Citroenmelisse als natuurlijk medicijn bij de ziekte van Graves
Leefstijl
25 december 2020

Citroenmelisse bij de ziekte van Graves (snelle schildklier)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte van de schildklier. Hierbij is sprake van een te snel werkende schildklier, waardoor te veel schildklierhormoon wordt aangemaakt. In medische termen wordt dit hyperthyreoïdie genoemd. Een te snel werkende schildklier gaat vaak gepaard met symptomen als nervositeit, prikkelbaarheid, zweten, hartkloppingen en slapeloosheid. In de kruidengeneeskunde wordt citroenmelisse gebruikt voor het verminderen van bepaalde symptomen van Graves.

  Wat is citroenmelisse?

  Citroenmelisse is een groen kruid dat naar citroen ruikt. De officiële naam van citroenmelisse is Melissa officinalis. In het Engels wordt vaak de term lemon balm gebruikt. Citroenmelisse behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) net zoals tijm, munt, basilicum, echte marjolein, wilde marjolein, echte salie en rozemarijn.

  Citroenmelisse wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Onder andere als smaakmaker in gerechten en als thee. Maar het wordt ook in de kruidengeneeskunde (fytotherapie) gebruikt bij onder andere stress en een te snel werkende schildklier.

  Het effect van citroenmelisse op de schildklier

  Ondanks citroenmelisse al 2.000 jaar in de kruidengeneeskunde wordt ingezet bij onder andere stress en hyperthyreoïdie, heb ik geen wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden waarbij citroenmelisse specifiek op patiënten met de ziekte van Graves wordt uitgetest. Wel is er onderzoek gedaan naar het effect van citroenmelisse op stress in mensen zonder Graves.

  In het onderzoek kregen de deelnemers een gestandaardiseerd citroenmelisse extract van 300-600 mg.[1] Stressbeheersing is een belangrijke maatregel voor het verminderen van symptomen als nervositeit, prikkelbaarheid, zweten, hartkloppingen en slapeloosheid. Citroenmelisse heeft een kalmerende werking en kan waarschijnlijk ingezet worden als een effectieve behandeling om de effecten van stress te verminderen.

  Ondanks er geen onderzoek bij Gravespatiënten is gedaan, zijn er wel verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van citroenmelisse op de schildklierfunctie van dieren. Bij de ziekte van Graves maakt het lichaam immuunstoffen (immunoglobuline, Ig) aan die net als het lichaamseigen Tyroid Stimulating Hormone (TSH) aan de TSH receptor kunnen binden. Als gevolg hiervan wordt de schildklier continu gestimuleerd om schildklierhormoon te produceren. Uit onderzoeken bij verschillende diersoorten is gebleken dat een gevriesdroogd extract van citroenmelisse een anti-TSH effect heeft.

  Citroenmelisse blijkt het stimulerende effect van zowel het lichaamseigen TSH als de immuunstoffen te kunnen remmen. Citroenmelisse zorgt er namelijk voor dat de TSH en de immuunstoffen niet meer goed aan de TSH receptor kunnen binden.[2] Hierdoor komt het stimulerende signaal niet meer zo goed over en komt de schildklier tot rust.

  Een ander onderzoek bij dieren verondersteld dat het rozemarijnzuur in citroenmelisse in staat is om de stimulerende effecten van TSH en de immuunstoffen tegen te gaan. Daarnaast veronderstelt de onderzoeker dat het rozemarijnzuur de omzetting van T4 (inactieve schildklierhormoon) naar T3 (actieve schildklierhormoon) remt. Deze bevindingen suggereren dat rozemarijnzuur een positieve invloed op de ziekte van Graves kan hebben. De onderzoeker adviseert 335 mg rozemarijnzuur tweemaal per dag.[3]

  Lastig om het effect te onderzoeken

  Therapeuten en artsen zetten meestal meerdere middelen tegelijkertijd in, in combinatie met leefstijladviezen. De behandelaar wil namelijk zo snel mogelijk resultaat boeken om het vertrouwen van de patiënt te behouden. Er is geen tijd om maatregelen één voor één uit te proberen en te kijken wat de effecten van elke maatregel afzonderlijk zijn. Omdat er meestal meerdere maatregelen tegelijkertijd worden ingezet, is het lastig om te bepalen welke effecten een specifiek middel of een specifieke leefstijlaanpassing heeft. Het effect van citroenmelisse bij een snelle schildklier (Graves) is nog niet bewezen, maar de afwezigheid van goed wetenschappelijk bewijs wil niet per se zeggen dat het niet werkt.

  Niet goed gedocumenteerde resultaten

  Ondanks er geen goed wetenschappelijk bewijs is voor de effecten van citroenmelisse bij Graves, zijn er wel therapeuten en (natuur) artsen die claimen dat zij goede resultaten hebben behaald. Deze resultaten zijn jammer genoeg niet of niet goed gedocumenteerd. Zo claimen dr. Yarnell en dr. Heron dat zij citroenmelisse al jaren met succes bij hun Graves patiënten gebruiken. Zij gebruiken citroenmelisse in de vorm van een tinctuur. Niet afzonderlijk, maar gemixt met andere kruiden. Deze mix wordt de dr. Silena Heron’s ThyroNix Formula genoemd.[4] De samenstelling van deze mix zie je in onderstaande afbeelding. Helaas is de ThyroNix Formule niet te koop. Tenminste, ik heb het zelf nog nergens kunnen vinden.

  Citroenmelisse bij Graves

   

  Citroenmelisse is geen vervanging van medische behandeling

  Hoewel sommige mensen met een snelle schildklier (Graves) baat lijken te hebben bij het gebruik van citroenmelisse, is het geen vervanging voor een reguliere medische behandeling. Een overschot aan schildklierhormoon kan gevaarlijk zijn. Daarom is het aan te raden om je arts te raadplegen als je een snelle schildklier (Graves) hebt of als je vermoed dat je het hebt.

  Kortom

  Het effect van citroenmelisse op de ziekte van Graves bij mensen is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Wel is er onderzoek gedaan bij verschillende diersoorten. De resultaten zijn veelbelovend. Citroenmelisse blijkt het stimulerende effect van TSH en immuunstoffen op de schildklier te kunnen remmen. Ook is citroenmelisse in staat om de omzetting van T4 (inactieve schildklierhormoon) naar T3 (actieve schildklierhormoon) te remmen. Dr. Heron, dr. Yarnell en andere behandelaars claimen dat zij al jaren een tinctuur met citroenmelisse en andere kruiden met succes inzetten bij patiënten met Graves, maar de resultaten zijn niet gepubliceerd. Ook heb ik van verschillende Gravespatiënten gehoord dat zij denken baat te hebben bij het gebruik van citroenmelisse. Al met al lijkt citroenmelisse een veelbelovend kruid voor het verminderen van bepaalde symptomen van Graves, maar dit moet nog verder onderzocht worden bij mensen. Hopelijk wordt er snel onderzoek gedaan naar het effect van citroenmelisse bij Gravespatiënten.

  Heb jij een positieve ervaring met citroenmelisse bij Graves? Laat het ons via een reactie hieronder weten.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Kennedy, D. O., Little, W., & Scholey, A. B. (2004). Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosomatic medicine, 66(4), 607-613.
  [2] Auf’mkolk, M., Ingbar, J. C., Kubota, K., Amir, S. M., & INGBAR, S. H. (1985). Extracts and auto-oxidized constituents of certain plants inhibit the receptor-binding and the biological activity of Graves’ immunoglobulins. Endocrinology, 116(5), 1687-1693.
  [3] Friedman, M. (2013). Thyroid autoimmune disease. Journal of Restorative Medicine, 2(1), 70-81.
  [4] Yarnell, E., & Abascal, K. (2006). Botanical medicine for thyroid regulation. Alternative & Complementary Therapies, 12(3), 107-112.
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Ebje

   Ik heb zelf ook de ziekte van graves, en moet dus medicijnen gaan gebruiken alleen reageer ik daar heel slecht op. Ik wil eigenlijk de thee citroenmelisse ook proberen, kan ik de thee ook puur drinken of moet het gemengd worden?

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    @Ebje, allereerst is het goed om te weten dat citroenmelisse geen vervanging is voor de reguliere behandeling van Graves. Mogelijk kan het wel bepaalde symptomen verlichten, maar dit verschilt per persoon. Thee van citroenmelisse kun je puur drinken.

  2. avatar

   Angelique

   Bij mij is ook Graves geconstateerd, maar ik reageer niet goed op de medicatie. Bij de strumazol kreeg ik veel aften, zakten m’n witte bloedlichaampjes enorm en voelde me erg slap. Van het volgende middel werd ik erg misselijk en kreeg veel hoofdpijn. Nu wil de internist een radioactief jodiumkuur, maar ik ben daar niet zo’n voorstander van. De kuur zelf heeft niet veel bijwerkingen begrijp ik, maar vaak komt de sk niet meer op gang en moet je medicatie blijven slikken. Aangezien ik altijd erg heftig reageer op medicatie wil ik graag eerst een alternatieve geneeswijze proberen en vraag me af of de citroenmelisse voor mij wat is.

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Angelique, citroenmelisse kan mogelijk wat symptomen verminderen, maar zal de Graves niet oplossen. Stress is een hele belangrijke factor bij Graves. Als je dit ervaart, dan moet dat echt aangepakt worden.

  3. avatar

   Esther

   Ik heb Graves en gebruik al tijdje eco theezakjes citroenmelisse met 1 theelepel venkelzaad en verse tijm (bio) op 2 cups gekookt water en 15 minuten laten trekken en eventueel raw honing erbij voegen. Echt een weldaad voor je schildklier!

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Esther. Ik ben benieuwd wat je er precies van merkt. Zou je dat ook met ons willen delen?

   • avatar

    Deborah

    hoi Esther,

    Bij mij is ook de ziekte van graven geconstateerd en ik gebruikte de strumazol. Ik voelde mij wel iets beter, dat was 2 jaar geleden. En nu heb ik er weer last van en de arts heeft mij strumazol 30 mg en thyrax 75 mg voor geschreven. Ik moet eerlijk zeggen normaal als ik last van mijn schildklier heb val ik heel veel af, maar nu vanaf dat ik die thyrax ook moet innemen ben ik bijna 10 kg aangekomen. Dus ik wil daarmee stoppen en die citroenmelisse gebruiken. Kan jij mij vertellen waar ik die kan kopen?. Alvast bedankt.
    Groetjes van Deborah.

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Beste Deborah, je kunt de Thyrax niet vervangen door citroenmelisse. Beide hebben een totaal andere werking. Groeten, Ruud

  4. avatar

   Berber

   Hallo Ruud,

   Graag uw advies.

   Ik heb Hashimoto en een traag werkende schildklier. Met regelmaat drink ik citroenmelisse thee omdat het lekker is en juist om zijn goede gezondheidsvoordelen. Maar nu ik dit artikel lees twijfel ik of ik dit nog wel mag drinken. Ik gebruik het medicijn Thyrax. Kunt u mij hierover advies geven? Alvast bedankt.

   Vriendelijke groet, Berber

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Berber, tot op heden heden heb ik nog geen negatieve effecten gevonden van citroenmelisse bij Hashimoto.

    • avatar

     Berber

     Ruud bedankt voor je reactie.
     Het is mij toch onduidelijk. Omdat in het artikel staat dat bij de Graves, snelwerkende schildklier, de schildklier rustiger gaat werken door het drinken van citroenmelisse. Dan lijkt het mij logisch om te denken dat door citroenmelisse te drinken een traag werkende schildklier nog trager gaat werken. Kun je misschien een iets uitgebreider antwoord geven op mijn vraag? Wat raad je mij aan, is het verstandig om te stoppen met het drinken van citroenmelisse?
     Groet, Berber

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Berber, bij Graves is een overschot aan schildklierhormoon, terwijl er bij Hashimoto een tekort aan schildklierhormoon is. Dit zijn twee verschillende situaties, waardoor citroenmelisse mogelijk ook een andere werking heeft bij mensen met Hashimoto. Kruiden hebben vaak een regulerend effect in plaats van een remmend effect. Mogelijk geldt dit ook voor citroenmelisse. Aangezien er nog geen onderzoek is gedaan naar citroenmelisse bij een trage schildklier of de ziekte van Hashimoto blijft het speculeren wat het effect zal zijn. Groeten, Ruud

  5. avatar

   Ilona

   Hi, sinds 4 weken diagnose Graves. Gestart met strumazol. Helaas vandaag een forse allergische reactie gekregen hierop waardoor ze geen enkele andere medicatie meer willen proberen en mijn schildklier willen verwijderen. Hier ga ik niet zomaar akkoord mee. Ruud.. zou jij mij hiermee kunnen helpen? Ik hoor het graag van je! Groetjes Ilona

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hoi Ilona,

    Een van mijn patiënten heeft hetzelfde meegemaakt. Bij haar hebben we het voor elkaar gekregen om de antistoffen, TSH en T4 te normaliseren met voeding en supplementen. Het kan dus wel, maar het is geen garantie dat het bij jou ook gaat werken. Je kunt het natuurlijk altijd proberen voordat je het laat verwijderen.

    Groeten,
    Ruud

  6. avatar

   gilbert

   Goed ik zal het uit proberen
   en laat iets weten

  7. avatar

   Karin

   Ik had de ziekte van Graves en mij werd dringend verzocht een jodium slokje te nemen. Omdat ik dat niet een vorm van genezen vond en nog steeds vind (‘ik heb last van mijn arm dus hak ik die eraf’), ben ik terecht gekomen bij een homeopaat. Die gaf mij citroenmelisse en het resultaat was direct merkbaar. Ik kon al snel stoppen met de medicijnen en ben na 7 jaar nog steeds klachtenvrij en dankbaar dat ik mijn intuïtie heb gevolgd. Het had namelijk zomaar gekund dat door een jodium slokje ik de rest van mijn leven aan de medicatie had gezeten.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Karin. Mooi om te horen dat je de ziekte van Graves op een natuurlijke manier hebt kunnen behandelen.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    In welke vorm kreeg je de citroenmelisse, Karin?

   • avatar

    Diana

    Hoi Karin,

    Wat fijn en erg interessant. Kan je mij misschien aangeven bij welke homeopaat je bent geweest. Ik word ook volgepropt met medicijnen en heb vanaf de eerste dag al aangegeven dat ik dit niet de oplossing vind. Zit ee nu een klein half jaar aan en kan zeggen dat ik me slechter voel. Zonder medicatie voelde ik mij prima. Ik ben echt zoekende naar andere oplossingen om mezelf weer te worden en denk er aan om anders te stoppen met alle medicatie. Mijn inziens moeten de antistoffen worden aangepakt maar de arts geeft aan dat dat geen optie is, ik heb een andere mening. Alvast bedankt voor je reactie.

    Gr Diana

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Bij Graves ligt het probleem bij de incorrecte werking van het immuunsysteem. De behandeling zou gericht moeten zijn op het reguleren van het immuunsysteem. Als je dit aanpakt kunnen klachten verminderen. Als je wilt kan ik je daarbij helpen, Diana. Via de volgende link kun je een afspraak aanvragen: http://www.revolutionairgezond.nl/contact

   • avatar

    Els

    Karin, Kun je me vertellen in welke vorm jij citroen melisse hebt genomen? Bedankt alvast

  8. avatar

   Yvonne

   Bij mij is ook graves geconstateerd en de oogziekte. Internist vroeg niet naar klachten maar wilde wel de helft van mijn schildklier weghalen. Pardon?? Oh nou dan moest ik maar elke dag een pilletje nemen wel goed innemen hoor. Dat was strumazol. Ook niet ingenomen. Ben met antroposofische arts bezig met 2 poeders van weleda cupriet en canchae en de waardes gaan langzaam naar beneden. Hoera. Let erg goed op voedsel en voor de grote onrust en slecht slapen doe ik dagelijks tai Chi en volg ik een redelijk strikt slaapritme
   Ga me stiekumpjes steeds beter voelen
   Blij mee.
   Groet
   Yvonne

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Yvonne. Goed om te lezen dat het steeds een beetje beter met je gaat. Het delen van dit soort ervaringen kan lotgenoten inspireren, motiveren en helpen.

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Wel raad ik mensen aan om niet zomaar van alles te gaan proberen. Ook supplementen kunnen namelijk bijwerkingen hebben. Laat je daarom adviseren door een professional (orthomoleculair/kPNI therapeut of homeopaat of iets dergelijks).

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023