Effect verschillende supplementen op ziekte van Hashimoto

Welke supplementen zijn zinvol bij de ziekte van Hashimoto?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Verschillende supplementen blijken een positief effect te kunnen hebben op het welzijn bij ziekte van Hashimoto. Er zijn positieve verhalen te lezen over onder andere selenium, vitamine D, omega 3-vetzuren, vitamine B12 en ijzer, maar welke supplementen zijn het meest waardevol? Ik stuitte op een onderzoekje van Izabella Wentz en deel graag haar bevindingen met je.

  Effect van verschillende soorten supplementen op Hashimoto

  Izabella Wentz is apotheker, auteur van meerdere boeken, ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in de ziekte van Hashimoto. In 2015 heeft zij onder 2.232 mensen met Hashimoto een onderzoekje gedaan naar het effect van verschillende maatregelen op hun welzijn. In mijn eerder geschreven artikel kun je lezen over het effect van verschillende voedingspatronen op Hashimoto. Daarnaast heeft Wentz ook onderzocht welke supplementen Hashimotopatiënten beter lieten voelen. Ze onderzocht het effect van de volgende supplementen:

  • Vitamine B12
  • Vitamine D
  • Spijsverteringsenzymen
  • IJzer
  • Omega 3-vetzuren EPA en DHA
  • Selenium
  • Betaïne en pepsine
  • Curcumine (kurkuma)
  • Zink
  • L-glutamine

  De resultaten zijn weergegeven in onderstaande tabel.[1]

  Effect verschillende supplementen op Hashimoto

  *Het is wel belangrijk om op te merken dat dit geen wetenschappelijk onderzoek is, waardoor het de vraag is hoe betrouwbaar dit onderzoekje is.

  Mijn suppletie advies bij Hashimoto

  Naar mijn mening behoren vitamine D en de omega 3-vetzuren EPA en DHA tot de basissupplementen die mensen met Hashimoto zouden moeten nemen. Beide spelen een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem. Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem niet naar behoren functioneert. Door de werking van het immuunsysteem ontstaat schade aan de schildklier en dat leidt vervolgens tot een afname van de productie van schildklierhormoon. Hashimoto is dus eigenlijk geen schildklierprobleem, maar een probleem van het immuunsysteem.

  Vitamine D en de omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn nodig voor een goede werking van het immuunsysteem. Veel Hashimotopatiënten hebben een tekort aan deze voedingsstoffen. Een tekort aan vitamine D ontstaat enerzijds omdat we hier in Nederland te weinig zon(kracht) hebben om het hele jaar voldoende vitamine D aan te kunnen maken. En anderzijds omdat mensen met Hashimoto een genetische ‘afwijking’ van de vitamine D-receptor hebben, waardoor zij meer vitamine D (dus hogere bloedwaarden) nodig hebben dan andere mensen. Eerder schreef ik hier een artikel over. Klik hier om het te lezen.

  Daarnaast ontstaat een tekort aan omega 3-vetzuren als je te weinig zeevoedsel eet. Hieronder vallen zeewieren, vis en schaal- en schelpdieren. De meeste mensen in Nederland eten te weinig zeevoedsel en krijgen daardoor te weinig omega 3-vetzuren binnen. Hierdoor kan de werking van het immuunsysteem verstoord raken en kunnen allerlei klachten ontstaan.

  Welke dosering heb ik nodig?

  De dosering van vitamine D hangt van je bloedwaarde af. Het is aan te raden om naar een bloedwaarde van rond de 125 nmol/l te streven. Laat daarom eens je bloed prikken om erachter te komen wat jouw vitamine D waarde is. Als jij je bloedwaarde niet weet is een dosering van 4.000 IE een goede richtlijn om mee te beginnen. Dit kun je bij de maaltijd innemen.

  Wat de omega 3-vetzuren betreft raad ik aan om 1.000-2.000 mg EPA + DHA per dag te nemen. Visolie, krillolie en algenolie bevatten allen omega 3-vetzuren. Neem het bij voorkeur bij je ontbijt of lunch in. Let erop dat 1.000-2.000 mg EPA + DHA NIET gelijk is aan 1.000-2.000 omega 3-vetzuren! EPA en DHA zijn onderdeel van de totale hoeveelheid omega 3-vetzuren. De hoeveelheid EPA en DHA in een supplement is altijd minder dan de hoeveelheid omega 3-vetzuren. Eerder schreef ik een artikel over de kenmerken van een goede visolie. Klik hier om het te lezen.

  Houd er rekening mee dat het maanden kan duren voordat je omega 3-status en vitamine D-status genormaliseerd is.

  Kortom

  Zowel uit wetenschappelijk onderzoek als uit het onderzoekje van Wentz blijkt dat bepaalde supplementen een positief effect op het welzijn van Hashimotopatiënten kunnen hebben. Naar mijn mening behoren vitamine D en de omega 3-vetzuren EPA en DHA tot de basissupplementen voor mensen met Hashimoto.

  Heb jij voedingstekorten?

  Een tekort aan ijzer, vitamine B12, vitamine D, selenium en zink kun je in het bloed meten. Helaas willen/kunnen niet alle artsen deze waarden aanvragen, maar gelukkig kun je tegenwoordig zelf bloedwaarden aanvragen via Bloedwaardentest.nl. Door eerdergenoemde bloedwaarden in kaart te brengen kun je mogelijke voedingstekorten opsporen. Het aanvullen van tekorten kan een enorme verlichting van symptomen opleveren.

  Wil je zelf bloedonderzoek aanvragen? Klik dan hier.
  bloedwaardentest.nl

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bron te zien
  [1] https://thyroidpharmacist.com/articles/top-9-takeaways-from-2232-people-with-hashimotos/
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Anja

   Wat denk je van het nieuwe supplement van Vitals speciaal voor schildklier patiënten?

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Zo’n supplement werkt alleen als je een tekort hebt aan de voedingsstoffen die erin zitten. Als je chronische stress hebt kan de Ashwagandha die erin zit mogelijk ook helpen. Maar ik denk dat het bij de meeste schildklierpatiënten geen grote impact heeft. Een eliminatie-provocatie dieet (AIP dieet) heeft dat bij de meeste mensen wel.

  2. avatar

   Martina van Campen

   Het gaat om ferrobisglycinaat.

  3. avatar

   Marion

   Vraagje..

   Welke soort ijzer, die hier niet zo gangbaar is, wordt het beste opgenomen?
   Er staat me iets bij dat je daar ook minder last van hebt dan.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022