Rood vlees, zuivel, Neu5Gc, Hashimoto, trage schildklier
Trage schildklier
15 september 2021

De invloed van rood vlees en zuivel op de ziekte van Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  In ongeveer 90 procent van de gevallen is een vertraagde schildklierfunctie het gevolg van de auto-immuunziekte Hashimoto. Hierbij is het immuunsysteem overactief en valt het de schildklier aan, waardoor schade ontstaat. De schildklier gaat langzamerhand kapot en is daardoor steeds minder goed in staat om schildklierhormoon te produceren. Als gevolg ontstaat een tekort aan schildklierhormoon (trage schildklier).

  Waarom is het immuunsysteem overactief?

  Een overactief immuunsysteem kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Onderzoekers hebben een verband gelegd tussen het stofje Neu5Gc en de ziekte van Hashimoto. Mensen met Hashimoto produceren antilichamen tegen Neu5Gc. Dit betekent dat het immuunsysteem Neu5Gc als een gevaarlijke indringer ziet. Met de productie van antilichamen tegen Neu5Gc opent het immuunsysteem de aanval op Neu5Gc. Vrijwel iedereen produceert antilichamen tegen Neu5Gc, maar mensen met een trage schildklier produceren meer van deze antistoffen. De hoeveelheid antistoffen is nóg hoger bij mensen met Hashimoto. Daarnaast blijkt dat mensen met hogere schildklierantistoffen (anti-TPO) ook hogere antistoffen tegen Neu5Gc hebben.[1]

  Wat is Neu5Gc?

  Ieder zoogdier heeft suikermoleculen op zijn lichaamscellen ingebouwd. Deze suikermoleculen worden siaalzuren genoemd en vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Menselijke cellen bevatten het suikermolecuul Neu5Ac. Cellen van andere zoogdieren (koe, varken, geit, schaap, paard) bevatten dit molecuul ook. Daarnaast hebben de meeste andere zoogdieren ook het suikermolecuul Neu5Gc op hun cellen zitten. Door een genetische verandering zo’n 3 miljoen jaar geleden is de mens het vermogen kwijtgeraakt om zelf Neu5Gc aan te kunnen maken.[2] Sindsdien is Neu5Gc een lichaamsvreemd molecuul geworden.

  Ondanks Neu5Gc nu een lichaamsvreemd molecuul voor de mens is, zijn we nog wel in staat om dit het op onze cellen in te bouwen. Dit kan gebeuren wanneer er te veel Neu5Gc via de voeding binnenkomt. De hypothese is dat Neu5Gc in de schildklier in het enzym TPO ingebouwd kan worden, maar dit moet nog bewezen worden bij patiënten.[1]

  Wat gebeurt er als Neu5Gc in de schildklier wordt ingebouwd?

  De hypothese is dat de interactie tussen het ingebouwde Neu5Gc en de antilichamen tegen Neu5Gc tot chronische ontsteking leidt.[2] Verder onderzoek is nodig om te achterhalen in hoeverre dit daadwerkelijk waar is.

  Waar zit Neu5Gc in?

  In alle zoogdierproducten komt Neu5Gc voor. Voorbeelden van zoogdieren zijn koeien, varkens, geiten, paarden en schapen. Zowel het vlees als de melk van deze dieren bevat Neu5Gc. Dus ook de producten die van deze melk worden gemaakt zoals yoghurt, kwark en ijs. Vooral rundvlees, geitenkaas en varkensvlees is rijk aan Neu5Gc. Opvallend is dat ook Kaviaar veel Neu5Gc bevat, ondanks het geen zoogdierproduct is. In onderstaande tabel zie je een overzicht van Neu5Gc in verschillende voedingsmiddelen.[2]

  Overzicht Neu5Gc in voeding

  Moet ik zuivel en rood vlees vermijden?

  Het is nog niet bewezen dat Neu5Gc uit rood vlees en zuivel Hashimoto veroorzaakt of bevordert. Er is slechts een verband aangetoond. Ook is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van zuivelvrij en vleesvrij eten bij Hashimoto. Om erachter te komen of Neu5Gc bij jou Hashimoto stimuleert, kun je een aantal maanden zuivel en rood vlees gaan vermijden. Laat voordat je hiermee begint je anti-TPO in het bloed meten en meet dit een aantal maanden later nog eens. Als je anti-TPO afneemt bij het vermijden van zuivel en rood vlees, dan is Neu5Gc mogelijk een trigger voor jouw immuunsysteem.

  Kortom

  Er is een verband tussen Neu5Gc en een trage schildklier/Hashimoto, maar er is nog geen bewijs dat de inname van Neu5Gc via voeding bijdraagt aan de ontwikkeling van Hashimoto. Bij hogere anti-TPO waarden worden hogere concentraties antistoffen tegen Neu5Gc gevonden, maar het  is nog niet bekend of de verhoogde concentratie Neu5Gc-antistoffen een oorzaak of juist een gevolg van Hashimoto is.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1]Eleftheriou, P., Kynigopoulos, S., Giovou, A., Mazmanidi, A., Yovos, J., Skepastianos, P., … & Efterpiou, M. (2014). Prevalence of anti-Neu5Gc antibodies in patients with hypothyroidism. BioMed research international, 2014.
  [2] Altman, M. O., & Gagneux, P. (2019). Absence of Neu5Gc and Presence of Anti-Neu5Gc Antibodies in Humans—An Evolutionary Perspective. Frontiers in immunology, 10.
  [3] Samraj, A. N., Pearce, O. M., Läubli, H., Crittenden, A. N., Bergfeld, A. K., Banda, K., … & Varki, N. M. (2015). A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. Proceedings of the National Academy of Sciences, 112(2), 542-547.
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Chantal

   Sinds mijn 26e ziekte van Hashimoto. Op de leeftijd van 8 jaar een vegetariër geworden. Van huis geen zuivel eter. De laatste jaren wel meer geworden en dan met name op basis van soja. Dus of dit soort beweringen in alle gevallen op gaat? Mijn moeder en oma idem. Ziekte van Hashimoto en geen rood vlees en zuivel fanaat. Misschien dat dit bij anderen wel meer op gaat.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Beste Chantal, het is een hypothese. In hoeverre het echt waar is moet verder onderzocht worden.

  2. avatar

   Marianne

   Beste Ruud
   Bedankt voor dit artikel, voor mij duidelijk beschreven en logisch.
   Heb weer wat om uit te proberen voor mezelf.
   Zelf heb ik dan geen Hashimoto (bij mijn weten, al wijzen klachten er vaak wel op) .

   Maar de woorden auto immuunziekte, steeds vaker te horen gekregen (darmen, huid, tinnitus, haaruitval/Alopecia, ach zal het lijstje maar niet afmaken, moet met mijn eigen ellende lachen).
   Weet wat het woordje overleven inhoudt.
   Heb al heel wat uitgeprobeerd voor mijn gezondheid, op heel veel gebied.
   Evenzo Paleo, maar die voeding was voor mijn nieren niet goed. Bloedwaarden van de nieren was ervoor altijd goed maar na gebruik van die voeding in 1 mnd tijd behoorlijk verslechterd. Geluk dat ik zg. per toeval in 1 mnd tijd 2 keer moest laten prikken.

   Met bovenstaand schrijven van je begrijp ik steeds meer, weer een aanvulling bij al mijn kennis wat ik aan den lijve heb ondervonden. Krijgt men als de RG ‘t niet snapt.

   Verder zie ik door mijn leven heen het lichaam als een geheel wat de geneeskunde in hokjes zet, zo ook auto-immuunziektes. Het lichaam zit toch aan elkaar het bloed/energie etc. loopt toch door het hele lichaam en niet plaatselijk.
   Nu ben ik zover dat ik denk, zijn niet alle ziektes auto-immuunziektes want lichaam doet niet wat het eigenlijk moet doen, maakt nl. ziek en niet gezond. ;)
   Tevens vergeet niet alle trauma’s/ emoties of hoe men het ook allemaal noemt wat men onderdrukt, wat dat met het lichaam en geest doet.

   Wens alle mensen een goede gezondheid toe maar hou vol!
   Is het de ene weg niet wat je dacht, zoek weer verder.
   Mijn motto is geworden. “Wees je eigen leermeester”, van ieder, de omgeving etc. kan men leren.
   Weet zelf wat slechte gezondheid inhoudt!! De buitenkant ziet goed uit, met een lach naar buiten maar……

   Heel veel succes allen en aanhouder wint.
   Wat ben ik blij dat er steeds meer artsen gaan inzien dat de RG niet alles is.
   Fijne dag, leven toegewenst.

  3. avatar

   yamina

   Beste Ruud,
   Kruisbloemige groenten blijken ook niet goed te zijn voor schildklierpatienten met Hashimoto. Het bevat glucosinolaten het heeft negatieve impact op je schildklier en nadelig voor jodium opnamen die we hard nodig hebben. Dus groenten smoothies zijn ten boze of je moet ze door en door koken zodat er niet teveel glucosinotaten in zit. Ik ben gek op broccoli en is ook heel gezond maar voor mij helaas niet altijd. Dus het is niet alleen vlees,zuivel en suikers maar ook helaas in sommige groenten. Ik wilde dit even met jullie delen.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Yamina, bedankt voor het delen. Ik denk dat alleen rauwe kruisbloemigen een probleem zouden kunnen vormen. Ze bevatten ook veel gezonde eigenschappen en zolang je ze goed verhit kan het denk ik geen kwaad.

  4. avatar

   Anne

   Kamp al ruim 12 jaar met schikdklier problemen. Let ook goed op mijn voeding maar de laatste tijd worden de klachten steeds erger. Wil graag verder onderzoek naar hashimoto maar weet niet waar. Zou graag voor alternatieve geneeswijze willen kiezen maar wil wel graag goed onderzoek. Kan ik me dan beter door de huisarts door laten sturen en zo ja naar welke specialist?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Anne, ik zou de volgende waarden laten bepalen: TSH, fT4, fT3 en anti-TPO (met deze antistof kun je erachter komen of je Hashimoto hebt). Als je wilt kun je bij mij op consult komen. Dan kan ik je helpen zoeken naar de oorzaak van jouw klachten. Ik kan de eerder genoemde bloedwaarden voor je aanvragen (komt wel voor eigen rekening) en samen kunnen we een plan maken om jouw klachten aan te pakken.

  5. avatar

   Marion

   beste Ruud,

   mag ik wel wild eten???? mag je spinazie eten

   vriendelijke groet,

   Marion van Bree

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Marion, in al het zoogdierenvlees zit Neu5Gc. Dus ook in hert, wild zwijn etc.
    Ik zou niet weten waarom je geen spinazie zou mogen eten.

  6. avatar

   Marianne

   Geldt dit ook precies hetzelfde voor Graves? Of zijn er verschillen?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Er is geen onderzoek over Neu5Gc m.b.t. Graves.

  7. avatar

   Barbara

   Ik heb hashimoto en eet al jaren geen vlees of zuivel. Ik lees hier dat kip eten goed zou zijn maar ik zie nergens waarom dan. Zou ik me daar beter door kunnen gaan voelen?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Zoogdierenvlees bevat Neu5Gc en kip niet.

  8. avatar

   Lysbeth

   Wat kan ik doen bij de ziekte v Graves?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    De ziekte van Graves lijkt erop op Hashimoto qua verstoorde mechanismen. De meeste adviezen die voor Hashimoto gelden kun je ook bij Graves toepassen. Beide zijn namelijk auto-immuunziekten. Als je een persoonlijk behandelplan wilt ben je van harte welkom in mijn praktijk, Lysbeth.

  9. avatar

   Robin Veen

   Beste Ruud,
   Bijzonder interessante site. Is deze informatie ook toepasbaar op andere auto-immuunziektes? Ik lijd zelf aan SLE en sinds ongeveer een jaar is bekend dat ik vertraagde schildklier heb..

   • avatar

    Esther

    Beste Robin,

    Uit onderzoek is gebleken dat er een associatie is tussen Hashimoto thyreoïdie (auto-immuun thyroïditis) en SLE.
    Voor zover ik weet is er geen onderzoek gedaan of wat er op deze site staat onderzocht is voor SLE. Maar gezien de sterke associatie, zou je het zeker kunnen proberen. Ik ben zelf arts en heb zelf ook een Hashimoto hypothyreoïdie en kijk daardoor met soort van 2 brillen op naar deze ziekten. Ook doordat er in mijn familie aan moederskant meerdere mensen zijn (geweest) met verschillende auto-immuunziekten. Ik heb verbetering gemerkt sinds ik vegetariër ben, ook zonder gluten en lactose voel ik mij beter, maar vind het wel moeilijk om me daaraan te houden. Ik lees deze site nu voor de 2e keer en ga het nu toch voor meerdere maanden vol te houden.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Robin, Neu5Gc heeft mogelijk negatieve effecten op o.a. kanker, atherosclerose, vruchtbaarheid, MS, Hashimoto en een trage schildklier. Onderzoek hiernaar is nog vrij schaars, maar je kunt altijd proberen wat er gebeurt als je het vermijd. Met name het zoogdierenvlees (koe, varken, lam, dus dieren op 4 poten) zou problematisch kunnen zijn. Het verband naar SLE en Neu5Gc is nog niet onderzocht voor zover ik nu weet.

  10. avatar

   Anneliese

   Ik wist helemaal niet dat geitenkaas eigenlijk niet goed is om veel te eten.

  11. avatar

   Ann

   Ik heb ruim 1,5 jaar geen zuivel en geen vlees gegeten. Ik voelde mij steeds beter. Meer energie en minder somber. Mijn haar werd voller en ik viel wat af. Doordat ik mij zo goed voelde ging ik af en toe weer zuivel eten. En inmiddels heb ik ook alweer een biefstukje gehad. Speklapjes heb ik ook alweer verorberd. En raad eens? Ik heb weer opvlammingen van mijn auto immuunproblemen. Mijn haar valt weer uit en ik kwam aan. Weinig energie en ging weer veel suiker eten. Erg veel jeuk en slecht slapen. Het is weer tijd. Ik moet weer even streng zijn voor mijzelf. Ik las hierboven ook iemand die zei: ik eet al glutenvrij en zuivelvrij. Tsja, heel herkenbaar. Maar ik wil mij weer beter voelen dus ga ik er weer voor. Sinds 3 dagen eet ik geen suiker meer en ik eet alleen nog kip en geen vlees meer. Nu de zuivel nog stoppen. Het gaat goedkomen. Ik heb het al eens gedaan en kan het nu ook. Dank voor je artikel.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Ann, bedankt voor het delen van jouw ervaring met het vermijden van zuivel en vlees. Hopelijk inspireert/motiveert dit andere schildklierpatiënten om hun voedingspatroon aan te passen. Succes, Ann!

  12. avatar

   Angelina

   Is er dan ook onderzocht of je van de hashimoto afkomt door het niet meer consumeren van neu5gc? Of dat het misschien beter gaat met deze groep mensen?

   • avatar

    Jane

    Bij mij lijkt het te werken na 7-8 maanden!!

    • avatar

     Ruud Rotteveel, MSc Auteur

     Goed om te horen dat het vermijden van Neu5Gc bij jou lijkt te werken, Jane. Bedankt voor het delen van jouw ervaring.

   • avatar

    Ruud Rotteveel, MSc Auteur

    Voor zover ik weet is dat nog niet onderzocht, Angelina.

  13. avatar

   ingrid

   Wat is toeval ?… gisteren kreeg ik het boek: Het Hashimoto-protocol.. vandaag komt dit op het scherm naar voren…. Prachtig!
   Eindelijk eens een goede motivatie om te bewegen voor mij!
   Zuivel zal wel ff lastig zijn om te laten staan, evenals koffie, zoals de schrijfster van het boek voorstelt… maar zeker allemaal de moeite waard t.o.v. de klachten.
   Weg met die Neu5Gc ! Bedankt!

   • avatar

    Ruud Rotteveel, MSc Auteur

    Hoi Ingrid,
    Bedankt voor je reactie. Ik help mensen graag middels mijn blogs en e-books. Yoghurt of kwark zou je eventueel kunnen vervangen door kokosyoghurt en melk kun je vervangen door kokos-, amandel- of havermelk. Veel succes!
    Groeten,
    Ruud

  14. avatar

   Angelique

   Ik eet al koemelk en glutenvrij. Tsja. Dan dis ook nog alle geitenkaas achterwege laten en alle rood vlees soorten…..? Maarmijn klachren van hashimoto zijn nog steeds gigantisch en dat vind ik vreselijk. Al zo veel geprobeerd… En ik hoop nog altijd dat er iets is waardoor ik weer wat van mijn oude energieke leven terug kan krijgen.. Het gaat waardeloos. Al jaren. Lijkt slleen maar erger te worden. Ondanks medicatie en dieten.Maar in hoeverre moet ik dan wel niet de koolhydraten verminderen? Vrijwel alles bestaat uit koolhydraten! En alle rookvlees niet meer eten.. hou je wel weinig over. Komt mijn lichaam niks tekort zonder gluten zuivel én vlees? Groetjes Angelique

   • avatar

    Bart

    Beste angelique,
    Ik heb ook hashimoto en ben gelukkig bij een zeer goeie endocrinoloog terecht gekomen .
    Deze heeft mij L-thyroxcine van christiaensen voorgeschreven .
    Maar als hashimoto patiënt moet de tsh onder de 1 blijven
    Ik zit op 0,28
    Is zeer laag ,maar voel me alle dagen zeer goed
    Daar neem ik nog vit,B12,B8,B6 en vitamine D suplementatie bij
    Ik doe aan triathlon en voel me super
    Huisdokter had al gezegd om af te bouwen maar dit mag zeker niet gedaan worden heb ik hem uitgelegd volgens de endocrinoloog.
    HOPELIJK BEN HE HIER IETS MEE
    SUCCES GEWENST
    Hopelijk

    • avatar

     Door

     Dag Bart

     Welke endocrinoloog heb jij?
     Wát een gewéldig verhaal hier tussen alle misère, mijzelf inbegrepen!

     Hoop voor je dat het zo blijft!
     Grs Door

    • avatar

     Kees

     Hoi, kunt u me vertellen welke endocrinoloog? Heb zelf een mindere ervaring!

   • avatar

    Hester

    Hai Angelique, ook ik gebruik de kookboeken van Richard de Leth; nauwelijks rood vlees en zuivel en geen gluten. Het is even zoeken maar daarna wel goed te doen. Ook uit het boek ‘Paleo in 7 stappen’ haal ik veel recepten. Alleen die met rood vlees dus niet kiezen. En Rineke Dijkinga (bv via FB) heeft ook veel goede recepten. Verder zijn koolhydraten uit groenten bij mijn weten geen probleem. Maar wel het brood en pasta laten staan. Succes!

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Bedankt voor je aanvulling, Hester.

   • avatar

    Ruud Rotteveel, MSc Auteur

    Hoi Angelique,
    Wat vervelend dat het alsmaar erger wordt. Het is bij Hashimoto aan te raden om zuivelproducten te vermijden en te kijken wat dat met je doet. Verder is het aan te raden om gluten te vermijden om te kijken of je daar baat bij hebt. Het is even wennen, maar er blijft genoeg over wat je wel kunt eten. Richard de Leth (van OERsterk) heeft verschillende kookboeken (zowel fysiek als e-book). Mogelijk heb je daar iets aan. Je vindt ze via de volgende link: https://www.oersterk.nu/boeken/
    Een mens heeft geen granen en zuivel nodig. Eet zo gevarieerd mogelijk om tekorten te voorkomen.
    Groeten,
    Ruud

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022