Artikel update Hashimoto

Selenium kan anti-TPO laten dalen bij de ziekte van Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Een tekort aan selenium lijkt een rol te spelen bij de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte van de schildklier. De aanwezigheid van Hashimoto wordt onderzocht door het meten van antistoffen tegen onder andere thyreoperoxidase (anti-TPO). Het gebruik van selenium supplementen blijkt bij sommige mensen met Hashimoto de anti-TPO te laten dalen.

  Thyreoperoxidase (TPO)

  Thyreoperoxidase is een enzym dat betrokken is bij de productie van schildklierhormonen. Het zorgt ervoor dat jodide wordt omgezet in jodium, zodat het vervolgens aan het tyrosine deel van thyreoglobuline kan worden gekoppeld. Thyreoglobuline is de voorloper van schildklierhormonen.

  Bij de ziekte van Hashimoto produceert het immuunsysteem antistoffen tegen het enzym thyreoperoxidase (TPO). Deze antistoffen worden anti-TPO genoemd. Als gevolg wordt TPO door het immuunsysteem vernietigd, waardoor de productie van schildklierhormonen belemmerd wordt en er een tekort kan ontstaan.

  Selenium laat anti-TPO dalen

  Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van selenium supplementen de anti-TPO waarden kan laten dalen. Het eerste onderzoek laat na één jaar dagelijks gebruik van 200 microgram selenomethionine een daling van 21 procent zien, maar bij de groep die na 6 maanden met het seleniumgebruik stopte nam de anti-TPO waarde weer toe. Naast selenomethionine gebruikte een aantal patiënten ook schildkliermedicatie (T4) om de TSH waarde normaal te houden.[1]

  Een andere studie toont een 30,3 procent daling van anti-TPO waarden aan na suppletie van 200 microgram L-selenomethionine. Voor een positief effect blijkt een minimale dosering van 100 microgram nodig te zijn. Het gunstige effect van 200 microgram L-selenomethionine werd ook waargenomen bij mensen die normale seleniumwaarden hadden.[2]

  Er is zelfs een onderzoek die een daling van 40 procent laat zien, waarbij 25 procent van de patiënten een normale anti-TPO waarde bereikte. Tijdens dit onderzoek kregen alle deelnemers schildkliermedicatie (T4) om de TSH binnen de referentiewaarden te houden en gebruikte ze daarnaast 3 maanden lang dagelijks 200 microgram natriumseleniet (een vorm van selenium) of een placebo. Hieruit blijkt dat het gebruik van selenium een meerwaarde heeft.[3]

  Verder toont een andere studie aan dat dagelijks gebruik van 200 microgram selenomethionine de anti-TPO waarde met 55,5 procent laat dalen, terwijl er bij de placebo groep een daling van slechts 27 procent werd waargenomen.[4]

  Werk selenium bij iedereen even goed?

  Zowel uit wetenschappelijk onderzoek als uit praktijkervaring blijkt dat selenium niet bij iedereen even goed werkt. De effectiviteit van selenium in het verlagen van de anti-TPO antistoffen is mogelijk afhankelijk van je genen. Onderzoekers ontdekte in 2018 dat het effect van selenium bij een bepaald genetisch profiel groter was (46 procent daling van anti-TPO) in vergelijking met mensen met een ander genetisch profiel (9,8-14,5 procent daling van anti-TPO).[5]

  Uit onderzoek blijkt dat selenium effectiever is in combinatie met myo-inositol. Klik hier om daar meer over te lezen.

  Hoeveel selenium is veilig?

  Hoewel selenium noodzakelijk is voor een goede schildklierfunctie, is een teveel aan selenium schadelijk. Zowel een tekort als een teveel lijkt schadelijk te zijn. De aanvaardbare (veilige) bovengrens van selenium is voor volwassenen 300 microgram (mcg) per dag.[6]

  Bronnen van selenium

  Selenium zit met name in paranoten, (orgaan)vlees, tonijn, paling, makreel, kreeft, mosselen, sardines, schol, haring en koolvis. Klik hier om te zien hoeveel selenium er precies in deze voedingsmiddelen zit.

  Zijn paranoten veilig?

  Paranoten zijn extreem rijk aan selenium. De hoeveelheid selenium per paranoot kan enorm verschillen. Je kunt er prima af en toe een paar eten, maar overdrijf niet. Houd het bij een stuk of drie per dag.

  Kortom

  Bij de ziekte van Hashimoto wordt meestal een verhoogde anti-TPO gevonden. Het verhogen van de seleniuminname kan bij een deel van de mensen de anti-TPO laten dalen. Het effect van selenium blijkt deels afhankelijk te zijn van het genetisch materiaal van degene die het neemt. Door het te combineren met myo-inositol wordt de effectiviteit verhoogd.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Mazokopakis, E. E., Papadakis, J. A., Papadomanolaki, M. G., Batistakis, A. G., Giannakopoulos, T. G., Protopapadakis, E. E., & Ganotakis, E. S. (2007). Effects of 12 months treatment with L-selenomethionine on serum anti-TPO Levels in Patients with Hashimoto’s thyroiditis. Thyroid, 17(7), 609-612.
  [2] Turker, O., Kumanlioglu, K., Karapolat, I., & Dogan, I. (2006). Selenium treatment in autoimmune thyroiditis: 9-month follow-up with variable doses. Journal of endocrinology, 190(1), 151-156.
  [3] Ga?rtner, R., Gasnier, B. C., Dietrich, J. W., Krebs, B., & Angstwurm, M. W. (2002). Selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis decreases thyroid peroxidase antibodies concentrations. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 87(4), 1687-1691.
  [4] Duntas, L. H., Mantzou, E., & Koutras, D. A. (2003). Effects of a six month treatment with selenomethionine in patients with autoimmune thyroiditis. European Journal of Endocrinology, 148(4), 389-393.
  [5] Wang, W., Mao, J., Zhao, J., Lu, J., Yan, L., Du, J., … & Zhu, L. (2018). Decreased Thyroid Peroxidase Antibody Titer in Response to Selenium Supplementation in Autoimmune Thyroiditis and the Influence of a Selenoprotein P Gene Polymorphism: A Prospective, Multicenter Study in China. Thyroid, 28(12), 1674-1681.
  [6]https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/seleen.aspx
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   An

   Geachte meneer Rotteveel,
   U schrijft over onderzoeken maar ik zie geen bron vermelding. Kunt u mij de titels en auteurs van uw bronnen geven, zodat ik de artikelen kan lezen. De schrijvers/ onderzoekers zullen het vast op prijs stellen wanneer er naar hun artikel wordt verwezen.
   Bij voorbaad dank.

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Beste An, alle bronnen staan erbij. Onderaan de pagina staat een balk met de tekst ‘klik hier om alle bronnen te zien’. Als je daarop klikt komen de bronnen tevoorschijn.

  2. avatar

   Marion

   Beste Ruud,
   Ik heb een lab uitslag waarde van selenium van 199. Is dat te hoog voor een Hashimoto patiënt, want de ref. waarde van b.v. Saltro of een ander lab ligt ongeveer tussen -0,64/+191? Mijn internist vindt namelijk alles nogal gauw te hoog, dus vandaar mijn vraag aan jou. Ik slik momenteel al geruime tijd 100 mcg/ug p.dg. van een seleen verrijkt gist (Seleno Precise ) > Producent: Pharma Nord > voedingssupplement: Bio-Seleen + Zink. Ik had idd al via de site natuur diëtisten.nl gelezen, dat wat extra selenium mijn schildklierwaardes zou kunnen verbeteren, waardoor ik me stukken beter zou kunnen gaan voelen! Graag jouw reactie hierop.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Marion, je kunt beter kijken naar of je symptomen van een seleniumoverschot hebt (kun je Googlen). Zo niet, dan zou ik mij geen zorgen maken bij doseringen tot 200 mcg per dag. Let wel op paranoten, want die kunnen soms extreem veel selenium bevatten. Je weet nooit hoeveel selenium je via die noten binnenkrijgt.

  3. avatar

   Michaëla

   Beste Ruud,

   In het artikel wordt de normaalwaarde van selenium in het bloed aangegeven.
   Graag zou ik willen weten wat de normaalwaarde van selenium in urine zou moeten zijn.
   Ik heb deze waarde laten testen, maar de labuitslag geeft alleen aan dat een normaalwaarde < dan 2.54 zou moeten zijn (ivm toxiciteit). Er staat helaas geen minimale waarde bij. Het lab kan hier helaas ook geen antwoord op geven!

   Groetjes Michaëla

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Beste Michaëla, ik zou het niet weten. Ik werk alleen met bloedonderzoek om de seleniumstatus te meten.

   • avatar

    Marco

    Om even op Michaela te reageren. Een absolute ondergrens van +/- 0.63 wordt meestal gehanteerd bij het vaststellen of iemand wel of geen seleniumtekort heeft. Maar volgens Australisch onderzoek ligt de ondergrens voor volwassenen al bij ongeveer 0.80.

  4. avatar

   Marjolijn

   Interessant artikel. Maar wat is het effect van het verlagen van de antistoffen? Ervan uitgaand dat de kans om het te reduceren tot <100 vrij klein is, maakt het dan verschil of je bv 5000 of 25000 meet als je al thyrax gebruikt.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Veel mensen ervaren dan ook minder klachten.

  5. avatar

   Leyla

   Hoi Ruud,

   Zou je ipv selenium supplementen te gebruiken ook kunnen volstaan met het dagelijks eten van 2 tot 4 paranoten? Ik las namelijk dat paranoten seleniumbommen zijn.

   Alvast dank voor jouw antwoord.

   Leyla.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Leyla, de concentratie selenium in paranoten varieert heel erg. Daardoor weet je nooit hoeveel selenium erin zit en hoeveel je binnenkrijgt. In de onderzoeken waaruit blijkt dat selenium de anti-TPO kan verlagen werd selenium in de vorm van supplementen gebruikt.

  6. avatar

   E

   Ik heb selenium half jaar geslikt op advies moleculaire arts. Daarna was t goed en mocht ik stopen. Maar nu ik dit artikel lees dus beter van niet.?
   Ik heb hashimoto en hoge anti tpo.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023