Wat is het beste schildklier dieet? (do’s & don’ts)
Inhoud van deze blog
Vraag jij je wel eens af wat het beste schildklier dieet is? De schijf van vijf, een glutenvrij en zuivelvrij dieet, een koolhydraatarm dieet, het paleodieet of misschien wel het auto-immuun paleodieet (AIP dieet)? Dan ben je niet de enige. Deze vraag krijg ik vaak. Ik zal maar direct met de deur in huis vallen: er is helaas geen speciaal schildklier dieet wat voor iedere schildklierpatiënt werkt.
Het gaat erom dat je een voedingspatroon ontwikkelt wat voor jou werkt.
Je gaat nu lezen hoe je dit doet. Laten we beginnen met welke voedingsstoffen je nodig hebt voor een goede schildklierfunctie.
Welke voedingsstoffen heeft je schildklier nodig?
Voor een goede werking van je schildklier en de schildklierhormonen, heb je veel verschillende voedingsstoffen nodig, waaronder:
- Vitamine A
- Vitamine B12
- Vitamine D
- Jodium
- Selenium
- IJzer
- Zink
- Koper
- Magnesium
- Tyrosine
- Omega 3-vetzuren
Het is dus belangrijk dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.
Met welk dieet krijg je deze schildklier voedingsstoffen binnen?
Je krijgt het makkelijks voldoende van alle voedingsstoffen binnen als je varieert en geen voedingsmiddelen elimineert. Het wordt namelijk een stuk lastiger als je wél bepaalde voedingsmiddelen vermijdt, zoals brood en zuivel.
Veel mensen met een trage schildklier of snelle schildklier vermijden gluten (brood) en zuivel (waaronder melk, kaas, yoghurt en kwark). Hiermee loop je een groter risico op een tekort aan de belangrijke voedingsstoffen jodium, calcium en vitamine B2. Vooral als je niet goed weet welke voeding je dan ter vervanging moet nemen. Helaas is dit bij de meeste mensen het geval.
Ze vermijden brood en zuivel, zonder te weten hoe ze dan voldoende jodium, calcium en vitamine B2 binnen kunnen krijgen.
Daarom is het elimineren van voedingsmiddelen, zoals je bij veel diëten doet, niet de beste stap om als eerst te zetten. Ook omdat velen het lastig vinden om vol te houden en omdat het je sociale leven kan beperken. Uiteten gaan, of eten bij vrienden of familie, wordt lastiger als je allerlei voedingsmiddelen moet vermijden.
Wat kun je dan het best als eerst doen?
Stap 1: neem je huidige voeding onder de loep
Om je goed en energiek te voelen, heb je niet alleen de voedingsstoffen voor je schildklierfunctie nodig, maar heb je van alle voedingsstoffen voldoende nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je de consumptie van sterk bewerkte producten met veel zetmeel, suiker, verzadigd vet en zout beperkt.
De meeste mensen hebben niet inzichtelijk wat ze precies eten en drinken, omdat ze het nooit nauwkeurig in kaart hebben gebracht. Daardoor weten ze ook niet goed waar hun voeding tekortschiet en op welke vlakken het beter kan. Als gevolg doen ze “maar wat” en volgen ze hier en daar voedingstips die ze tegenkomen op Instagram, Facebook of YouTube.
Herken je dit?
Misschien helpt het iets, maar het leidt meestal niet tot de resultaten die je voor ogen hebt. Daarom raad ik je aan om gestructureerd en gericht te werk te gaan.
Je kunt je voeding pas optimaliseren als je een helder beeld hebt van hoe je er nu voor staat, toch?
Begin daarom met het nauwkeurig bijhouden van alles wat je eet en drinkt op een dag, en doe dit minimaal 3 dagen. Het beste is om dit met een app te doen, want dat is het meest nauwkeurig. Het zal je verbazen welke inzichten je hierdoor krijgt. Je komt er zo misschien achter dat je meer suiker, zout, calorieën of ongezonde dingen eet dan je dacht, of dat je bijvoorbeeld minder eiwitten, vezels, groente of vette vis eet dan je had verwacht.
De deelnemers van ons voedingsprogramma doen dit ook en veel van hen zijn er hierdoor achter gekomen dat ze te weinig vezels en eiwitten eten, terwijl ze dachten dat ze wel goed zaten. Twee van hen lieten ons het volgende weten:
In het voorbeeld dat ik gestuurd heb zat ik geloof ik aan 15 gram vezels ofzo. Voorheen was ik bezig met koolhydraatarme voeding en dat was meer gebaseerd op die koolhydraten in de gaten houden. Ik at wel gezond, maar ik keek niet precies naar wat ik at. Dat is iets wat veranderd is. Ik kijk nu ook inhoudelijk: hoe zit het met mijn eiwitten, hoe zit het met mijn vetten?
Ik ben nu ook weer begonnen om alles bij te houden, ondanks dat ik daar hele erge weerstand tegen had, maar ik merk dat je daardoor wel heel goed inzicht krijgt in wat je binnenkrijgt en waar het niet goed gaat of wel goed gaat. Dus ik wil dat toch wel voorlopig blijven doen eigenlijk.
Desirée en ik hebben ook een lange tijd onze voeding bijgehouden. Dit heeft ons veel inzicht gegeven. Desirée kwam erachter dat haar inname van eiwitten, vezels, calcium en ijzer te laag was, en ik ontdekte ook dat ik niet altijd voldoende eiwitten en vezels at.
Door je voeding nauwkeurig bij te houden, worden je blinde vlekken zichtbaar en kun je gericht je voeding bijsturen (stap 2). Dit is precies wat wij zelf hebben gedaan en wat de deelnemers van ons voedingsprogramma ook doen.
Stap 2: stuur je voeding gericht bij
Als je inzicht hebt in wat je precies eet en drinkt, zie je ook waar je aan kunt sleutelen om je voeding te optimaliseren. Je ziet precies waar je beter meer of juist minder van kunt nemen. Zo kun je gericht je voeding bijsturen, waardoor je sneller jouw doel behaalt.
Onze ervaring is dat veel mensen te weinig groente, eiwitten, vezels en vette vis eten, en juist te veel sterk bewerkte producten, snelle koolhydraten, alcohol en calorieën. Door dit aan te pakken voelen de meeste mensen zich beter, energieker, mentaal scherper en vallen ze af. Stap 3 is dan niet altijd nodig.
Dit is precies waar we je mee helpen als je er klaar voor bent om deze stap te nemen.
Eet Slimmer, Voel Je Energieker (met coaching)
Deelnemers van ons voedingsprogramma lieten ons weten:
Uitgaan van eerst zorgen dat je geen tekorten hebt, vind ik heel waardevol. Ondertussen met alle tegenstrijdige adviezen, werd ik eerder bang om iets te eten en nu zie ik hoe belangrijk voeding is en dat niet alles ‘slecht’ is.
Een heel mooi compleet programma. Wat ik ervaar is meer eetrust. In het verleden heel erg bezig geweest met koolhydraatarm of keto, maar resulteerde altijd weer door vakanties, feestjes of wat dan ook, in niet koolhydraatarm en eetbuien. Fijne van dit programma is dat je alles kunt eten, wel gezond natuurlijk en ook zelf kunt ontdekken wat eventueel niet goed valt.
Ik heb veel aan jullie tips voor het koken, preppen en bulk koken. Ik vind jullie cursus enorm verrijkend en precies wat ik nodig had.
Als je toch nog klachten hebt, ondanks je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je onderzoeken of je overgevoeligheden hebt voor bepaalde voedingsmiddelen (stap 3).
Stap 3 (optioneel): onderzoek of je overgevoeligheden hebt
Een deel van de mensen met een schildklieraandoening heeft één of meerdere voedselovergevoeligheden. Hierbij worden hun chronische klachten veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen die zij regelmatig eten. Voorbeelden hiervan zijn producten met gluten en/of zuivel.
Een eliminatie-provocatie dieet is vaak de beste manier om voedselovergevoeligheden te achterhalen. Hierbij ga je één of meerdere verdachte voedingsmiddelen tijdelijk vermijden en daarna één voor één herintroduceren om te ontdekken hoe je erop reageert. Het helpt je te ontdekken welke specifieke voedingsmiddelen klachten bij jou veroorzaken, en door die voeding te vermijden, verdwijnen de klachten.
Zo’n eliminatie-provocatie dieet is precies wat we doen in het Auto-Immuun Programma. Hierin leer je ook hoe je aan voldoende voedingsstoffen komt, terwijl je bepaalde voedingsmiddelen elimineert.
Auto-Immuun Programma (AIP)
Let op: Houd er rekening mee dat als je gluten gaat vermijden, je voorlopig niet getest kunt worden op de ziekte coeliakie. Voor de coeliakie test moet je namelijk een aantal weken gluten hebben gegeten.
Workshop Schildklierklachten Verminderen
Schildklier Restklachten Verminderen (gratis)
Ontdek in een paar e-mails hoe je klachten overwint