Inhoud van deze blog
Wist je dat koffie de opname van schildkliermedicatie in je maagdarmkanaal kan remmen? In deze blog lees je wat dit voor jou als schildklierpatiรซnt betekent รฉn waar je rekening mee moet houden om problemen te voorkomen of op te lossen.
Koffie kan opname schildkliermedicatie verminderen
Veel mensen die gediagnosticeerd zijn met een trage schildklier en snelle schildklier gebruiken schildkliermedicatie met het schildklierhormoon levothyroxine (T4 hormoon). Dit wordt in je maagdarmkanaal opgenomen en komt zo in je bloed terecht. Verschillende factoren kunnen de opname van schildkliermedicijnen in je maagdarmstelsel verminderen. Eรฉn van die factoren is koffie. Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs het geval is als je het pas uren na het slikken van je medicatie drinkt. Het is nog niet bekend of dit veroorzaakt wordt door cafeรฏne of andere stoffen die in koffie zitten.
Wat betekent dit voor schildklierpatiรซnten?
Het is niet erg als je ook tijdens het instellen van je medicatie koffie dronk. De dosering van je medicatie is dan afgestemd op jouw koffiegebruik. Het gebruik van koffie kan wel problemen veroorzaken als je medicatie niet hierop afgestemd is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je:
- Geen koffie dronk tijdens de periode van het instellen van je medicatie, maar nu wel.
- Als je meer/minder of vaker/minder vaak koffie bent gaan drinken dan tijdens het instellen van je medicatie.
- Als je koffie op onregelmatige basis drinkt.
Bovenstaande kan ervoor zorgen dat je schildklierwaarden (TSH en FT4) schommelen en dat je moeite hebt met het juist instellen van je schildkliermedicatie, ofwel het stabiliseren van je schildklierwaarden.
Hoe moet je omgaan met koffie als schildklierpatiรซnt?
In principe kun je gewoon koffie drinken, maar de dosering van jouw schildkliermedicatie moet afgestemd zijn op je koffiegebruik. Ook is het belangrijk om na de inname van je medicatie minimaal een halfuur te wachten voordat je koffie neemt.
Als je jouw inname van koffie verandert, kan het zijn dat je schildkliermedicatie beter of juist minder goed wordt opgenomen. Houd er daarom rekening mee dat je medicatie dan mogelijk aangepast moet worden.
- Als je minder koffie gaat drinken, dan kan de medicatie beter opgenomen worden, waardoor je dosering mogelijk omlaag moet.
- Als je meer koffie gaat drinken, dan kan de medicatie slechter opgenomen worden, waardoor je dosering mogelijk omhoog moet.
Trek direct aan de bel bij je arts als je het idee hebt dat je te veel (hyperthyreoรฏdie) of te weinig (hypothyreoรฏdie) schildklierhormonen in je bloed hebt. Je arts kan jouw schildklierwaarden onderzoeken en eventueel je medicatie aanpassen – pas nooit zelfstandig je medicatie aan!
Als het instellen van je schildkliermedicatie moeizaam verloopt, en je schildklierwaarden (TSH en FT4) veel schommelen, neem dan eens jouw koffieconsumptie onder de loep. Mogelijk ligt hier dan de oorzaak รฉn oplossing.
Voeding, supplementen en medicijnen hebben ook effect op schildkliermedicatie
Verschillende stoffen die in onze dagelijkse voeding zitten, kunnen de opname van schildkliermedicijnen beรฏnvloeden. Hetzelfde geldt voor bepaalde veelgebruikte supplementen en medicijnen.
Leer alles over voeding, supplementen en je schildklier
Workshop Schildklierklachten Verminderen