Inhoud van deze blog
In deze video beantwoord ik veelgestelde vragen over een trage schildklier (hypothyreoïdie) en de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier).
In deze video beantwoord ik veelgestelde vragen over een trage schildklier (hypothyreoïdie) en de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier).
Los jouw energiedips op.
Reacties op deze blog
Liesbeth
Dag Ruud, ik heb ook een paar vragen:
1) Hoe vaak waardes prikken als je met basisplan aan de slag gaat?
Als je aan de slag gaat met het basisplan: hoe vaak kun je dan het beste je bloedwaardes prikken om medicatie op tijd te kunnen bijsturen, mochten er veranderingen/verbeteringen optreden, zoals bijv. verbeterde omzetting van T4 naar T3 etc.?
2) Wanneer kun je zeggen dat je goed bent ingesteld en dat je schildklierwaarden stabiel zijn? Over wat voor een periode moet je dan ongeveer gelijke waardes hebben?
3) Wanneer weer meten na aanpassing medicatie?
Als je T4 medicatie is verhoogd, hoeveel tijd daarna kun je dan het beste opnieuw meten om te zien hoe het gaat? (Arts laat eigenlijk pas na een jaar weer prikken, wat erg lang lijkt).
4) Aanpassen medicatie na afvallen?
Als je door bijv. voedings- en leefstijlaanpassingen op een gezonde manier afvalt, is er dan een richtlijn die je kunt aanhouden voor bij hoeveel gewichtsverlies je het beste kunt laten nakijken of het gevolgen heeft voor de hoeveelheid medicatie die je krijgt? (Want de hoeveelheid medicatie hangt toch samen met gewicht?)
5) Basisvoedingsplan:
Is het de bedoeling dat je het basisvoedingsplanplan continu blijft volgen? Of doe je het een bepaalde periode (bijv. een maand of langer) en kijk je dan of bepaalde mechanismen zodanig hersteld zijn dat je het basisvoedingsplan even niet of niet meer zo streng hoeft te volgen? Is het een kwestie van uitproberen?
Alvast bedankt!
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Dank voor je vragen, Liesbeth. Ik heb ze zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je de antwoorden kunt terugluisteren.
Marlies
Ik heb nog een tweede vraag:
Ik heb het vermoeden dat mijn klachten deels veroorzaakt worden door hormonale onbalansen ivm overgang gecombineerd met langdurige stress. Kun je hier iets over zeggen? Kan het zijn als ik eenmaal door de overgang heen ben mijn klachten kunnen verdwijnen?
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Stress zorgt voor de productie van cortisol en dat kan je HPT-as verstoren, waardoor je productie en activatie (omzetting van T4 naar T3) van schildklierhormonen kan afnemen. Daarnaast kan stress een lekkende darm veroorzaken, waardoor je immuunsysteem gestimuleerd kan worden met alle gevolgen van dien. De verandering van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang kunnen ook invloed op je schildklier en immuunsysteem hebben. Zo kan een afname van progesteron zorgen voor een verminderde omzetting van het weinig actieve schildklierhormoon T4 naar het actievere schildklierhormoon T3. Overgangsklachten worden vaak ook door voeding en leefstijl beïnvloed. Dus het is sowieso aan te raden om daarmee aan de slag te gaan. Hoe het met je klachten zal gaan na de overgang is afwachten.
Marlies
Ik heb een vraag over vasten en intermittent vasten. Ik heb hier in het verleden veel baat bij gehad maar durf het nu niet goed meer. Kun je zeggen of het wel of niet aan te raden is voor je schildklier bij Hashimoto?
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Dank voor je vraag, Marlies. Ik heb hem zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je het antwoord terug kunt luisteren.