Optimaliseer je gezondheid

Ziekte van Hashimoto: verminder klachten met deze voedingstips

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte van de schildklier. Dit betekent dat het immuunsysteem ‘per ongeluk’ de schildklier aanvalt. Hierdoor ontstaat laaggradige ontsteking en schade aan de schildklier. Als gevolg leidt deze schade vroeg of laat tot een verminderde werking van de schildklier en ontstaat er een situatie die hypothyreoïdie wordt genoemd. Hierbij is de schildklierfunctie vertraagd, waardoor er minder schildklierhormonen aangemaakt worden. Dit leidt tot een vertraagde stofwisseling met alle gevolgen die daarbij horen[1]:

    • Vermoeidheid / slaperigheid
    • Haarverlies (overmatig)
    • Koude intolerantie (niet goed tegen kou kunnen/snel koud hebben)
    • Moeite om gewicht te verliezen
    • Somber / depressieve gevoelens
    • Vergeetachtigheid
    • Gewrichtsklachten
    • Acné
    • Opgezwollen gezicht
    • Brandend maagzuur
    • Maagpijn
    • Vermoeid in de ochtend
    • Geïrriteerdheid
    • Hartkloppingen
    • Nachtzweten
    • Emotionele instabiliteit
    • Gewichtsverlies
    • Nerveusheid
    • Ongerustheid / angst
    • Vaak warm hebben
    • Slaapproblemen
    • Weinig gevoelens hebben
    • Duizeligheid
    • Misselijkheid

    3 voedingstips om klachten bij Hashimoto te verminderen

    Klachten die bij de ziekte van Hashimoto optreden kunnen in veel gevallen afnemen door voedingsaanpassingen. Ook kun je de antistoffen (anti-TPO en anti-Tg) laten dalen. Een gezonde leefstijl is de basis van een goede gezondheid. Denk hierbij aan voldoende ontspanning, slaap, beweging, zingeving, cognitieve uitdaging, en de juiste voeding.

    Alle bovenstaande factoren zijn belangrijk bij Hashimoto, maar in dit artikel ga ik alleen op de voeding in. Hieronder vind je een aantal voedingstips waarmee je mogelijk jouw klachten kunt verminderen. Houd er rekening mee dat het enkele weken tot maanden kan duren voordat je de positieve effecten merkt. Zorg er daarom voor dat je deze adviezen minimaal zes maanden volgt.

    Glutenvrij en zuivelvrij

    Gluten en caseïne (in zuivelproducten) kunnen de gezondheid via verschillende wegen verminderen. Eén van die mechanismen is het lek maken van de darmen, waardoor ongewenste stoffen het lichaam in lekken en het immuunsysteem geactiveerd wordt. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie, en als zolang de darmen lek zijn blijft deze ontsteking voortduren. Het regelmatig eten van glutenbevattende producten kan op die manier tot chronische laaggradige ontsteking leiden. Als gevolg van laaggradige ontsteking kan er een tekort aan schildklierhormoon ontstaan.

    Daarnaast bevatten gluten en caseïne bepaalde eiwitstructuren die op lichaamseigen eiwitten van de schildklier lijken.[2] Dit fenomeen wordt moleculaire nabootsing (molecular mimicry) genoemd. Als je immuunsysteem op gluten en/of caseïne reageert, en je deze voedingsbestanddelen binnenkrijgt, dan kan het immuunsysteem in de war raken met de eiwitten van de schildklier. Doordat de eiwitstructuren van gluten, caseïne en de schildklier erg op elkaar lijken kan het immuunsysteem naast de gluten en caseïne ‘per ongeluk’ de eiwitten van de schildklier aan gaan vallen. Dit wordt auto-immuniteit genoemd. Het leidt tot schade en een verminderde schildklierfunctie.

    Gluten zitten in granen zoals tarwe, spelt, rogge, kamut, gerst, haver en alle producten die hiervan gemaakt zijn. Denk hierbij aan brood, crackers, beschuit, pasta en wraps. Verder bevatten veel kant- en klare producten gluten, vanwege het bindende eigenschap. Lees daarom goed de etiketten! Gluten onder andere toegevoegd aan soepen, sauzen, bouillonblokjes en kant-en-klare maaltijden.

    Caseïne zit in zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt, kwark, ijs en alle andere producten die van melk gemaakt zijn. Caseïne zit in alle soorten melk, dus ook in geitenmelk.

    Sojavrij

    Sommige mensen zijn overgevoelig voor soja. Bij deze mensen kan de inname van soja tot overactiviteit van het immuunsysteem leiden. Soja zit in veel vleesvervangers, zoals in tofu en tempé. Daarnaast zit het natuurlijk in sojayoghurt, sojamelk en in soja proteïne poeders.

    Moet iedereen altijd soja, zuivel en gluten blijven vermijden?

    Nee, niet iedereen is overgevoelig voor al deze voedingsmiddelen. Het lijkt erop dat de meeste mensen overgevoelig zijn voor gluten. Om erachter te komen voor welke voedingsmiddelen je overgevoelig bent kun je een specifiek voedingsmiddel een tijdje vermijden en daarna herintroduceren. Als je symptomen in eerste instantie minder worden en juist weer erger worden bij de herintroductie, dan is de kans groot dat je overgevoelig bent voor dat specifieke voedingsmiddel. Het is dan aan te raden om dat voedingsmiddel minimaal een halfjaar te vermijden.

    Kortom

    Klachten als gevolg van Hashimoto kunnen vaak verminderd worden door leefstijlaanpassingen. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende ontspanning, slaap en beweging hebt. Daarnaast zijn zingeving en gezonde voeding belangrijk. Een complete behandeling van Hashimoto bestaat dus uit meer dan alleen het gebruik van schildkliermedicatie en het eten van gezonde voeding. Desondanks kan het veranderen van je voedingspatroon een enorm positief effect hebben en kan het de klachten verminderen.

    Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

    Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

    Inhoud e-mailcursus:

    • Introductie e-mailcursus
    • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
    • Les 2: Schildkliermedicatie
    • Les 3: Ontspanning
    • Les 4: Slaap
    • Les 5: Beweging
    • Les 6: Voeding
    • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
    • Les 8: Ziekteverwekkers
    • Les 9: Supplementen
    • Les 10: Mindset
    • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

    Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

    Gratis e-mailcursus

    Restklachten trage schildklier verminderen

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

    Klik hier om de bronnen te zien
    [1] Izabella Wentz. Het Hashimoto protocol.
    [2] Vojdani, A. (2015). Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med, 21(Suppl 1), 34-45.
    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Ann

      Ik heb 1,5 jaar gluten vrij en vegan gegeten. Het resultaat? Mijn medicatie is opgehoogd en er zijn 3 andere autoimmuunziektes bij gekomen. Voor mij werkte het dus niet. Helaas.

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Wat vervelend, Ann. Vegan eten is naar mijn mening geen goed idee. Je loopt dan een veel grotere kans om voedingstekorten op te lopen. Denk aan een tekort aan eiwitten, omega 3-vetzuren, zink, ijzer en vitamine B12. Een tekort aan deze voedingsstoffen is schadelijk voor je gezondheid.

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Mensen met een auto-immuunziekte zijn helaas sowieso gevoeliger om meerdere auto-immuunziektes te ontwikkelen.

    2. avatar

      Jeannet

      Hoi Ruud,

      Vraagje….. Het beste is om gluten, zuivel, zoogdierenvlees te vermijden las ik in dit artikel…. Maar wat eet je in de ochtend dan? En hoe ziet een dagschema eruit? Want ik ben even inspiratieloos geworden nu

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Jeannet, je kunt alles eten. Wat je als lunch of avondmaal eet kun je ook ‘s ochtends eten. Via Google kun je veel inspiratie vinden.

    3. avatar

      Yvonne

      Hoe weet je hoeveel eiwit vervangers voldoende zijn als je 100% plantaardig wil testen, zonder gluten en zonder soja?

      En zijn andere rauwe noten als paranoten, pecannoten en cashewnoten eveneens goede bronnen voor eiwit vervangers?

      Ben allergisch voor hazelnoten en walnoten, veroorzaakt zwelling huig.

      Bedankt verder voor interessante toelichting.
      Vandaag Cowspiracy gekeken, doc over verarming van de aarde, duurzaamheid en de belasting van de veeteelt. Naast Hashimoto, eveneens een goede reden 100% plantaardig voedsel te gaan nemen.

      Vraag me af of glutenvrij brood van speciale glutenvrij bakkerij Leo uit Rijssen (Overijssel) geschikt is.

      Bedankt voor zover mijn vragen en reactie.
      Yvonne

    4. avatar

      Bernice

      Interessant artikel. Ik val alleen over de zin “De ziekte van Hashimoto kun je prima met leefstijlmaatregelen behandelen”. Ik neem zelf medicijnen en van deze ziekte kom je nooit meer af, de schildklier zal vroeg of laat niet meer werken…

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Hoi Bernice,

        Bedankt. Met ‘behandelen’ doel ik niet op het genezen van de ziekte, maar op het leefbaarder maken van de aandoening. Voor zover we nu weten kan Hashimoto niet genezen worden, maar kunnen veel mensen er wel voor zorgen dat het proces stilgelegd of vertraagd wordt (betere hormoonspiegels en lagere antistoffen). Hierdoor kunnen de klachten gigantisch afnemen, waardoor het leven weer een stuk plezieriger wordt.

    5. avatar

      Mir

      Dus jij beweert dat als Hashimoto-patiënten hun voedingspatroon aanpassen zoals jij voorstelt, de Hashimoto wel zal verdwijnen? Gevaarlijk artikel dit en bovendien dikke BS! Zonder vervangend schildklierhormoon (medicinaal) heb je als Hashimoto geen kwaliteit van leven. Als aanvulling op dit medicijn kun je best je dieet aanpassen voor een betere kwaliteit van leven, maar (nogmaals) zonder schildklierhormoon ben je dood- en doodziek en daar kan een beter eetpatroon niets aan veranderen!

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Beste Mir,

        Allereerst bedankt voor je reactie. Ik heb de tekst een beetje aangepast om verwarring te voorkomen. Hashimoto kun je inderdaad niet genezen, maar het kan wel in remissie treden, waardoor symptomen (voor lange tijd) verminderen/verdwijnen en de bloedwaarden verbeteren/normaliseren. Ik ben ervan overtuigd dat leefstijlaanpassingen hieraan bijdragen. Wel zal men altijd gevoelig blijven, waardoor symptomen en bloedwaarden weer kunnen verslechteren wanneer men weer wordt blootgesteld aan een factor die hun immuunsysteem triggert (bijvoorbeeld gluten). Indien er een tekort aan schildklierhormoon is moet het inderdaad met medicatie aangevuld worden. Ik beweer nergens dat je geen medicatie nodig hebt, dus dat is een valse beschuldiging. Deze adviezen zijn inderdaad als aanvulling en zijn veilig (dus er is niets gevaarlijks aan).

        • avatar

          Mir

          Fijn dat je de tekst een beetje aangepast hebt, echter vind ik nergens terug dat bij een tekort aan schildklierhormoon allereerst de huisarts ingeschakeld dient te worden en schildklierhormoon in de vorm van medicatie noodzakelijk is. In tweede instantie zou men naar voeding kunnen kijken en deze aan kunnen passen voor meer kwaliteit van leven, echter alleen icm medicijnen.
          Wat betreft het in remissie treden van Hashimoto – de ziekte zelf blijft altijd bestaan, maar de restklachten kunnen wel verminderen/verdwijnen door oa aanpassen van het voedingspatroon. De meeste patiënten zullen echter levenslang synthetisch schildklierhormoon moeten blijven slikken.
          Daarom is bij voedingsadviezen zoals jij die geeft voorzichtigheid gebaat: eea dient altijd in samenspraak met een deskundige (huisarts, endocrinoloog) plaats te vinden.

    6. avatar

      Ruud Rotteveel Auteur

      Goede plantaardige eiwitbronnen zijn noten (o.a. walnoten, hazelnoten, amandelen), zaden (lijnzaad, hennepzaad), paddenstoelen en plantaardige eiwitpoeders (van hennepzaad of rijst).

    7. avatar

      sietske

      Welke eiwitbronnen gebruik je vooral als je geen vlees, peulvruchten en soja eet? (Bij voorkeur plantaardig)

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
    BB
    Bibian  Buwalda 28 februari 2023
    Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
    PM
    Petra Mester 16 mei 2022
    Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
    C
    Chantal 16 mei 2022
    Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
    KV
    Katrin Van Laer 16 mei 2022
    Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
    Bv
    Bianca van Leeuwen 16 mei 2022