Schildkliermedicatie trage schildklier

Schildkliermedicatie bij een trage schildklier: ‘s ochtends of ‘s avonds?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Sommige schildklierpatiënten voelen zich beter als zij hun medicatie ‘s avonds innemen. Onderzoek onder 12 personen met primaire hypothyreoïdie (waaronder Hashimoto) laat zien dat de inname van schildkliermedicatie (levothyroxine) vlak voor het slapen (i.p.v. ‘s ochtends) leidt tot een hogere concentratie van schildklierhormonen en een lagere TSH concentratie. De onderzoekers denken dat de medicatie voor de schildklier ‘s avonds beter wordt opgenomen.[1] Daarnaast blijkt uit de praktijk dat sommige mensen er baat bij hebben om deze schildkliermedicatie ’s avonds in plaats van ’s ochtends in te nemen.

  Voordelen van ’s avonds innemen

  Eén van de voordelen van het ’s avonds innemen is dat men ’s ochtends niet eerst een half uur hoeft te wachten voor het ontbijt. Veel mensen geven aan dat zij het makkelijker vinden om het ’s avonds in te nemen. Daarnaast geven sommige mensen aan overdag meer energie te hebben.

  Voor welke schildkliermedicatie geldt dit?

  Het geldt voor thyroxine (T4). Denk hierbij aan Tirosint, Thyrax, Euthyrox, Eltroxin, Novothyral en Thyrofix.[2]

  Hoe lang mag je niets eten?

  Omdat de schildkliermedicatie niet goed opneembaar is als het gelijktijdig met voeding wordt ingenomen, is het aan te raden om minimaal twee uur voor de inname niets meer te eten. Koffie, grapefruit en soja kunnen de opname van schildklierhormoon remmen.

  Hoe laat innemen?

  Je kunt de schildkliermedicatie vlak voordat je naar bed gaat innemen. Het is wel belangrijk dat je dagelijks hetzelfde tijdstip aanhoudt om te grote schommelingen van je schildklierhormonen te voorkomen.

  Let op interacties

  Bepaalde supplementen kunnen interacties aangaan met de schildkliermedicatie. Calcium, ijzer, magnesium, chroom, vezels en flavonoïden beïnvloeden de opname van medicatie. Zorg daarom dat je ongeveer 4 uur tussen de inname van dit soort supplementen en de schildkliermedicatie houdt.

  *Raadpleeg de Schildklier Kennisbank voor alles wat je moet weten over schildkliermedicatie.

  Overleg met arts

  Mocht je de schildkliermedicatie (thyroxine) ’s avonds in willen gaan nemen, overleg dit dan eerst met je arts. Leg hem/haar eventueel het volgende onderzoek voor ter onderbouwing:

  Bolk, N., Visser, T. J., Kalsbeek, A., Van Domburg, R. T., & Berghout, A. (2007). Effects of evening vs morning thyroxine ingestion on serum thyroid hormone profiles in hypothyroid patients. Clinical endocrinology, 66(1), 43-48.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Bolk, N., Visser, T. J., Kalsbeek, A., Van Domburg, R. T., & Berghout, A. (2007). Effects of evening vs morning thyroxine ingestion on serum thyroid hormone profiles in hypothyroid patients. Clinical endocrinology, 66(1), 43-48.
  [2] https://www.apotheek.nl/medicijnen/levothyroxine?product=levothyroxine#belangrijk-om-te-weten-over-levothyroxine
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Toos jeurissen

   Hallo
   Ik slik al jaren medicijnen voor de schildklier voel me er super goed bij
   Maar nu slik ik magnesium al n paar maanden direct smorgens met de schildklier medicijnen ik voel me al weken zo beroerd hoofdpijn pijn in de spieren moe duizelig
   Dan ga ik vanaf nu de magnesium tabletjes ook pas smiddags slikken
   Bedankt voor de goede tip
   Groetjes Toos

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Hi Toos, ja, magnesium moet echt 2 uur voor inname van schildkliermedicatie of 4 uur erna. Anders kan de opname van je schildkliermedicatie verminderen en daar kun je inderdaad klachten van krijgen.

  2. avatar

   Annet

   Ik heb vanaf 2004 de ziekte van hasimoto. Ik gebruik thyrax. Het lastige van inname vind ik als ik nachtdienst werk. Na 2 u in de nacht neem ik alleen wat water, om om 6 u mijn thyrax in te nemen. Zodat ik na 6.30 mijn kopje thee met ontbijtkoek kan eten. Mijn vraag is moet je onder nuchter zijn echt 4 uur rekenen.

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Ja, ongeveer 4 uur, want voeding kan zo’n 3-5 uur in de maag blijven. Misschien kun je met je arts of endocrinoloog overleggen om het tijdens nachtdiensten op een eerder tijdstip in te nemen als je nuchter bent. Dus bijvoorbeeld voor je nachtdienst (als je dan niets hebt gegeten).

  3. avatar

   Mijn naam.is Maria

   Ik heb Hashimoto 25 jaar Ik gebruikte toen Thyrax Maar door het stoppen in de levering van de Thyrax Kreeg ik Euthyrox Daar reageerde ik best goed op maar een paar maanden geleden is daar een andere stof ingekomen daar teageerdevik niet goed op. Ik moest toen over op Thyrax duo. Ik moest 112en een half innemen Dus kreeg geen aparte Thyrax blauw daar bij van 25 mg die moest doormidden gebroken dus samen met de 100 mg witte innemen Iedere ochtend dus meteen duizelig Ik ben gestopt met de blauwe zen heb een week lang een tabletje van 100 gebroken tot ik ongeveer 12en een half had .Maar heb het aan de dokter verteld Nu heeft ze me een nieuw tablet gegeven Tirosint13 Die moet ik dus samen met de Thyrax innemen De dokter zegt het is oké.Maar er zijn mensen van de lotgenoten site voor mensen met schildklier ziekte die zeggen niet samen in nemen is niet goed Ik heb gebeld met de huisarts die zegt je kan het samen innemen het is alle twee lexothyrine .Wat vind u hier van ik ben een bange persoon voor alles .Ik hoop dat het mag zonder probleem BVD Maria

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Beste Maria, ik ben geen arts en weet eerlijk gezegd niet of je die twee bij elkaar kunt innemen. Ik heb mij hier niet in verdiept.

  4. avatar

   Marja

   Ik slik iedere ochtend 75mcg levthyroxine. Is het noodzakelijk dat ik na een half uur ook daadwerkelijk iets eet? Ik drink wel een kop koffie een half uur na inname, maar heb dan nog niet zoveel honger en eet wat later. Ik vraag me steeds af of dat verstandig is.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Marja, het is niet nodig om na een half uur iets te eten. Het gaat erom dat je minimaal een half uur nuchter bent, zodat de medicatie goed opgenomen kan worden.

   • avatar

    Marion

    Beste Marja,

    Ik ben al ruim 20 jaar Hashimoto patiënt,na de geboortes van mijn beide zoon begonnen (komt vaak voor door verandering in de hormoonspiegel), ben 58 jaar en slik momenteel 125 mcg Euthyrox. Doe veel zelfstudie om te trachten een verbeterde leefwijze te kunnen bewerkstelligen voor wat betreft mijn schildklierziekte. Natuurlijk ben ik ook wel onder behandeling bij een internist, maar vaak heeft zij te weinig tijd om op al mijn vragen in te gaan, dus vandaar veel zelfstudie! Ik lees bovenstaand, dat jij ook ontbijt met een kop koffie een half uur na inname. Heb dit ook jaren gedaan, maar vroeg me iedere ochtend af, waarom ik mij vooral in de ochtend als een tijdbom voelde? Na veel surfen op het internet, ben ik er dus achter gekomen, dat de koffie de boosdoener is! Onderzoek aan het EMC heeft aan het licht gebracht, dat koffie vlak na inname van de medicatie de werking van de werkzame stof levothyroxine kan verdubbelen, dus je kunt misschien wel begrijpen, dat jezelf dan als een tijdbom gaat voelen. Heb dit bij meerdere patiënten die ook met koffie aan het ontbijt zitten als reactie terug gekregen. Weet natuurlijk niet of dit ook voor jou geldt, of dat bij jou alleen ” het geen honger hebben” het probleem in de ochtend is? Maar ik las je plaatsing en dacht gelijk; misschien moet ik haar toch wel even op ontbijten met koffie attenderen. Ikzelf ontbijt nu dus zelf zo gezond mogelijk, gewoon met koffie erbij, maar neem mijn Euthyrox pas rond 11.00/12.00 uur in, gaat stukken beter, voel me lang niet meer zo onrustig als vroeger. Lunchen ga ik vervolgens rond 13.00/13.30 uur. Onderzoek wijst uit, dat eenieder zo zijn eigen gunstige tijdstip van inname is gaan creëren, sommige nemen het inderdaad laat op de avond in, dit in samenhang met het innemen van andere medicijnen/voedingssupplementen op de dag! Misschien is het voor jou ook handig om daar eens naar te kijken, zodat je een beter etenspatroon kan creëren, waarbij je jezelf beter kan gaan voelen.

  5. avatar

   Ada Egbers

   Een vraag
   Ik slik euthyrox voor de schildklier altijd in de ochtend
   Maar nu wil ik eens proberen om dat savonds in te nemen ( daar ik overdag weinig fut heb )
   Doordat ik zo onrustig ben heb ik magnesium plus gekocht waarvan ik er 2 van mag innemen
   Maar hoe ga ik dat dan doen als er 4 tussen moet zitten
   Ook slik ik bloedverdunners…..mag dat ook ingenomen worden voor het slapen gaan
   Hoop heel erg op een reactie
   Groetjes Ada

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Ada, de magnesium kun je dan overdag innemen. Bijvoorbeeld in de middag. Op die manier zit het de opname van schildkliermedicatie niet in de weg. Ik weet niet hoe het met bloedverdunners zit. Daarvoor kun je je arts raadplegen.

  6. avatar

   Anna

   Goedendag,

   Bent u ook bekend met het niet hebben van een schildklier en de klachten daarvan ?(vanwege schildklierkanker in 2012)

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Nee, daar ben ik niet bekend mee, Anna. Ik zou zo ook even niet weten bij wie je daarvoor terecht kunt.

   • avatar

    Linda

    Ja ik ken die mis ook 1 bijschildklier en ben b12 te kort patient en moet vit d slikken maak het zelf niet aan.
    Klachten zijn er heel veel zoiezo snel raar in het hoofd niet zuiver wattighoofd, concentratie, dag dromerig gevoel, hoofdpijn geregeld, vermoeidheid, zeren spieren/gewrichten, soms pees ontstekingen , veel honger nooit eeb vullend gevoel of weinig eetlust, wisseld met je waardes welke klachten je er van hebt.

    Welke klachten heb jij zelf?

   • avatar

    Anouska

    Ik slik de medicijnen savonds en merk dat ik hierdoor meer energie heb, maar ik heb niet helemaal duidelijk of ik in de 2 uur voor inname nog wel mag drinken (thee, water, alcoholvrij bier, havermelk etc)

    • avatar

     Ruud Rotteveel MSc. Auteur

     Thee en water kun je wel drinken. Andere dingen zou ik dan niet drinken.

  7. avatar

   Claudia

   Ik zou graag mijn tyrax savonds in willen gaan nemen ivm vaste tijdstip.
   Is het een probleem dat ik een uurtje erna slaapmedicatie inneem 2 diazapam kan dit dan??
   Hoor graag of dit mogelijk is?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Claudia, dit kun je het best met jouw behandelend arts overleggen. Eventueel kun je dit artikel printen en laten zien aan je arts. De wetenschappelijke publicatie staat erin.

  8. avatar

   Nicole

   Wat betreft de interactie met magnesium. Ik had van een kpni therapeut het advies gekregen om m’n magnesium in de ochtend in te gaan nemen en ook een grotere hoeveelheid ivm m’n darmen (obstipatie). Nu kreeg ik daarna hyper klachten en bleek m’n TSH verlaagd. Ik lees nu dat dat dus door de magnesium kan komen. Dat wist ik niet en die therapeut en m’n endocrinoloog dus ook niet:-(
   M’n medicatie is hierna aangepast (overgegaan op Thyrax i.p.v. Euthyrox) en heb vorige week opnieuw bloedgeprikt,dinsdag terug naar de endocrinoloog.
   Wat ik me nu afvraag,is het niet juist goed dat de omzetting naar T3 beter is bij een traagwerkende schildklier? Dus dat het positief is dat je TSH omlaag gaat en je dan minder medicatie zou kunnen nemen?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Nicole, daar heb je helemaal gelijk in. Het is natuurlijk mooi als je op die manier de benodigde dosering medicatie kunt verlagen. Alleen moeten mensen er dus wel rekening mee houden dat hun dosering van schildklierhormoon mogelijk gewijzigd moet worden als zij supplementen, zoals magnesium gaan gebruiken. Het kan er dus toe leiden dat men in het begin wat ‘bijwerkingen’ gaat ervaren als gevolg van een hyperfunctie. Regelmatige controle van de schildklierwaarden is daarom aan te raden.

    • avatar

     Liesbeth

     Misschien n vreemde vraag: beïnvloed de inname van je medicatie vlak voor het bloedprikken, de bloeduitslag ( trage schildklier)? De waardes zijn altijd goed, maar zelf heb ik niet echt t idee dat ik wat merk van de medicijnen. Ook als ik ze wel eens vergeet, merk ik niets.
     Kan een branderige huid ( soms erg pijnlijk) te maken hebben met hetzij trage schildklier hetzij de medicatie? Ik slik 50 microgram levothyroxine.alvast dank voor de reactie

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Liesbeth, levothyroxine (werkzame stof in schildkliermedicatie) heeft een halfwaardetijd van ongeveer 7 dagen. Dit betekent dat je het niet direct zult merken als je de medicatie een keer vergeet. Het maakt niet uit dat je de medicatie voor het prikken neemt als je dat altijd doet.

  9. avatar

   Irma

   Hoi ik had een vraag mag ik.mij slaap medicatie qiutiapine slikken met de thyrax samen en wel dieet kan ik het beste volgen om de tpo waarde die op 150 staat naar beneden te krijgen heeft u daar een link waarin staat wat je miet eten en gebruiken ?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Irma,
    Dat zou ik even met je arts bespreken, of die medicatie samen kan. Oervoeding levert goede resultaten op. Voor meer info, lees mijn artikel hierover: https://www.revolutionairgezond.nl/leefstijl/oervoeding-voeding-best-genen-past/

    • avatar

     Siemona

     Goedenmorgen. Vraagje. Ik slik levothyroxine 75 mg elke morgen.
     Ik eet na half uur magere kwark bio garde met kiwi en banaan rauwe noten en schepje muslie. Daarna 1 tablet dokter vogel alisun voor hoge onderdruk en vitamine d3 met k2 en een eetlepel goede omega 3 en een vitm c capsule.
     In de middag 2 broodjes met 1 tablet magnesium
     En avond met warm eten ook magnesium met vit c
     Is dit een goed combi w.b met de levothyroxine.? Lees overal berichten dat je magnesium nodig hebt bij schildklier. Maar wanneer neem je het best in?
     Slikte namelijk een jaar al in ochtend magnesium en me waardes tsh gingen over de 50!!! Magnesium meteen nd middag verzet.
     Nu weer terug naar tsh 3.6 en ft4 14.5 was een naar jaar….
     Mvg Siemona

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Hoi Siemona, mineralen zoals magnesium kun je het best 2 uur vóór of 4 uur na de inname van Levothyroxine innemen. Op die manier voorkom je dat het de opname van Levothyroxine tegengaat. Waarschijnlijk verminderde de magnesium de opname van je schildkliermedicatie, waardoor je TSH zo erg steeg. Je hebt dus goed gehandeld door de magnesiuminname naar de middag te verschuiven. Groeten, Ruud

  10. avatar

   Elisabeth

   Ik neem de levothyroxine smorgens en half uur een uur voor het ontbijt savonds voor het slapen gaan een halve zolpidemtartraat.. Ik zou graag magnesium en cbd olie erbij willen gaan gebruiken kan dit? Ik heb ook al een b12 en vit d op advies vd huisarts.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022