is zoetstof sucralose e955 schadelijk bij trage schildklier en hashimoto
Trage schildklier
17 september 2021

Is zoetstof sucralose (E955) schadelijk bij trage schildklier en Hashimoto?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Voeding heeft een grote invloed op je gezondheid. Het kan je gezonder of zieker maken. Hoe zit het met de kunstmatige zoetstof sucralose (E955)? Is het veilig te gebruiken voor mensen met een trage schildklier en Hashimoto? Of is het schadelijk voor de schildklier? Je leest het in deze blog.

  Wat is sucralose (E955)?

  Sucralose is een kunstmatige (synthetische) zoetstof die geen calorieën bevat. Het wordt geproduceerd door suiker met andere stoffen te bewerken. Sucralose wordt gebruikt om producten zoeter te maken. Het is wel 500 tot 600 keer zoeter dan suiker. Sucralose staat bekend onder het E-nummer 955.

  Waar zit sucralose (E955) in?

  Zoetstoffen zoals sucralose komen in ‘light-producten’ voor. Daarin dienen ze als suikervervanger. Ze kunnen producten zoeter maken, zonder extra calorieën aan het product toe te voegen. Daarom worden light-producten vaak geadviseerd aan mensen die willen afvallen.

  Sucralose (E955) kan in de volgende producten zitten:

  • Alcoholische dranken
  • Frisdranken
  • Groenten en fruit in blik of glas
  • Jam
  • Kauwgom
  • Kauwvitamines
  • Sauzen
  • Snoep
  • Soepen
  • Zoetjes – voor in de koffie en thee
  • Zuivelproducten

  Sucralose en de schildklier

  Sucralose (E955) kan de schildklierfunctie bij kikkers, ratten en mensen verstoren.[1] In 2018 werd er een casus gepubliceerd van een vrouw met een trage schildklier door de auto-immuunziekte Hashimoto. Ze dronk dagelijks veel frisdrank met kunstmatige zoetstoffen. Nadat ze hiermee stopte normaliseerden haar schildklierwaarden en haar schildklierantistoffen. Als gevolg kon ze succesvol stoppen met het gebruik van haar schildkliermedicatie. De onderzoekers raden aan om bij iedereen met Hashimoto na te vragen of men kunstmatige zoetstoffen via voeding en dranken binnenkrijgt. En als dit het geval blijkt te zijn, dan zou het gebruik ervan gestaakt moeten worden om te zien wat dat met de schildklierwaarden en schildklierantistoffen doet.[2]

  Daarnaast werd in 2021 een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van sucralose (E955) op de schildklier van vrouwen gepubliceerd. Dertig gezonde vrouwen kregen één maand lang sucralose toegediend in een dosering van 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht. De schildklierwaarden totaal T3 (T3), vrij T3 (FT3), totaal T4 (T4) en TSH werden vooraf en achteraf gemeten. Na één maand sucralose gebruikt te hebben bleken de schildklierwaarden totaal T3 (T3), vrij T3 (FT3) en totaal T4 (T4) respectievelijk 2.0, 1.58 en 1.46 keer lager te zijn. Conclusie: De kunstmatige zoetstof sucralose (E955) kan de productie van schildklierhormonen negatief beïnvloeden.[3]

  Vanaf welke dosering is sucralose (E955) schadelijk?

  Voor ieder E-nummer – dus ook voor sucralose – wordt een ‘aanvaardbare dagelijkse inname’ (ADI) vastgesteld. Dit is de gemiddelde hoeveelheid van een stof die je elke dag gedurende je hele leven via de voeding binnen kan krijgen, zonder nadelige gevolgen voor je gezondheid. Deze hoeveelheid is meestal gebaseerd op onderzoek bij dieren. Volgens het Voedingscentrum krijgen mensen met een normaal eetpatroon niet meer dan de ADI binnen. Dit zou betekenen dat je bij een normaal voedingspatroon niet de schadelijke dosering van sucralose zou bereiken.

  De ADI voor sucralose (E955) is 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht.[4] Dit zou betekenen dat een inname tot deze dosering veilig zou moeten zijn. De vrouwen die één maand lang sucralose (E955) ingenomen hadden, namen dus de maximale ADI (15mg/kg). Bij de maximale ADI kan sucralose (E955) dus de schildklierfunctie bij vrouwen verstoren.

  Voor een persoon die 65 kg weegt is de ADI 975 mg per dag. Om deze hoeveelheid binnen te krijgen zou je gemiddeld 13 glazen frisdrank met sucralose moeten drinken. De meeste mensen doen dit natuurlijk niet. Meestal worden er slechts een paar glazen frisdrank gedronken. De vrouw met Hashimoto uit de eerste casus dronk erg veel frisdrank met zoetstoffen. Zij was dus een uitzondering.

  Sucralose (E955) wel of niet vermijden?

  Een grote hoeveelheid sucralose (E955) kan de schildklierfunctie bij vrouwen verstoren. Momenteel zijn er nog geen aanwijzingen dat kleine hoeveelheden sucralose (E955) – zoals bij normaal gebruik – een negatief effect op je schildklier en schildklierantistoffen kunnen hebben.

  Gebruik je veel producten met sucralose (E955) en heb je een trage schildklier en/of verhoogde schildklierantistoffen? Dan kun je overwegen om het te vermijden, zodat je kunt ervaren welk effect het op jouw schildklierwaarden en schildklierantistoffen heeft. Zoetstoffen zoals sucralose (E955) zitten alleen in bewerkte producten. Iedereen is het ermee eens dat je het best vooral producten kunt nemen die zo weinig mogelijk bewerkt zijn. Kunstmatige zoetstoffen heb je niet nodig voor een goede gezondheid. Je kunt makkelijk zonder.

  Kortom

  Sucralose (E955) is een kunstmatige zoetstof die je in light-producten vindt. Het wordt gebruikt om voeding en dranken zoeter te maken. Grote hoeveelheden sucralose kunnen de schildklierfunctie bij kikkers, ratten en mensen (vrouwen) verstoren, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat dit bij vrouwen ook bij een normale inname – lees: bij een normaal voedingspatroon – gebeurt. Zorg dus dat je geen abnormale hoeveelheden sucralose binnenkrijgt.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Abbott, E. A., & Helbing, C. C. (2021). Sucralose Affects Thyroid Hormone Signaling in American Bullfrog [Rana (Lithobates) catesbeiana] Tadpoles. Archives of Environmental Contamination and Toxicology, 80(4), 735-744.
  [2] Sachmechi, I., Khalid, A., Awan, S. I., Malik, Z. R., & Sharifzadeh, M. (2018). Autoimmune thyroiditis with hypothyroidism induced by sugar substitutes. Cureus, 10(9).
  [3] Oliynyk, O. (2021). The influence of sucralose on thyroid gland function. Health Problems of Civilization, 1(15).
  [4] https://www.ziekenhuisrivierenland.nl/uploads/media/5b069be6f0cd9/155918-31032014-zoetstoffen-4zrt.pdf
  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022