Zoetstoffen auto-immuunziekte Hashimoto

Veroorzaken kunstmatige zoetstoffende de auto-immuunziekte Hashimoto?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Recent hebben onderzoekers een verband gelegd tussen de inname van kunstmatige zoetstoffen en de ontwikkeling van Hashimoto, een auto-immuunziekte van de schildklier. Volgens de onderzoekers zou bij iedere Hashimotopatiënt onderzocht moeten worden of hij/zij zoetstoffen binnenkrijgt via de voeding of via drankjes. Wanneer dit het geval is zou de inname van kunstmatige zoetstoffen gestaakt moeten worden en zou de schildklierfunctie van de patiënt snel opnieuw getest moeten worden.[1]

  Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen is flink toegenomen

  In de laatste tientallen jaren is het gebruik van kunstmatige zoetstoffen flink toegenomen. Ze worden in veel producten gebruikt als vervanging van suiker. Het voordeel van zoetstoffen is dat het geen of nauwelijks calorieën bevat en toch lekker zoet is. Dat klinkt perfect voor mensen die willen afvallen, maar wel zoete producten en drankjes willen blijven drinken.

  De vraag is of het vervangen van suiker door kunstmatige zoetstoffen wel veilig en gezonder is. Hoewel de meerderheid van de onderzoekers kunstmatige zoetstoffen een prima alternatief vindt, zijn er ook onderzoekers die het gebruik van deze zoetstoffen in verband hebben gebracht met negatieve effecten op de gezondheid. Overmatig gebruik is in verband gebracht met hyperfagie (abnormaal verhoogde eetlust) en obesitas gerelateerde aandoeningen. Maar ook met de ziekte van Hashimoto.

  Hashimoto door overmatige inname van zoetstoffen

  Onderzoek bij dieren toont aan dat kunstmatige zoetstoffen het immuunsysteem beïnvloeden. Bovendien blijkt de zoetstof sucralose de schildklierfunctie bij dieren te verminderen. Niet alleen bij dieren zijn negatieve effecten van kunstmatige zoetstoffen gevonden.

  In 2018 publiceerden onderzoekers de casus van een 52-jarige vrouw met Hashimoto en hypothyreoïdie (trage schildklier). Volgens de onderzoekers werd de Hashimoto veroorzaakt door overmatige inname van frisdrank met kunstmatige zoetstoffen. Het verband tussen Hashimoto en de zoetstoffen werd aangetoond door de snelle normalisering van TSH en antilichamen na het vermijden van de kunstmatige zoetstoffen. Volgens de onderzoekers suggereert dit dat de kunstmatige zoetstoffen de boosdoener waren in de ontwikkeling van Hashimoto bij hun patiënt. Daarom raden zij aan om bij iedere Hashimotopatiënt te onderzoeken of hij/zij kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt. Zo ja, dan zou het gebruik van die producten gestaakt moeten worden.

  Update: In 2021 vond er een nieuw onderzoek naar het effect van de kunstmatige zoetstof sucralose op de schildklier van mensen plaats. In deze blog lees je er alles over.

  Waar zitten zoetstoffen in?

  Veel producten bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose. Denk hierbij aan frisdranken, snoep, koek en gebak. Als er op de verpakking staat dat het product weinig suiker bevat kun je er vanuit gaan dat er zoetstoffen in zitten. Hetzelfde geldt voor ‘light’ producten. Maar deze producten bevatten niet allemaal kunstmatige zoetstoffen. Sommige bevatten natuurlijke zoetstoffen zoals stevia. Kunstmatige en natuurlijke zoetstoffen verschillen van elkaar. In dit artikel (en dus bij Hashimoto) gaat het om de kunstmatige zoetstoffen. Op de verpakking kun je bij ingrediënten zien wat er allemaal in het product zit. Eventueel toegevoegde zoetstoffen zouden hier tussen moeten staan.

  Veroorzaken kunstmatige zoetstoffen bij iedereen Hashimoto?

  Tot nu toe heb ik slechts één onderzoek gevonden die een verband tussen Hashimoto en kunstmatige zoetstoffen legt. In dit onderzoek gaat het om slechts één Hashimotopatiënt. Dit betekent dat er meer en groter onderzoek nodig is om dit te kunnen bevestigen. Het is dus nog maar de vraag of kunstmatige zoetstoffen daadwerkelijk Hashimoto veroorzaken en zo ja, bij wie dan.

  Zeer waarschijnlijk is er meer nodig voor de ontwikkeling van Hashimoto. Meestal zijn er meerdere factoren die gezamenlijk tot een chronische ziekte zoals Hashimoto leiden. Denk aan de verkeerde voeding, te veel stress, te weinig beweging en blootstelling aan gifstoffen. Desondanks denk ik zelf dat het verstandig is om de inname van kunstmatige zoetstoffen zoveel mogelijk te vermijden.

  Kortom

  Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen is in verband gebracht met negatieve effecten op de gezondheid van zowel dieren als mensen. Meer en groter onderzoek is nodig om te bevestigen of kunstmatige zoetstoffen bijdragen aan de ontwikkeling van Hashimoto bij mensen. Toch zou ik zelf kunstmatige zoetstoffen vermijden.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bron te zien
  [1] Sachmechi, I., Khalid, A., Awan, S. I., Malik, Z. R., & Sharifzadeh, M. (2018). Autoimmune thyroiditis with hypothyroidism induced by sugar substitutes. Cureus, 10(9).
  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022