Natuurlijk schildklierhormoon

Natuurlijk schildklierhormoon is een geneesmiddel dat wordt gemaakt van gedroogd schildklierweefsel van dieren. Dierlijk schildklierextract zit ook in sommige supplementen, die vaak worden verkocht als ‘schildklier supplementen’. Vaak wordt dit gemaakt van varkens, runderen of schapen. Het bevat de schildklierhormonen T3 (trijoodthyronine) en T4 (thyroxine). Vroeger was dit hét reguliere medicijn voor mensen met een trage schildklier (hypothyreoïdie), maar tegenwoordig worden er standaard medicijnen met synthetische schildklierhormonen voorgeschreven, zoals levothyroxine (bevat T4 en wordt onder verschillende merknamen aangeboden) en soms Cytomel (bevat T3). Sommige artsen schrijven op verzoek van de schildklierpatiënt nog wel natuurlijk schildklierhormoon voor. Patiënten hopen hiermee hun klachten te verminderen, die aanwezig blijven ondanks het gebruik van synthetische schildkliermedicijnen (zogenoemde restklachten). Sommige schildklierpatiënten voelen zich beter bij het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon.

De overstap naar Natuurlijk Schildklierhormoon

Sommige patiënten die behandeld worden voor hypothyreoïdie met synthetisch T4 hormoon, zoals Thyrax, Euthyrox of Eltroxin, blijven klachten houden. Dit komt omdat het weinig actieve T4 hormoon niet bij iedereen goed wordt omgezet naar het meer werkzame T3 hormoon. Hierdoor kan het vrije T4 in het bloed goed zijn, terwijl het T3 aan de lage kant is. Natuurlijke Schildklierhormonen (NSH) kunnen een oplossing bieden voor deze patiënten, die niet goed reageren op synthetische T4 of op een combinatie van T4 en T3. Dit betekent overigens niet dat natuurlijke schildkliermedicatie per definitie voor iedere patiënt beter is dan de synthetische hormonen die standaard worden voorgeschreven bij een trage schildklierwerking. Voor sommige mensen werkt Natuurlijk Schildklierhormoon bijvoorbeeld niet goed, omdat hun T3 waarde er te hoog door wordt. Raadpleeg daarom een ervaren arts voor deskundig advies.

Wat is het verschil tussen natuurlijk en synthetisch schildklierhormoon?

Er is een belangrijk verschil tussen natuurlijk en synthetisch schildklierhormoon. Natuurlijke schildkliermedicatie wordt gemaakt van gedroogde schildklierweefsel varkens, runderen of schapen. Het bevat een combinatie van de schildklierhormonen T3 en T4. Deze hormonen worden ook in het menselijke lichaam aangemaakt door de schildklier.

Synthetische schildklierhormonen zijn kunstmatig gemaakte hormonen, die op dezelfde manier werken als de hormonen die in het lichaam worden geproduceerd (hier gaat men vanuit). De meest voorgeschreven synthetische schildklierhormonen bevatten de werkzame stof levothyroxine (T4). Dit wordt onder verschillende merknamen aangeboden, waaronder Eltroxin, Euthyrox, Thyrax en Tirosint. Daarnaast wordt soms het synthetische liothyronine (T3 hormoon) voorgeschreven, wat aangeboden wordt onder de merknaam Cytomel. Synthetische schildklierhormonen bevatten dus slechts één hormoon: T4 of T3. En soms worden er twee synthetische schildkliermedicijnen gecombineerd, zodat de patiënt zowel T4 als T3 binnenkrijgt.

Het voordeel van de synthetische variant is dat het vaak wordt vergoed door de zorgverzekeraar in tegenstelling tot het Natuurlijk Schildklierhormoon. Het nadeel van het synthetische schildklierhormoon T4 is, is dat de omzetting van T4 naar T3 in het lichaam niet altijd voldoende is, waardoor sommige schildklierpatiënten wel goede T4-waarden krijgen, maar geen goede T3-waarden. Als gevolg blijven deze patiënten met diverse klachten en symptomen zitten. De synthetische T4 en T3 medicijnen kunnen dan wel gecombineerd worden, maar dit gebeurt meestal niet.

Voeding & leefstijl zijn ook belangrijk

Je voeding en leefstijl hebben een grote invloed op hoe jij je voelt. Uit praktijkervaring kan ik je vertellen dat restklachten vaak worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl (te weinig beweging, ontspanning en slaap), voedingstekorten en voedselovergevoeligheden. De afgelopen jaren heb ik veel schildklierpatiënten geholpen met het verminderen van uiteenlopende restklachten, zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, maag-darmklachten, geheugen- en concentratieproblemen, brain fog, stemmingswisselingen, hoofdpijn, snelle overprikkeling en slaapproblemen. Mijn belangrijkste inzichten en de adviezen die het meest effectief waren, deel ik in mijn online workshop Schildklierklachten Verminderen. Klik hier als je wilt ontdekken wat je zelf kunt doen om restklachten te verminderen.

Schildklier Workshop Schildklierklachten Verminderen. Ruud Rotteveel

Terug naar kennisbank overzicht