veelgestelde vragen faq over een trage schildklier en de ziekte van hashimoto thumb

Veelgestelde vragen (FAQ) over een trage schildklier en de ziekte van Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    In deze video beantwoord ik veelgestelde vragen over een trage schildklier (hypothyreoïdie) en de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier).

    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Liesbeth

      Dag Ruud, ik heb ook een paar vragen:

      1) Hoe vaak waardes prikken als je met basisplan aan de slag gaat?
      Als je aan de slag gaat met het basisplan: hoe vaak kun je dan het beste je bloedwaardes prikken om medicatie op tijd te kunnen bijsturen, mochten er veranderingen/verbeteringen optreden, zoals bijv. verbeterde omzetting van T4 naar T3 etc.?

      2) Wanneer kun je zeggen dat je goed bent ingesteld en dat je schildklierwaarden stabiel zijn? Over wat voor een periode moet je dan ongeveer gelijke waardes hebben?

      3) Wanneer weer meten na aanpassing medicatie?
      Als je T4 medicatie is verhoogd, hoeveel tijd daarna kun je dan het beste opnieuw meten om te zien hoe het gaat? (Arts laat eigenlijk pas na een jaar weer prikken, wat erg lang lijkt).

      4) Aanpassen medicatie na afvallen?
      Als je door bijv. voedings- en leefstijlaanpassingen op een gezonde manier afvalt, is er dan een richtlijn die je kunt aanhouden voor bij hoeveel gewichtsverlies je het beste kunt laten nakijken of het gevolgen heeft voor de hoeveelheid medicatie die je krijgt? (Want de hoeveelheid medicatie hangt toch samen met gewicht?)

      5) Basisvoedingsplan:
      Is het de bedoeling dat je het basisvoedingsplanplan continu blijft volgen? Of doe je het een bepaalde periode (bijv. een maand of langer) en kijk je dan of bepaalde mechanismen zodanig hersteld zijn dat je het basisvoedingsplan even niet of niet meer zo streng hoeft te volgen? Is het een kwestie van uitproberen?

      Alvast bedankt!

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Dank voor je vragen, Liesbeth. Ik heb ze zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je de antwoorden kunt terugluisteren.

    2. avatar

      Marlies

      Ik heb nog een tweede vraag:
      Ik heb het vermoeden dat mijn klachten deels veroorzaakt worden door hormonale onbalansen ivm overgang gecombineerd met langdurige stress. Kun je hier iets over zeggen? Kan het zijn als ik eenmaal door de overgang heen ben mijn klachten kunnen verdwijnen?

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Stress zorgt voor de productie van cortisol en dat kan je HPT-as verstoren, waardoor je productie en activatie (omzetting van T4 naar T3) van schildklierhormonen kan afnemen. Daarnaast kan stress een lekkende darm veroorzaken, waardoor je immuunsysteem gestimuleerd kan worden met alle gevolgen van dien. De verandering van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang kunnen ook invloed op je schildklier en immuunsysteem hebben. Zo kan een afname van progesteron zorgen voor een verminderde omzetting van het weinig actieve schildklierhormoon T4 naar het actievere schildklierhormoon T3. Overgangsklachten worden vaak ook door voeding en leefstijl beïnvloed. Dus het is sowieso aan te raden om daarmee aan de slag te gaan. Hoe het met je klachten zal gaan na de overgang is afwachten.

    3. avatar

      Marlies

      Ik heb een vraag over vasten en intermittent vasten. Ik heb hier in het verleden veel baat bij gehad maar durf het nu niet goed meer. Kun je zeggen of het wel of niet aan te raden is voor je schildklier bij Hashimoto?

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Dank voor je vraag, Marlies. Ik heb hem zojuist in de Q&A beantwoord. Deze zal ik morgen in de online leeromgeving zetten, zodat je het antwoord terug kunt luisteren.

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    E-mailcursus

    Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

    Los jouw energiedips op.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Desirée heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van mijn vermoeidheid en andere klachten, ik heb veel adviezen en begeleiding mogen krijgen wat ik als erg fijn heb ervaren! De regelmatige check-in momenten en vrijheid om vragen te stellen maakt dit programma... Lees verder
    FD
    Fenna  Dorst 13 februari 2024
    Een toegewijde, aandachtige en hartverwarmende begeleiding met goede praktische tips om aan te werken, die ook succesvol zijn.
    RW
    Roeli Walraven 2 februari 2024
    Goede duidelijke inzichten. Gedurende de dag meer energie.
    MM
    Mandy Muller 9 januari 2024
    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023