Titratie

Wat is titratie?

De behandeling van de ziekte van Graves, ook wel bekend als Basedow, is gericht op het verminderen van de activiteit van de schildklier en het verminderen van de symptomen van de ziekte. Titratie is één van de behandelingsmethoden die hiervoor gebruikt kan worden. Kort gezegd gebruik je bij titratietherapie een minimale dosering van een medicijn wat de schildklierwerking remt. Hierdoor wordt je schildklier niet helemaal uitgeschakeld, maar slechts deels geremd, waardoor het nog net voldoende schildklierhormonen kan aanmaken.

Hoe wordt titratie gebruikt in de behandeling van de ziekte van Graves?

Bij titratietherapie gebruik je een schildklierremmend medicijn (ook wel schildklierremmer of thyreostatica genoemd) in een zo laag mogelijke dosering. Hierbij streeft de arts ernaar om de schildklier zodanig te remmen dat het nog net voldoende schildklierhormonen kan produceren. Voorbeelden van medicijnen die de schildklierwerking remmen zijn strumazol (werkzame stof: thiamazol) en PTU. De dosering van deze schildklierremmers wordt geleidelijk verlaagd, waardoor je tot de minimale dosering komt die je nodig hebt voor een normale productie van schildklierhormonen. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen en het verbeteren van de schildklierwerking.

Wat zijn de voordelen van titratie bij de ziekte van Graves?

Het voordeel van titratietherapie is dat je slechts één medicijn hoeft te gebruiken (monotherapie), terwijl je bij de meest gangbare behandeling van Graves (block-and-replace) twee medicijnen moet gebruiken (schildklierremmer én schildklierhormoon/Levothyroxine).

Wat zijn de nadelen van titratie bij de ziekte van Graves?

Je bloedwaarden (schildklierwaarden) kunnen schommelen tijdens de behandeling, waardoor je mogelijk vaker bloed moet prikken om je schildklierwaarden te controleren ten opzichte van de meest gangbare behandeling (block-and-replace).

Is titratie beter dan block-and-replace therapie bij de ziekte van Graves?

Nee, beide behandelingen zijn even goed. De kans op herstel of op het terugkeren van de ziekte van Graves zijn gelijk voor beide behandelmethoden.

Kan titratie de ziekte van Graves genezen?

Bij 40 tot 50 procent van de mensen met de ziekte van Graves blijft de schildklierfunctie normaal na het staken van de behandeling met schildklierremmers. Dit wordt remissie genoemd. Bij de overige 50-60 procent komt de hyperthyreoïdie weer terug.

Zijn er bijwerkingen van titratie bij de behandeling van de ziekte van Graves?

Net als bij elke behandeling, kan titratie ook bijwerkingen hebben. Meestal zijn de bijwerkingen mild en verdwijnen ze vanzelf. Voorbeelden hiervan zijn huiduitslag, jeuk en gewrichtspijn. Heel soms (bij 0,2 tot 0,5 procent van de gebruikers) treedt er een ernstige bijwerking op, namelijk agranulocytose. Dit is een ernstig tekort aan bepaalde witte bloedcellen. Symptomen van agranulocytose zijn koorts en keelpijn. Heb je last van koorts en keelpijn na het gebruik van een schildklierremmer? Neem dan direct contact op met je arts. Raadpleeg je arts voor meer informatie over de mogelijke bijwerkingen en risico’s.

Klik hier om de bronnen te zien
https://schildklier.nl/schildklieraandoeningen/te-snelle-schildklier/behandeling/ziekte-van-graves/medicijnen/
Azizi, F., Amouzegar, A., Tohidi, M., Hedayati, M., Khalili, D., Cheraghi, L., … & Takyar, M. (2019). Increased remission rates after long-term methimazole therapy in patients with Graves’ disease: results of a randomized clinical trial. Thyroid29(9), 1192-1200.

AIP dieet voedingslijst

Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.