veelgestelde vragen faq over een trage schildklier en de ziekte van hashimoto thumb

Veelgestelde vragen (FAQ) over een trage schildklier en de ziekte van Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  In deze video beantwoord ik veelgestelde vragen over een trage schildklier (hypothyreoïdie) en de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier).

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Liesbeth

   Dag Ruud, ik heb ook een paar vragen:

   1) Hoe vaak waardes prikken als je met basisplan aan de slag gaat?
   Als je aan de slag gaat met het basisplan: hoe vaak kun je dan het beste je bloedwaardes prikken om medicatie op tijd te kunnen bijsturen, mochten er veranderingen/verbeteringen optreden, zoals bijv. verbeterde omzetting van T4 naar T3 etc.?

   2) Wanneer kun je zeggen dat je goed bent ingesteld en dat je schildklierwaarden stabiel zijn? Over wat voor een periode moet je dan ongeveer gelijke waardes hebben?

   3) Wanneer weer meten na aanpassing medicatie?
   Als je T4 medicatie is verhoogd, hoeveel tijd daarna kun je dan het beste opnieuw meten om te zien hoe het gaat? (Arts laat eigenlijk pas na een jaar weer prikken, wat erg lang lijkt).

   4) Aanpassen medicatie na afvallen?
   Als je door bijv. voedings- en leefstijlaanpassingen op een gezonde manier afvalt, is er dan een richtlijn die je kunt aanhouden voor bij hoeveel gewichtsverlies je het beste kunt laten nakijken of het gevolgen heeft voor de hoeveelheid medicatie die je krijgt? (Want de hoeveelheid medicatie hangt toch samen met gewicht?)

   5) Basisvoedingsplan:
   Is het de bedoeling dat je het basisvoedingsplanplan continu blijft volgen? Of doe je het een bepaalde periode (bijv. een maand of langer) en kijk je dan of bepaalde mechanismen zodanig hersteld zijn dat je het basisvoedingsplan even niet of niet meer zo streng hoeft te volgen? Is het een kwestie van uitproberen?

   Alvast bedankt!

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Dank voor je vragen, Liesbeth. Ik heb ze zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je de antwoorden kunt terugluisteren.

  2. avatar

   Marlies

   Ik heb nog een tweede vraag:
   Ik heb het vermoeden dat mijn klachten deels veroorzaakt worden door hormonale onbalansen ivm overgang gecombineerd met langdurige stress. Kun je hier iets over zeggen? Kan het zijn als ik eenmaal door de overgang heen ben mijn klachten kunnen verdwijnen?

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Stress zorgt voor de productie van cortisol en dat kan je HPT-as verstoren, waardoor je productie en activatie (omzetting van T4 naar T3) van schildklierhormonen kan afnemen. Daarnaast kan stress een lekkende darm veroorzaken, waardoor je immuunsysteem gestimuleerd kan worden met alle gevolgen van dien. De verandering van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang kunnen ook invloed op je schildklier en immuunsysteem hebben. Zo kan een afname van progesteron zorgen voor een verminderde omzetting van het weinig actieve schildklierhormoon T4 naar het actievere schildklierhormoon T3. Overgangsklachten worden vaak ook door voeding en leefstijl beïnvloed. Dus het is sowieso aan te raden om daarmee aan de slag te gaan. Hoe het met je klachten zal gaan na de overgang is afwachten.

  3. avatar

   Marlies

   Ik heb een vraag over vasten en intermittent vasten. Ik heb hier in het verleden veel baat bij gehad maar durf het nu niet goed meer. Kun je zeggen of het wel of niet aan te raden is voor je schildklier bij Hashimoto?

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Dank voor je vraag, Marlies. Ik heb hem zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je het antwoord terug kunt luisteren.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022