Hoe weet je of je de ziekte van Hashimoto hebt

Hoe weet je of je de ziekte van Hashimoto hebt? (zo kun je het meten)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier, namelijk in meer dan 90 procent van de gevallen. Hashimoto is een auto-immuunziekte van de schildklier. Dit betekent dat de schildklier door het immuunsysteem aangevallen wordt. Hierdoor raakt de schildklier ontstoken en steeds meer beschadigd. Als gevolg kan de schildklier na verloop van tijd niet meer voldoende schildklierhormoon produceren, waardoor een tekort ontstaat. Je hebt dan een trage schildklier – medisch wordt dit hypothyreoïdie genoemd.

  Veel mensen met een trage schildklier weten niet of zij Hashimoto hebben, maar zouden dit wel graag willen weten. In deze blog leg ik je uit hoe je kunt achterhalen of jouw trage schildklier door de ziekte van Hashimoto veroorzaakt wordt.

  Verhoogde schildklierantistoffen: anti-TPO en anti-Tg

  Bij de ziekte van Hashimoto zijn de schildklierantistoffen verhoogd. Dit wil zeggen boven de normaalwaarden (referentiewaarden). Het gaat hierbij om anti-TPO en/of anti-Tg. Vrijwel altijd is er een verhoogde waarde van anti-TPO aanwezig, maar soms is alleen het anti-Tg verhoogd.

  Standaard wordt alleen anti-TPO gemeten. Hierdoor kan de diagnose Hashimoto gemist worden als je anti-TPO normaal is en je alleen een verhoogd anti-Tg hebt – wat dan niet gemeten wordt. Daarom raad ik altijd aan om zowel anti-TPO als anti-Tg te meten als er nog geen Hashimoto is vastgesteld. Dan is de kans het grootst dat de diagnose niet gemist wordt. Als uit onderzoek al is gebleken dat je anti-TPO verhoogd is, dan hoef je anti-Tg niet meer te meten. Want dan is het namelijk al duidelijk dat je te veel schildklierantistoffen aanmaakt.

  Als je nog niet weet of je Hashimoto hebt, vraag je arts of endocrinoloog dan of de schildklierantistoffen ooit zijn gemeten en zo ja, of er sprake is van Hashimoto.

  Als de schildklierantistoffen niet zijn gemeten, dan kun je het alsnog bij je arts of endocrinoloog aanvragen. Vaak willen zij dit wel voor je laten meten. Mocht dit niet lukken, dan kun je de schildklierantistoffen anti-TPO en anti-Tg gelukkig ook gemakkelijk en snel zelf bestellen.

  Klik hier om een anti-TPO en anti-Tg bloedtest te bestellen

  Als anti-TPO en/of anti-Tg verhoogd is, en als je de afgelopen 1,5 jaar niet zwanger bent geweest, dan is er sprake van Hashimoto.

  Als je wel binnen die periode zwanger bent geweest en verhoogde schildklierantistoffen hebt, dan wordt het postpartum hypothyreoïdie genoemd. Dit is een schildklierontsteking die na de zwangerschap optreedt. Het is net als Hashimoto een vorm van auto-immuniteit tegen de schildklier, maar in tegenstelling tot Hashimoto kan postpartum hypothyreoïdie bij een deel van de vrouwen vanzelf overgaan.

  Synoniemen voor anti-TPO en anti-Tg

  Er zijn verschillende benamingen voor beide schildklierantistoffen. Verschillende laboratoria gebruiken verschillende benamingen voor anti-TPO en anti-Tg, wat het niet makkelijker maakt voor de leek. Om meer duidelijkheid te scheppen heb ik de meest gebruikte synoniemen opgesomd.

  Andere benamingen voor anti-TPO zijn:

  • Anti-thyreoperoxidase antistoffen
  • TPOAb
  • Thyroid peroxidase antibodies
  • Anti-thyroid peroxidase
  • Anti-microsomale antilichamen
  • TPO
  • Thyreoperoxidase

  Andere benamingen voor anti-Tg zijn:

  • Thyreoglobuline antistoffen
  • TGAb
  • Anti-Thyroglobulin anitbodies

  Schildklierantistoffen kunnen schommelen

  Anti-TPO en anti-Tg kunnen schommelen. Hierdoor zou het kunnen zijn dat ze net normaal zijn op het moment dat je bloed laat prikken. Het is bekend dat de schildklierantistoffen kunnen dalen door:

  • Schildkliermedicatie (schildklierhormoon)
  • Glutenvrij dieet
  • Zuivelvrij dieet
  • Supplementen: selenium en vitamine D

  Mochten je schildklierantistoffen allebei normaal zijn, maar heb je toch het idee dat je Hashimoto hebt? Eet dan voor de volgende test een aantal dagen gluten en zuivel. En stop een aantal weken met het gebruik van selenium- en vitamine D-supplementen. Mogelijk vind je dan wel verhoogde schildklierantistoffen.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Charlotte

   Ik heb verhoogd anti-tpo. Maar de huisarts zegt dat mijn TSH goed is dus doen we verder niets aan?

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Hi Charlotte, zolang je TSH en FT4 goed zijn doen artsen inderdaad niets. Een verhoogde anti-TPO waarde is een aanwijzing voor auto-immuniteit van de schildklier (ziekte van Hashimoto). Hierbij valt je immuunsysteem je schildklier aan, waardoor de schildklier ontstoken en beschadigd raakt. Als gevolg krimpt de schildklier en gaat de functie achteruit. De productie van schildklierhormonen daalt.

    Zolang je immuunsysteem de schildklier aan blijft vallen, raakt de schildklier steeds meer beschadigd en gaat de functie steeds verder achteruit. Ook de aanmaak van schildklierhormoon blijft daardoor dalen. Na verloop van tijd is de schildklier zo beschadigd en gekrompen dat het niet meer voldoende schildklierhormonen kan aanmaken. Je FT4 (vrij T4) daalt dan, terwijl je TSH stijgt.

    Op het moment dat je TSH te hoog is en je FT4 te laag, is er sprake van hypothyreoïdie (een trage schildklier). Je schildklier kan dan niet meer voldoende schildklierhormoon aanmaken en daardoor heb je een tekort. Je hebt dan schildkliermedicatie (schildklierhormoon) nodig om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Normaal gesproken gaat de schildklier steeds minder schildklierhormoon produceren, waardoor de dosering van je schildkliermedicatie steeds hoger wordt. Tot het moment dat je schildklier helemaal niet meer werkt en je de benodigde hoeveelheid schildklierhormoon hebt gecompenseerd met schildkliermedicatie.

    Het gebruik van schildkliermedicatie is vrijwel altijd levenslang nodig bij een trage schildklier door de ziekte van Hashimoto, omdat je schildklier dan kapot is en niet meer werkt. Dit komt niet meer zomaar terug.

    Nadat er voor het eerst verhoogde anti-TPO schildklierantistoffen zijn gevonden, duurt het vaak nog jaren voordat de schildklier zo aangetast is dat het niet meer voldoende schildklierhormoon kan aanmaken en er een traag werkende schildklier ontstaat.

    Naar mijn mening is het volgende van belang als je verhoogde schildklierantistoffen (anti-TPO en/of anti-Tg) hebt, terwijl je TSH en FT4 nog normaal zijn:
    1. Check elke 3-6 maanden je schildklierwaarden (TSH en FT4), zodat je snel de behandeling met schildkliermedicatie kunt starten zodra het nodig is (dus als je TSH te hoog is en je FT4 te laag). Hoe sneller je het tekort aan schildklierhormoon aanvult hoe beter, want dan beperk je de schade van een tekort. Het schildklierhormoon beïnvloedt iedere cel en een tekort eraan kan daarom tot uiteenlopende klachten leiden.
    2. Als je klachten ervaart is het belangrijk om te achterhalen of voedselovergevoeligheden hierbij een rol spelen. Onder andere overgevoeligheden voor gluten en zuivel komen veel voor en kunnen tot veel klachten leiden en zorgen voor een stijging van anti-TPO.

    Als je wilt kan ik je helpen met mijn online (groeps)programma’s, zie: https://www.revolutionairgezond.nl/programmas/

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Gratis e-book

  5 Oorzaken van trage schildklier restklachten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022