veelgestelde vragen faq over een trage schildklier en de ziekte van hashimoto thumb

Veelgestelde vragen (FAQ) over een trage schildklier en de ziekte van Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  In deze video beantwoord ik veelgestelde vragen over een trage schildklier (hypothyreoïdie) en de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier).

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Liesbeth

   Dag Ruud, ik heb ook een paar vragen:

   1) Hoe vaak waardes prikken als je met basisplan aan de slag gaat?
   Als je aan de slag gaat met het basisplan: hoe vaak kun je dan het beste je bloedwaardes prikken om medicatie op tijd te kunnen bijsturen, mochten er veranderingen/verbeteringen optreden, zoals bijv. verbeterde omzetting van T4 naar T3 etc.?

   2) Wanneer kun je zeggen dat je goed bent ingesteld en dat je schildklierwaarden stabiel zijn? Over wat voor een periode moet je dan ongeveer gelijke waardes hebben?

   3) Wanneer weer meten na aanpassing medicatie?
   Als je T4 medicatie is verhoogd, hoeveel tijd daarna kun je dan het beste opnieuw meten om te zien hoe het gaat? (Arts laat eigenlijk pas na een jaar weer prikken, wat erg lang lijkt).

   4) Aanpassen medicatie na afvallen?
   Als je door bijv. voedings- en leefstijlaanpassingen op een gezonde manier afvalt, is er dan een richtlijn die je kunt aanhouden voor bij hoeveel gewichtsverlies je het beste kunt laten nakijken of het gevolgen heeft voor de hoeveelheid medicatie die je krijgt? (Want de hoeveelheid medicatie hangt toch samen met gewicht?)

   5) Basisvoedingsplan:
   Is het de bedoeling dat je het basisvoedingsplanplan continu blijft volgen? Of doe je het een bepaalde periode (bijv. een maand of langer) en kijk je dan of bepaalde mechanismen zodanig hersteld zijn dat je het basisvoedingsplan even niet of niet meer zo streng hoeft te volgen? Is het een kwestie van uitproberen?

   Alvast bedankt!

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Dank voor je vragen, Liesbeth. Ik heb ze zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je de antwoorden kunt terugluisteren.

  2. avatar

   Marlies

   Ik heb nog een tweede vraag:
   Ik heb het vermoeden dat mijn klachten deels veroorzaakt worden door hormonale onbalansen ivm overgang gecombineerd met langdurige stress. Kun je hier iets over zeggen? Kan het zijn als ik eenmaal door de overgang heen ben mijn klachten kunnen verdwijnen?

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Stress zorgt voor de productie van cortisol en dat kan je HPT-as verstoren, waardoor je productie en activatie (omzetting van T4 naar T3) van schildklierhormonen kan afnemen. Daarnaast kan stress een lekkende darm veroorzaken, waardoor je immuunsysteem gestimuleerd kan worden met alle gevolgen van dien. De verandering van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang kunnen ook invloed op je schildklier en immuunsysteem hebben. Zo kan een afname van progesteron zorgen voor een verminderde omzetting van het weinig actieve schildklierhormoon T4 naar het actievere schildklierhormoon T3. Overgangsklachten worden vaak ook door voeding en leefstijl beïnvloed. Dus het is sowieso aan te raden om daarmee aan de slag te gaan. Hoe het met je klachten zal gaan na de overgang is afwachten.

  3. avatar

   Marlies

   Ik heb een vraag over vasten en intermittent vasten. Ik heb hier in het verleden veel baat bij gehad maar durf het nu niet goed meer. Kun je zeggen of het wel of niet aan te raden is voor je schildklier bij Hashimoto?

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Dank voor je vraag, Marlies. Ik heb hem zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je het antwoord terug kunt luisteren.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Download

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023