Inhoud van deze blog
De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier, namelijk in meer dan 90 procent van de gevallen. Hashimoto is een auto-immuunziekte van de schildklier. Dit betekent dat de schildklier door het immuunsysteem aangevallen wordt. Hierdoor raakt de schildklier ontstoken en steeds meer beschadigd. Als gevolg kan de schildklier na verloop van tijd niet meer voldoende schildklierhormoon produceren, waardoor een tekort ontstaat. Je hebt dan een trage schildklier – medisch wordt dit hypothyreoïdie genoemd.
Veel mensen met een trage schildklier weten niet of zij Hashimoto hebben, maar zouden dit wel graag willen weten. In deze blog leg ik je uit hoe je kunt achterhalen of jouw trage schildklier door de ziekte van Hashimoto veroorzaakt wordt.
Verhoogde schildklierantistoffen: anti-TPO en anti-Tg
Bij de ziekte van Hashimoto zijn de schildklierantistoffen verhoogd. Dit wil zeggen boven de normaalwaarden (referentiewaarden). Het gaat hierbij om anti-TPO en/of anti-Tg. Vrijwel altijd is er een verhoogde waarde van anti-TPO aanwezig, maar soms is alleen het anti-Tg verhoogd.
Standaard wordt alleen anti-TPO gemeten. Hierdoor kan de diagnose Hashimoto gemist worden als je anti-TPO normaal is en je alleen een verhoogd anti-Tg hebt – wat dan niet gemeten wordt. Daarom raad ik altijd aan om zowel anti-TPO als anti-Tg te meten als er nog geen Hashimoto is vastgesteld. Dan is de kans het grootst dat de diagnose niet gemist wordt. Als uit onderzoek al is gebleken dat je anti-TPO verhoogd is, dan hoef je anti-Tg niet meer te meten. Want dan is het namelijk al duidelijk dat je te veel schildklierantistoffen aanmaakt.
Als je nog niet weet of je Hashimoto hebt, vraag je arts of endocrinoloog dan of de schildklierantistoffen ooit zijn gemeten en zo ja, of er sprake is van Hashimoto.
Als de schildklierantistoffen niet zijn gemeten, dan kun je het alsnog bij je arts of endocrinoloog aanvragen. Vaak willen zij dit wel voor je laten meten. Mocht dit niet lukken, dan kun je de schildklierantistoffen anti-TPO en anti-Tg gelukkig ook gemakkelijk en snel zelf bestellen.
Klik hier om een anti-TPO en anti-Tg bloedtest te bestellenAls anti-TPO en/of anti-Tg verhoogd is, en als je de afgelopen 1,5 jaar niet zwanger bent geweest, dan is er sprake van Hashimoto.
Als je wel binnen die periode zwanger bent geweest en verhoogde schildklierantistoffen hebt, dan wordt het postpartum hypothyreoïdie genoemd. Dit is een schildklierontsteking die na de zwangerschap optreedt. Het is net als Hashimoto een vorm van auto-immuniteit tegen de schildklier, maar in tegenstelling tot Hashimoto kan postpartum hypothyreoïdie bij een deel van de vrouwen vanzelf overgaan.
Synoniemen voor anti-TPO en anti-Tg
Er zijn verschillende benamingen voor beide schildklierantistoffen. Verschillende laboratoria gebruiken verschillende benamingen voor anti-TPO en anti-Tg, wat het niet makkelijker maakt voor de leek. Om meer duidelijkheid te scheppen heb ik de meest gebruikte synoniemen opgesomd.
Andere benamingen voor anti-TPO zijn:
- Anti-thyreoperoxidase antistoffen
- TPOAb
- Thyroid peroxidase antibodies
- Anti-thyroid peroxidase
- Anti-microsomale antilichamen
- TPO
- Thyreoperoxidase
Andere benamingen voor anti-Tg zijn:
- Thyreoglobuline antistoffen
- TGAb
- Anti-Thyroglobulin anitbodies
Schildklierantistoffen kunnen schommelen
Anti-TPO en anti-Tg kunnen schommelen. Hierdoor zou het kunnen zijn dat ze net normaal zijn op het moment dat je bloed laat prikken. Het is bekend dat de schildklierantistoffen kunnen dalen door:
- Schildkliermedicatie (schildklierhormoon)
- Glutenvrij dieet
- Zuivelvrij dieet
- Supplementen: selenium en vitamine D
Mochten je schildklierantistoffen allebei normaal zijn, maar heb je toch het idee dat je Hashimoto hebt? Eet dan voor de volgende test een aantal dagen gluten en zuivel. En stop een aantal weken met het gebruik van selenium- en vitamine D-supplementen. Mogelijk vind je dan wel verhoogde schildklierantistoffen.
Gratis E-mailcursus Trage Schildklier
Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.
Inhoud e-mailcursus:
- Introductie e-mailcursus
- Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
- Les 2: Schildkliermedicatie
- Les 3: Ontspanning
- Les 4: Slaap
- Les 5: Beweging
- Les 6: Voeding
- Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
- Les 8: Ziekteverwekkers
- Les 9: Supplementen
- Les 10: Mindset
- Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen
Schrijf je nu tijdelijk gratis in.
Restklachten trage schildklier verminderen
Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt.
Reacties op deze blog
Philomena
Beste Ruud
Ik ben al 5 jaar bekend met trage schildklier en nog steeds niet op de set point ingesteld. Door wisseling van huisarts blijft dit maar aanmodderen met alle gevolgen van dien voor mij, ik heb veel restklachten maar ondanks herhaaldelijk vragen voor verwijzing naar een schildklierarts kreeg ik deze niet. Omdat mijn huisarts vakantie had kreeg ik een vrij jonge vervanger die mij wel na aandringen heeft doorgestuurd. In het ziekenhuis is mijn bloed getest op anti TPO maar toen ik er was hadden ze deze uitslag nog niet binnen. Deze ben ik zelf gaan opzoeken via mijn digid waarmee ik kan inloggen op mijn account van het ziekenhuis en en daar kwam een resultaat uit van 6311 ku/L.. Wat zegt dit nu precies aub? Mijn TSH is binnen twee maanden van 6,76 naar 0,46 gedaald door een verhoging van de Eltroxin. Toch voel ik mij niet goed… mijn schildklier was wat vergroot en T3 was niet nodig te prikken omdat T3 toevoegen niet bewezen effectief zou zijn zei de schildklierarts…Hoor graag van je wat jij hiervan vindt. Groetjes Philomena
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Hi, als je anti-TPO te hoog is (hoger dan de referentiewaarde op het labformulier), dan is er sprake van de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte van de schildklier. Hierbij valt het immuunsysteem je schildklier aan, waardoor hij ontstoken en beschadigd raakt. De schildklier krimpt hierdoor en kan na verloop van tijd niet meer voldoende schildklierhormonen aanmaken, waardoor een trage schildklier (hypothyreoïdie) ontstaat. Dit is te herkennen aan een verlaagde bloedwaarde van FT4 en een verhoogde bloedwaarde van TSH. De arts schrijft dan schildkliermedicatie, zoals Eltroxin, Euthyrox, Tirosint of Levothyroxine voor om het tekort aan schildklierhormonen aan te vullen naar het normale niveau. In principe is de daling van je TSH door de verhoging van je medicatie goed. Het kan een tijd duren voordat je herstelt en klachten afnemen. Het kan ook zijn dat je klachten worden veroorzaakt door voedselovergevoeligheden of bepaalde leefstijlfactoren. In mijn Workshop Schildklierklachten Verminderen ga ik hier dieper op in en krijg je praktische tips. Zie: https://www.revolutionairgezond.nl/programmas/
Maglione
Hallo Ruud,
Ik kom er niet helemaal aan uit en heb geen idee wat ik verder moet doen mijn TSH is –0.01 / FT4 is 14.3 en mijn FT3 is -3.0
Kun jij me verder adviseren ik neem op het ogenblik Thyriod erfa 90 MG en zou deze moeten opvoeren naar 135 MG ?.
Maaike ten Velde
Beste Ruud,
Ik zou graag advies willen in de juiste keuze voor bloedonderzoek. Zit al meer dan 2 jaar ziek thuis met overspannenheid, nu wil ik uitgesloten hebben of ik niet iets met mijn schildklier heb. Want het gebeurd al snel dat de artsen het tegenwoordig allemaal op stress en burn out gooien.
Welke test kan ik het beste doen en waar af te nemen???
Mijn klachten zijn: niet meer kunnen ontspannen, continue op AAN staan, gejaagd gevoel, hartkloppingen, koud hebben, niet kunnen slapen, onrust.
Ben ookal bij een orthomoleculair therapeut geweest voor bloedonderzoek, daar kwam niks uit wat betreft schildklier.
Alvast bedankt,
Vriendelijke groet,
Maaike
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Maaike, als je je schildklierfunctie wilt testen, dan moet je TSH en FT4 (vrij T4) meten. In mijn workshop leer je alles over de schildklier, schildklierwaarden en wat je kunt doen om klachten te verminderen. Zie: https://www.revolutionairgezond.nl/programmas/
Kim
beste Ruud,
kunnen je antistoffen ook nog te hoog staan wanneer je reeds l-thyroxine medicatie inneemt en de dosis volgens je tsh-bloedwaarden ok is?
Alvast bedankt! Kim
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Kim, ja, dat is meestal het geval. De schildklierantistoffen (anti-TPO en/of anti-Tg) kunnen wel dalen door het gebruik van schildkliermedicatie, maar ze dalen meestal niet tot het normale niveau. Ook niet bij juiste instelling van je schildkliermedicijnen.
Lidy
In eerste instantie heeft mijn arts de anti TPO laten testen die was neg. Nu heb ik gevraagd de TP te testen op aanraden van wat ik in je blog las om te kijken of er sprake is van hashimoto.
Daarop kreeg ik het antwoord dat ze de TSH-r heeft laten testen die was neg.
Ze meldde daarbij: het betekent dat je niet de ziekte van graves ( waar ik helemaal geen vraag over had)hebt maar het zegt niets over Hashimoto.
Ik vind dit weer heel verwarrend. Kun jij me hierover duidelijkheid geven svp! Ik heb op internet gezocht over de TSH-r
Maar daar zie ik weer niks over TPO en TP
Vriendelijke groet Lidy
Charlotte
Ik heb verhoogd anti-tpo. Maar de huisarts zegt dat mijn TSH goed is dus doen we verder niets aan?
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Hi Charlotte, zolang je TSH en FT4 goed zijn doen artsen inderdaad niets. Een verhoogde anti-TPO waarde is een aanwijzing voor auto-immuniteit van de schildklier (ziekte van Hashimoto). Hierbij valt je immuunsysteem je schildklier aan, waardoor de schildklier ontstoken en beschadigd raakt. Als gevolg krimpt de schildklier en gaat de functie achteruit. De productie van schildklierhormonen daalt.
Zolang je immuunsysteem de schildklier aan blijft vallen, raakt de schildklier steeds meer beschadigd en gaat de functie steeds verder achteruit. Ook de aanmaak van schildklierhormoon blijft daardoor dalen. Na verloop van tijd is de schildklier zo beschadigd en gekrompen dat het niet meer voldoende schildklierhormonen kan aanmaken. Je FT4 (vrij T4) daalt dan, terwijl je TSH stijgt.
Op het moment dat je TSH te hoog is en je FT4 te laag, is er sprake van hypothyreoïdie (een trage schildklier). Je schildklier kan dan niet meer voldoende schildklierhormoon aanmaken en daardoor heb je een tekort. Je hebt dan schildkliermedicatie (schildklierhormoon) nodig om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Normaal gesproken gaat de schildklier steeds minder schildklierhormoon produceren, waardoor de dosering van je schildkliermedicatie steeds hoger wordt. Tot het moment dat je schildklier helemaal niet meer werkt en je de benodigde hoeveelheid schildklierhormoon hebt gecompenseerd met schildkliermedicatie.
Het gebruik van schildkliermedicatie is vrijwel altijd levenslang nodig bij een trage schildklier door de ziekte van Hashimoto, omdat je schildklier dan kapot is en niet meer werkt. Dit komt niet meer zomaar terug.
Nadat er voor het eerst verhoogde anti-TPO schildklierantistoffen zijn gevonden, duurt het vaak nog jaren voordat de schildklier zo aangetast is dat het niet meer voldoende schildklierhormoon kan aanmaken en er een traag werkende schildklier ontstaat.
Naar mijn mening is het volgende van belang als je verhoogde schildklierantistoffen (anti-TPO en/of anti-Tg) hebt, terwijl je TSH en FT4 nog normaal zijn:
1. Check elke 3-6 maanden je schildklierwaarden (TSH en FT4), zodat je snel de behandeling met schildkliermedicatie kunt starten zodra het nodig is (dus als je TSH te hoog is en je FT4 te laag). Hoe sneller je het tekort aan schildklierhormoon aanvult hoe beter, want dan beperk je de schade van een tekort. Het schildklierhormoon beïnvloedt iedere cel en een tekort eraan kan daarom tot uiteenlopende klachten leiden.
2. Als je klachten ervaart is het belangrijk om te achterhalen of voedselovergevoeligheden hierbij een rol spelen. Onder andere overgevoeligheden voor gluten en zuivel komen veel voor en kunnen tot veel klachten leiden en zorgen voor een stijging van anti-TPO.
Als je wilt kan ik je helpen met mijn online (groeps)programma’s, zie: https://www.revolutionairgezond.nl/programmas/