Schildkliervoeding

Superfoods voor (trage) schildklier + beste voedingsadvies bij Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Voor een goede werking van de schildklier en het schildklierhormoon zijn verschillende voedingsstoffen -vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren – nodig. Deze zijn nodig voor de productie, activering en signalering van schildklierhormonen. In deze blog lees je welke voedingsstoffen er precies nodig zijn en welke voedingsmiddelen er rijk aan zijn: dé schildklier superfoods. Ook krijg je het beste voedingsadvies bij Hashimoto.

  Bouwstoffen voor schildklierhormonen

  De schildklier maakt voornamelijk het schildklierhormoon thyroxine (T4) aan. T4 bevat vier jodium atomen. Jodium is de belangrijkste bouwstof voor T4. Een tekort aan jodium kan tot een trage schildklier leiden, maar in Nederland wordt een trage schildklier meestal niet door een jodiumtekort veroorzaakt. Hier is een trage schildklier in meer dan 90 procent van de gevallen het gevolg van de schildklier auto-immuunziekte Hashimoto. Deze schildklieraandoening wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verhoogde schildklierantistoffen (anti-TPO en/of anti-Tg).

  Let op: Bij Hashimoto is het paradoxaal aan te raden om de jodiuminname te beperken. Jodium kan namelijk auto-immuunziekten van de schildklier – Hashimoto en Graves – bevorderen. Jodium kan het immuunsysteem stimuleren en dat is niet de bedoeling, want die is bij auto-immuunziekten van de schildklier al overactief.

  Mensen die geen of nauwelijks brood eten en geen extra jodium via supplementen innemen lopen een verhoogd risico op een jodiumtekort. Jodium wordt namelijk aan het bakkerszout toegevoegd en daardoor is brood de belangrijkste jodiumleverancier geworden. Dat wil niet zeggen dat brood gezond is en dat je brood moet eten om voldoende jodium binnen te krijgen.

  Als je geen of nauwelijks brood eet is het verstandig om op een andere manier aan jodium te komen. Witvis en zeewier is relatief rijk aan jodium, maar van vis moet je veel eten en zeewier vinden de meeste mensen niet lekker. Extra jodium in de vorm van een supplement is een optie, maar dus niet bij Hashimoto en Graves.

  Naast jodium zijn er andere voedingsstoffen nodig voor de productie van T4 [2],[3]:

  T4 is een inactief hormoon en moet geactiveerd worden om werkzaam te kunnen zijn.

  Activatie van schildklierhormonen

  Het schildklierhormoon T4 is niet werkzaam. Om hier een werkzaam schildklierhormoon van te maken, moet het worden omgezet in trijodothyronine (T3). Het inactieve schildklierhormoon T4 bevat 4 jodium atomen. Door hier één jodium atoom vanaf te halen krijg je T3. Dit is het werkzame schildklierhormoon. Voor de omzetting van T4 naar T3 zijn de volgende voedingsstoffen nodig[2],[3]:

  Gevoeligheid voor schildklierhormonen

  Naast de productie en omzetting van schildklierhormonen is een goede signalering van schildklierhormonen van belang. Deze hormonen horen door receptoren te worden gesignaleerd. Een receptor is als het ware een antenne en het schildklierhormoon is het signaal. Voor een goede werking van deze receptoren zijn de omega-3 vetzuren EPA en DHA van belang. Maar ook vitamine A en zink zijn essentieel.[2]

  Superfoods voor de schildklier

  Superfoods voor de schildklier

  Zeevoedsel zoals zeewier (nori, kelp, kombu, wakame), vis (zalm, makreel, haring, kabeljauw, koolvis, sardientjes) en schaal- en schelpdieren (garnalen, mosselen, rivierkreeftjes, mosselen, oesters, cocquilles) zijn rijk aan voedingsstoffen die voor een goede schildklierfunctie nodig zijn. Het zijn dé superfoods voor de schildklier. Dit zou je dan ook meerdere malen per week mogen eten als je geen Hashimoto of Graves heb. Als je wel een van deze schildklieraandoeningen hebt, wees dan voorzicht met de inname van jodiumrijke voeding en jodiumsupplementen. Eet dan zeevoedsel wat niet al te rijk aan jodium is.

  Kortom

  Een goede schildklierfunctie begint bij het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen.

  1.  Voor de productie van het schildklierhormoon T4 zijn de volgende voedingsstoffen nodig:

  • Jodium*
  • Tyrosine
  • Zink
  • Selenium
  • IJzer
  • Vitamine A, vitamine E, vitamine B2, vitamine B3, foliumzuur, vitamine B12, vitamine C, vitamine D

  * Als je niet of weinig brood eet, zorg er dan voor dat je voldoende jodium uit andere bronnen haalt, wees voorzichtig met jodium bij Hashimoto en Graves. Zeevoedsel is relatief rijk aan jodium.

  2. Vervolgens moet het inactieve schildklierhormoon (T4) omgezet worden naar het actieve schildklierhormoon (T3). Hiervoor is nodig:

  • Jodium
  • Selenium
  • Zink
  • IJzer
  • Magnesium
  • Vitamine A
  • Vitamine B12
  • Vitamine D

  3. Het actieve schildklierhormoon (T3) moet door receptoren worden gesignaleerd. Voor een goede functie van deze receptoren zijn onderstaande voedingsstoffen essentieel:

  • Omega-3 vetzuren EPA en DHA
  • Vitamine A
  • Zink

  Het beste voedingsadvies bij Hashimoto

  Download hieronder ‘Het beste voedingsadvies bij Hashimoto‘ en ontdek binnen 3 minuten hoe het precies zit met voeding bij de ziekte van Hashimoto. –> het bestand komt in je mailbox. Check ook even je ongewenste mail/spambox.

  Download dit bestand
  PDF

  Het beste voedingsadvies bij Hashimoto

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


  Door het downloaden kom je automatisch op onze e-maillijst (4.600+ leden) te staan. Dit betekent dat je regelmatig mails van ons zult ontvangen met waardevolle informatie over Hashimoto. Je kunt je op ieder gewenst moment zelf uitschrijven. Onderaan de vervolgmails staat namelijk een uitschrijfknop.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1]https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-schildklieraandoeningen#Achtergronden
  [2]Drs. Selma Timmer (2016).  Voeding voor de schildklier: De rol van essentiële voedingsstoffen bij de ziekte van Hashimoto. Voedingsgeneeskunde: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/vg-17-2/voeding-voor-de-schildklier
  [3] Stop the thyroid madness 2 (2014).
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Veronique

   Hey Ruud!

   Super leerrijk en diepgaand artikel, ik heb er zeker wat uit opgestoken. Nu heb ik toch een vraagje. Ik neem momenteel een multivitamine van Flinndal (https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi), maar ik lees hier nu bijvoorbeeld dat als je van bepaalde vitaminen te veel opneemt, dat niet bevorderlijk kan zijn voor je schildklier, waar ik dus ook problemen mee heb. Kan je te veel van andere vitaminen opnemen (buiten jodium), of is dit vitamine geen probleem?

   Groetjes,
   Veronique

  2. avatar

   Sak

   Heeft u ook iets voor struma en knobbel in de schildklier?

  3. avatar

   Maureen

   Hoi Ruud; bij mij is op mijn 9e jaar hashimoto vastgesteld, nu 36 jaar geleden. Kan het veroorzaakt zijn doordat bij mijn moeder tijdens haar zwangerschap röntgenfoto s zijn genomen met inname van contrast vloeistof? Ook blijkt er een kleine cyste op mijn hypofyse te zitten. Ik vroeg het me af. Kunnen emotionele traumata tijdens de zwangerschap van de moeder ook een rol hebben gespeeld in het ontstaan van een schildklier aandoening bij de foetus?
   Ik vraag het me al tijden af…groetjes van Maureen.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Dat zijn goede vragen, Maureen. Daar kan ik je helaas (nog) geen antwoord op geven.

  4. avatar

   Lies

   Een dochter van mij woont in Noorwegen. Daar doen ze alleen bloedonderzoek. Mijn dochter heeft bij de Barnestest altijd een lagere temperatuur. Maar daar willen ze niets van weten. Ze heeft het benauwd. Krijgt steeds meer overgewicht, terwijl ze heel gezond eet. Ze heeft het smorgens heel warm. En savonds moet ze eerst een warme douch nemen, anders kan ze van de kou niet slapen. Ze heeft verschillende onderzoeken gehad dan gaan ze af op symptomen van benauwdheid en dan moet ze naar de neuroloog of de longarts. Een internist kennen ze niet. Ik zei tegen haar, blijf maar net zolang zeuren tot ze wel luisteren. Het zit veel in mijn familie. Ik heb het en nog een dochter en mijn moeder. Ik stuur haar de link met jou verhaal men het e-book. Ik hoop maar dat er uiteindelijk toch naar haar geluisterd wordt.

  5. avatar

   Karina

   Hoi,

   Hoe zit het dan met voeding als je een te snelle schildklier had, een slokje heb gehad en nu zit opgezadeld met een te trage!?

   Kun je er met speciale voeding dan ook nog wat mee om hem beter te laten functioneren?
   Of is hij te beschadigd?

   Ik kan daar weinig over vinden.

   * hier aan de thyrax

  6. avatar

   Mi

   Ik heb graves. Heb je daar ook concrete tips voor?

  7. avatar

   Karin

   Hallo. Ik heb een snel werkende schildklier. Heb je daar ook zo’n duidelijk overzicht over.
   Ik weet geen zeewier, en geen extra jodium.
   Wat wel goed is zijn walnoten, maar verder weet ik het niet en wordt niet veel wijzer van mijn orthomoleculair arts.
   Gr Karin

  8. avatar

   C.

   Hoi Ruud, bedankt voor je info. Ben al 10 jaar aan t zoeken naar optimale oplossingen… voor schildklier maar ook aanverwante ziektebeelden door laag immuunsysteem…
   Vele adviezen waren al bekend, fijn dat ze op een rijtje staan…
   Ken jij het boek medical medium?? Zeer interresant.. ben benieuwd wat overlap of toch andere ziens wijze van jou is…. graag je reactie…

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Ik heb het boek Medical Medium nog niet uitgebreid gelezen, maar alleen even doorgebladerd. Het viel mij op dat hij voornamelijk de schuld aan virussen geeft. Hoewel dit zeker kan meespelen in de ontwikkeling van klachten ben ik van mening dat er meer is.

  9. avatar

   Jo ann

   Geweldig, ik ben erg zoekende naar de goede en overzichtelijk artikel over te trage schildklierwerking maar zooveeel info. Dit is een van de duidelijke dank je!

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Dank, Jo ann. Hopelijk kun je er iets mee.

    • avatar

     Ingrid

     Goeiemorgen ik ben heel benieuwd naar de info.
     Ben zelf in 2009 geopereerd aan mijn schildklier en sindsdien gaat het op en af.
     Gewichtsschommelingen
     Verstopping darmen
     Droge hoofdhuid
     Koud lichaam
     Moeheid
     Meestal stellen ze mijn medicatie in de wintermaanden iets omhoog.
     Wil me echt eens in u informatie gaan verdiepen alvast bedankt liefs Ingrid

  10. avatar

   Flora Laner

   Ik ben op zoek naar info voor een vriendin die problemen heeft met haar schildklier. Duidelijk artikel! Bedankt.

   • avatar

    Ruud Rotteveel, MSc Auteur

    Hoi Flora,

    Bedankt voor het compliment. Er komen nog veel meer artikelen over de schildklier aan.

    Groeten,
    Ruud

    • avatar

     Marion

     Vroeger werd o.a. jodium innemen of zeewier altijd ten zeerste afgeraden als je Hypothyreoïdie had. Ik gebruikte altijd NeZo zout.

     Nu is dat dus niet meer zo?
     Hoeveel jodium moet je per dag innemen dan? Is dit ergens afhankelijk, van, bijvoorbeeld van je gewicht ?

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Marion, de inname van geïsoleerde jodium blijkt vooral schadelijk te kunnen zijn als je een tekort aan antioxidanten (selenium) hebt en bij de inname van hoge doseringen. Meestal is de inname van de ADH (150 mcg) geen probleem.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022