Bronnen Week van de Trage Schildklier 2020

Video: oorzaken van een trage schildklier (Week van de Trage Schildklier 2020)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Komt de video niet in beeld? Accepteer dan eerst de cookies. Daarna verschijnt de video. Video vergroten? Klik op de video en vervolgens op het vierkantje rechtsonder in het scherm ‘volledig scherm’.

  Welke bloedwaarden zijn waardevol om te meten?

  Klik op onderstaande knop voor meer informatie over bloedonderzoek en optimale bloedwaarden. Het is in ieder geval aan te raden om antistoffen tegen de schildklier (anti-TPO + anti-Tg) te meten als de oorzaak van jouw trage schildklier nog niet bekend is.

  Klik hier voor info over bloedonderzoek

  Slides

  Klik op onderstaande knop om de (uitgebreidere) slides te downloaden.

  Download slides

  Bronnen

  Aangeboren schildklierafwijking (congenitale hypothyreoïdie)

  Hersenen die schildklier aansturen: hypofyse & hypothalamus:

  Voedingstekorten: jodium, ijzer, koper, magnesium en vitamin A:

  • Nutr Rev. 2018 Jun 1;76(6):418-431. doi: 10.1093/nutrit/nuy008.
  • Moncayo, R., & Moncayo, H. (2015). The WOMED model of benign thyroid disease: acquired magnesium deficiency due to physical and psychological stressors relates to dysfunction of oxidative phosphorylation. BBA clinical, 3, 44-64.

  Voedingstekorten: selenium, zink en ijzer:

  • Nutr Rev. 2018 Jun 1;76(6):418-431. doi: 10.1093/nutrit/nuy008.

  Tekort calorieën (langdurig vasten, calorierestrictie/diëten:

  • Boelen, A., Wiersinga, W. M., & Fliers, E. (2008). Fasting-induced changes in the hypothalamus–pituitary–thyroid axis. Thyroid, 18(2), 123-129.
  • Raza, S. A., Ishtiaq, O., Unnikrishnan, A. G., Khan, A. A., Ahmad, J., Ganie, M. A., … & Pathan, M. F. (2012). Thyroid diseases and Ramadan.
   Indian journal of endocrinology and metabolism, 16(4), 522.
  • Azizi, F. (2015). Islamic fasting and thyroid hormones. International journal of endocrinology and metabolism, 13(2).

  Chronische stress:

  • Kurien, M. J., et al. (2015). Stress, thyroid hormone secretion and vestibular stimulation: a review of the links. Biology, Engineering, Medicine and Science Reports, 1(2).
  • Tsigos, C., & Chrousos, G. P. (2002). Hypothalamic–pituitary–adrenal axis, neuroendocrine factors and stress. Journal of psychosomatic research, 53(4), 865-871.

  Chronisch alcoholgebruik:

  • Balhara, Y. P. S., & Deb, K. S. (2013). Impact of alcohol use on thyroid function. Indian journal of endocrinology and metabolism, 17(4), 580.

  Virale schildklierontsteking (ziekte van De Quervain):

  Zwangerschap (postpartum thyreoïditis):

  Ziekte van Hashimoto (auto-immuun thyreoïditis):

  • Vojdani, A. (2014). A potential link between environmental triggers and autoimmunity. Autoimmune diseases, 2014.
  • Ma, W. T., Chang, C., Gershwin, M. E., & Lian, Z. X. (2017). Development of autoantibodies precedes clinical manifestations of autoimmune diseases: a comprehensive review. Journal of autoimmunity, 83, 95-112.

  Ziekte van Hashimoto (auto-immuun thyreoïditis):

  Bekijk ook de andere video’s

  Video 2: vermoeidheid, energie & beweging (Week van de Trage Schildklier 2020)
  Video 3: stress & jeugdtrauma’s (Week van de Trage Schildklier 2020)
  Video 4: voeding & supplementen (Week van de Trage Schildklier 2020)

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Diana

   Hoe weet ik of ik hashimoto heb of misschien de andere 10%? Ik woon in Spanje maar krijg geen antwoord van mijn huisarts hierover. Ik weet dat mijn schildklier te langzaam werkt maar ik heb het niet koud ofzo, integendeel ik kan steeds slecht er tegen de warmte.

  2. avatar

   S

   Ik heb een vraagje na mijn bevalling kreeg ik een te snel werkende schildklier (Graves) na stilleggen met radioactieve pil is deze erna met medicatie op peil,en waardes zijn goed maar blijf klachten houden , niet afvallen , moe ,etc
   Weet dan niet zo goed waar ik onder val , te langzaam voor mijn gevoel , maar waardes zijn oke.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Je hebt de ziekte van Graves en dat is een auto-immuunziekte. Die zorgde ervoor dat je een te snelle schildklier had. Door behandeling heb je een trage schildklier gekregen. Dit wordt iatrogene hypothyreoïdie genoemd. Je hebt nu dus een ‘trage schildklier’ die door een medische behandeling is ontstaan. Als je schildklierwaardes goed zijn, dan worden jouw symptomen waarschijnlijk door iets anders veroorzaakt. Het is alleen wel de vraag: wat zijn goede schildklierwaardes? Dat is bij iedereen anders. De meeste mensen voelen zich het best bij een TSH tussen de 1 en 2. Maar dit is dus per individu verschillend. Daarnaast moet je ook kijken naar of er voldoende FT3 is. Meestal wordt dit niet gemeten door de arts/endocrinoloog.

  3. avatar

   i

   Beste Ruud, ga je ook nog iets vertellen over een gezwollen schildklier (struma)? Ik heb zelf het gevoel dat ik mijn schildklier voel en wil graag weten wat daar aan te doen. Kun je tips geven/

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Beste, we gaan het deze week niet over struma hebben. Als de TSH langdurig hoog is, dan wordt de schildklier groter (struma). Een hoge TSH kan meerdere oorzaken hebben, waaronder de ziekte van Hashimoto. Het is dus belangrijk om uit te zoeken of er sprake is van Hashimoto. Bij Hashimoto zijn de antistoffen tegen de schildklier (anti-TPO en anti-Tg) verhoogd. Je kunt pas weten wat je eraan kunt doen als je weet wat de oorzaak van de verhoogde TSH is.

  4. avatar

   Jocelyn Vlaar

   Hoi Ruud,
   Op de slide met tekort calorieën a.g.v. langdurig vasten staat dat TSH daalt -> stofwisseling daalt. Ik neem aan dat dat een foutje is en dat de TSH stijgt??

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Jocelyn, dat zou je denken, maar de TSH kan gelijk blijven en zelfs dalen. Zie:

    “Fasting induces profound metabolic changes in the body in order to decrease energy expenditure and to conserve energy. One of the major adaptations is downregulation of the hypothalamus–pituitary–thyroid (HPT) axis, characterized by decreased serum thyroid hormone concentrations, including unaltered or even decreased serum thyroid-stimulating hormone (TSH).”

    Bron: Boelen, A., Wiersinga, W. M., & Fliers, E. (2008). Fasting-induced changes in the hypothalamus–pituitary–thyroid axis. Thyroid, 18(2), 123-129.

  5. avatar

   Anita

   Goedemiddag,
   Bedankt voor de interessante video!
   Mijn schildklierproblemen zijn ontstaan na de bevalling van mijn 1e kindje. Het duurde even voordat we erachter waren dat ik de antistoffen anti-TPO en anti-Tg in mijn bloed had. Nu heb ik altijd gedacht dat mijn zwangerschap de oorzaak was maar mijn arts spreekt altijd over Hashimoto.
   Na de video zie ik dat je bij beide oorzaken de antistoffen aanmaakt. Hoe weet ik nu mijn oorzaak? Er staat ook bij post partum “een deel houdt last van een trage schildklier”. Groetjes

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Anita, dat is een goede vraag. Als het binnen 1 jaar na de bevalling optreedt, dan wordt het postpartum thyreoïditis genoemd. Als het later is ontstaan, dan is het Hashimoto. Postpartum thyreoïditis herstelt meestal binnen 12-18 maanden, maar in sommige gevallen niet. Het kan zijn dat postpartum thyreoïditis zich ontwikkelt tot Hashimoto. In beide gevallen geldt dat er sprake is van auto-immuniteit, waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt.

  6. avatar

   Beatrix Ehrlich

   ik kan geen video zien ?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bij ons doet de video het op zowel mobiel als laptop.

    Stappenplan als de video niet zichtbaar is:
    1. Wacht even, want soms komt de video niet direct tevoorschijn.
    2. Mogelijk moet je eerst de cookies accepteren.
    3. Indien bovenstaande niet werkt, probeer het dan via een ander apparaat (mobiel, tablet, laptop, PC) of een andere webbrowser (Google Chrome, Internet Explorer, Safari).

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022