseïne (zuivel), chronische stress, ziekteverwekkers (virussen en bacteriën), bisfenol A (BPA) etc.

  15. avatar

   Monique

   In het artikel lees ik dat niemand medicatie heeft?
   Wat als je nu al medicijnen slikt?
   Ik heb het pas met mijn endocrinoloog besproken en was er nog niet echt van onder de indruk dat het daadwerkelijk zou helpen. Hij wil in maart eerst een coeliakie in bloed testen.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Ook als je wel medicatie neemt kan het vermijden van gluten je antistoffen laten dalen. Zelfs als je geen Coeliakie hebt. Maar dit kan maanden duren en het gebeurt niet bij iedereen. Het is een individuele zoektocht naar welke factor(en) jouw antistoffen laten stijgen/in stand houden en jouw klachten veroorzaken. Er zijn zo veel factoren die invloed kunnen hebben op Hashimoto: stress, jeugdtrauma’s, verkeerde voeding (soja, zuivelproducten, zoogdierenvlees, gluten en andere lectinen en saponinen), gifstoffen (bisfenol A (BPA), fluoride), een tekort aan voedingsstoffen (B-vitamines, selenium, jodium, zink, vitamine D, omega-3). Voor het beste resultaat zou je al deze factoren aan moeten pakken. Als je wilt kan ik je hierbij begeleiden. Via de volgende link kun je een consult aanvragen: http://www.revolutionairgezond.nl/contact

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Veel artsen geloven niet in leefstijlmaatregelen omdat zij zich hier nooit voldoende in verdiept hebben. Ik en veel andere therapeuten kunnen uit ervaring vertellen dat leefstijl wel degelijk een enorme invloed op Hashimoto heeft. Ondanks de ziekte (tot nu toe) niet te genezen is, kun je Hashimoto wel in remissie brengen waardoor je niet/nauwelijks last ervan hebt. Door je leefstijl op de juiste manier aan te passen kun je spectaculaire resultaten bereiken in de zin van vermindering van vervelende symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, haaruitval en een slechte/negatieve/depressieve stemming.

    • avatar

     Josca

     Kan medicatie ook het herstel in de weg staan?

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Nee, voor zover ik weet niet. Het is juist essentieel als je een tekort aan schildklierhormoon hebt en je dit niet (snel genoeg) met leefstijl kunt verbeteren.

  16. avatar

   Ron Dekker

   Voor de verandering een man met”Hasimoto”.
   Nu 6 maanden: gluten,
   . Zuivel,
   . Suiker vrij.
   Anti TPO was 684 nu 448.
   En slik elke dag selenium,magnesium en een schep collageen.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Ron, bedankt voor het delen van jouw ervaring met het vermijden van zuivel, suiker en gluten bij Hashimoto.

  17. avatar

   Angéla

   Ik eet al zeker 4 jaar gluten en lactose vrij en dat komt mijn Hashimoto ten goede.
   Lagere Anti Tpo waarde en betere schildklier werking.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Mooi om te horen dat het vermijden van gluten en lactose een positieve invloed op jouw Hashimoto heeft, Angéla. Bedankt voor het delen van jouw ervaring met een glutenvrij en lactosevrij dieet bij Hashimoto.

   • avatar

    Claudia

    Heb dus ook Hasimoto nu 8 jaar, ik voel mij het laatste jaar niet lekker en heb testen ondergaan. Ik heb geen intolerantie voor gluten en lactose. Toch voel ik mij niet lekker en nu verteld mijn internist dat ik gevoelig zou zijn voor eiwitten / caseïne. Heb nu even geen idee hoe ik mijn eetpatroon moet veranderen. Door auto-immuniteid wordt zuivel, rood vlees en soja ook al afgeraden. Iemand met goede tips, want met gluten vrij dieet alleen kom ik er niet.
    Groetjes, Claudia

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Hoi Claudia,

     Sommige mensen zijn toch gevoelig voor bepaalde substanties (gluten, caseïne), terwijl dit niet uit testen blijkt. Daarom is het vermijden van die substanties de beste manier om erachter te komen of je er tegen kunt of niet. Caseïne zit in zuivelproducten. Op het internet zijn veel recepten te vinden die vrij zijn van gluten, soja, caseïne en rood vlees.

  18. avatar

   Antsje

   Nu 7 weken glutenvrij aan het eten. Ik merk veel verschil! Ik bleef met goede bloedwaardes klachten houden als o.a. vermoeidheid en spierpijn. Deze klachten zijn nu allemaal verdwenen!

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring met een glutenvrij voedingspatroon, Antsje. Mooi om te horen dat je zulke mooie resultaten in slechts 7 weken tijd kunt behalen. Hopelijk inspireert en motiveert dit andere schildklierpatiënten om met leefstijl aan de gang te gaan.

    • avatar

     Peggy

     Ik kom juist van bij de dr en de testen zijn volop bezig maar als ik dit allemaal lees heb ik dit ook glutenvrij ga ik nu al proberen morgen maar jogert eet ik zo graag dat mag al ni meer zijn jullie terug op u oude kiloos gekomen

   • avatar

    Gerjan

    Beste Antsje,
    Gebruik je daardoor ook minder medicatie?

    Groet gerjan

    • avatar

     Antsje

     Gerjan,

     Nee ik neem de zelfde hoeveelheid medicatie.

     Groetjes Antsje

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022