Goede omega-3
Leefstijl
17 februari 2022

Zo herken je een goede omega-3 visolie (er is veel troep te koop)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Meer dan 60 procent van de Nederlandse bevolking voldoet niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad om één keer per week vis te eten. Dit is zorgelijk. Het vormt een probleem voor de gezondheid van onze bevolking. Want de omega-3 vetzuren EPA en DHA uit vis en schaal- en schelpdieren zijn essentieel voor een goede gezondheid. Niet voor niets hebben de vetzuren EPA en DHA erkende gezondheidsclaims.

    De erkende Europese gezondheidsclaims zijn:

    • Goed voor je hart: dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA draagt bij aan een normale hartfunctie.
    • Goed voor je hersenen: Dagelijkse inname van 250 mg DHA draagt bij aan een normale hersenfunctie. Voor zwangere en borstvoedende vrouwen geldt: 200 mg DHA bovenop de dagelijkse inname van 250 mg EPA + DHA draagt bij aan een normale hersenontwikkeling van de foetus / het kind.
    • Goed voor je zicht: dagelijkse inname van 250 mg DHA draagt bij aan behoud van normaal zicht. Voor kinderen tot 1 jaar is dat 100 mg DHA.
    • Goed voor het immuunsysteem: dagelijkse inname draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem.
    • Goed voor bloeddruk en triglyceriden niveau: dagelijkse inname van 2.000 – 5.000 mg EPA + DHA draagt bij aan behoud van een normale bloeddruk en triglyceriden niveaus.
    • Goed voor de spierfunctie: dagelijkse inname draagt bij aan een normale spierfunctie.

    Wat als je te weinig omega-3 binnenkrijgt?

    Red jij het ook niet om minimaal één keer per week vette vis te eten? En wil je dit ook niet vaker gaan eten. Dan kun je jouw omega-3 inname verhogen met een omega-3 supplement, zoals algenolie, krillolie of visolie. Aangezien er veel slechte visolie supplementen te koop zijn, is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Want de inname van een slechte (geoxideerde) omega-3 olie doet je gezondheid mogelijk meer kwaad dan goed.

    100% natuurlijk

    Allereerst moet de visolie 100 procent natuurlijk zijn. Synthetische toevoegingen zijn nergens voor nodig.

    Antioxidanten

    De omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie zijn erg gevoelig voor oxidatie. Dit betekent dat zij snel aangetast worden door contact met zuurstof. Voorbeelden van oxidatieprocessen zijn roesten en verbrandingsreacties. Door contact met zuurstof worden de omega-3 vetzuren aangetast en worden zij ranzig. Geoxideerde visolie herken je aan de vieze ‘vislucht’ en de vieze ‘visboeren’.

    Uit onderzoek onder visolie gebruikers blijkt dat het opboeren van visolie een belangrijke reden is om te stoppen met het gebruik van een visolie supplement. Ook is dit een belangrijke reden waarom mensen er niet aan beginnen. Oude vis stinkt en is vies, maar verse vis ruik je nauwelijks. Een goede visolie veroorzaakt geen ‘visboeren’.

    Om beschadiging van de visolie tegen te gaan, moeten er antioxidanten aan de visolie worden toegevoegd. Voorbeelden van antioxidanten zijn tocoferolen (D-alfa-tocoferol, vitamine E), polyfenolen, kruidenextracten (zoals rozemarijn extract) en/of ascorbaten (vitamine C).[2]

    Goede fabrikanten voegen dit soort antioxidanten toe, maar lang niet alle fabrikanten doen dit. Let daarom goed op of jouw visolie antioxidanten als vitamine E (D-alfa-tocoferol) of polyfenolen bevat. Bevat de visolie geen antioxidanten? Dan is de kans groot dat de visolie geoxideerd en dus ranzig is. Geoxideerde omega-3 vetzuren zijn minder goed bruikbaar voor je lichaam en mogelijk zelfs schadelijk. Let vooral op bij goedkope visolie supplementen. Investeer liever wat meer geld.

    Lage TOTOX-waarde

    Naast het waarnemen van een vieze ‘vislucht’ en vieze ‘visboeren’ kun je de oxidatiegraad van visolie ook meten aan de hand van een wetenschappelijke standaard, namelijk de TOTOX-waarde. Dit staat voor totale oxidatiewaarde.

    Voor het berekenen van de TOTOX-waarde worden twee waarden gebruikt, namelijk de peroxidewaarde en de anisidinewaarde. De peroxidewaarde bestaat uit het gehalte vetzuurperoxiden en de anisinewaarde geeft het gehalte aan aldehyden weer. Voor deze waarden zijn normen vastgesteld door de Global Organization for EPA and DHA Omega-3s (GOED).[3]

    Peroxide waarde: Maximaal 5 meq/kg

    Anisidine waarde: Maximum 20

    De TOTOX-waarde is de mees gebruikte kwaliteitsmeting die voor omega-3 supplementen wordt aangehouden. De TOTOX-waarde wordt als volgt berekend: (2 x peroxidewaarde) + anisidinewaarde.

    Een goed visolie supplement heeft een lage TOTOX-waarde. De maximale TOTOX-waarde die de GOED aanhoudt is 26. Hoe lager de TOTOX-waarde, hoe beter. Ik adviseer alleen visolie met een lage TOTOX-waarde.

    De TOTOX-waarde kun je bij de fabrikant of leverancier opvragen. Vraag dan naar een officieel rapport.

    Vrij van zware metalen

    De zee raakt steeds meer vervuild met zware metalen. Deze stoffen komen uiteindelijk ook in de vissen terecht. Grote roofvissen zijn het meest vervuild. Goede producenten zuiveren hun visolie nauwkeurig van gifstoffen, zoals zware metalen. Als je over de zuiverhuid van jouw visolie of algenolie twijfelt, kun je altijd een onderzoeksrapport opvragen bij de producent of leverancier. Indien zij hier niet transparant over zijn, zijn jouw twijfels over de zuiverheid waarschijnlijk terecht.

    BPA-vrije verpakking

    Visolie wordt vaak in plastic verpakt. In veel soorten plastic zit de weekmaker Bisfenol A (BPA). BPA is een hormoon verstorende stof. Niet alle soorten plastic bevatten BPA, maar vaak bevatten ze dan andere bisfenolen (die mogelijk nóg schadelijker zijn). Bij een vloeibare visolie of algenolie is het belangrijk om voor een donkere fles te kiezen. In glas zit geen BPA en donkere flessen zorgen ervoor dat oxidatie van de vetzuren door licht geminimaliseerd wordt. Vooral vloeibare visolie (dus niet de capsules) wordt veel aan de plastic verpakking blootgesteld. BPA is een vet oplosbare stof en hoe meer het in contact komt met vet, hoe hoger de concentratie in het product. Een BPA-vrije verpakking is dus van belang voor vloeibare visolie (en algenolie) supplementen.

    Duurzaam (MSC of ‘Friend of the sea’ gecertificeerd)

    De zee is de basis van het leven en daarom moeten we daar zorgvuldig mee om gaan. Als we het zeeleven verwoesten, slopen we indirect het leven op land. Daarom is het belangrijk dat we de zee niet leegvissen. Duurzame visolie heeft daarom de voorkeur. Je herkent het aan het ‘Marine Stewardship Council’ (MSC) keurmerk of het ‘Friends of the sea’ keurmerk.

    Duurzame visolie

    Om het MSC-keurmerk te krijgen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Dit is de strengste en meest veelomvattende milieu-standaard voor wildvangstvisserijen die er is. En er moet voldaan worden aan drie principes:[5]

    • het visbestand moet gezond zijn en niet overbevist worden
    • de visserij mag geen significante negatieve effecten hebben op het ecosysteem
    • de visserij moet goed beheerd worden.

    Elk bedrijf die in de productieketen van de visolie zit moet een MSC Chain of Custody (CoC) certificaat bezitten. Dit zorgt ervoor dat de visolie van visvangst tot supplement traceerbaar is.[6]

    Een ander keurmerk voor duurzame visvangst is Friends of the sea.

    logo duurzame visvangst friends of the sea omega 3 visolie supplement

    Klik hier om de bronnen te zien
    [1] Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24.
    [2] GOED Best-Practice Guidelines on Oxidation Control
    [3] http://www.goedomega3.com/index.php
    [4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Good_manufacturing_practice
    [5] https://www.goedevis.nl/aanbevelingen/meest-voorkomende-keurmerken/msc-keurmerk/
    [6] https://www.msc.org/documenten/keurmerk-gebruik/welke-traceerbaarheidscode-staat-er-op-het-pak
    [7] McDonnell, S. L., French, C. B., Baggerly, C. A., & Harris, W. S. (2019). Cross-sectional study of the combined associations of dietary and supplemental eicosapentaenoic acid+ docosahexaenoic acid on Omega-3 Index. Nutrition Research, 71, 43-55.
    [8] Jackson, K. H., Polreis, J. M., Tintle, N. L., Kris-Etherton, P. M., & Harris, W. S. (2019). Association of reported fish intake and supplementation status with the omega-3 index. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 142, 4-10.
    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Marja

      Graag zou ik ook willen weten wat een goed visolieproduct is

    2. avatar

      Henny Visscher

      Ik zou het fijn vinden jouw aanbevelingen t.a.v. goede kwaliteit omega 3 te ontvangen. Alvast bedankt!

    3. avatar

      Xander

      Ik zou ook graag de informatie willen ontvangen over de beste visolie en de test.

    4. avatar

      Marijke

      Beste Ruud,

      Ook ik zou heel graag meer info willen over een goed omega 3 supplement .
      Vast heel erg bedankt!

      Gr. Marijke

    5. avatar

      Addie

      Dag Ruud,
      Ik. Zou graag de informatie over de beste visolie willen ontvangen.
      Hartelijk dank

    6. avatar

      Joyce

      Beste Ruud,

      Zou u me ook een mail kunnen sturen voor de beste omega 3 vidcapsules.

      Bedankt alvast

      Joyce

    7. avatar

      Mariette

      Beste Ruud,
      Kun jij een bepaald merk visolie aanraden, rekening houdend met de visboeren? Ik ben in het verleden om die reden gestopt met het nemen van visolie.

    8. avatar

      Joanna

      Beste Ruud,

      Ik ben ook benieuwd welke gezonde, natuurlijke visolie ik het beste kan aanschaffen.

      Met vriendelijke groet,

      Joanna

    9. avatar

      Karin

      Ook ik zou heel graag willen weten wat de beste visolie is.

      Vriendelijke gr.
      Karin

    10. avatar

      Danielle Diks

      Ook ik ontvang graag advies over de juiste visolie..

      Mvgr.
      Danielle Diks

    11. avatar

      Nienke

      Beste Ruud,

      Graag zou ik ook wat meer info willen ontvangen van de door jou
      gebruikte visolie, ben erg benieuwd.

      Groet Nienke

    12. avatar

      corine

      Graag info,

      dankjewel,

      Corine

    13. avatar

      S

      Beste Ruud
      In verband met angstklachten en lichte depressiviteit ben ik op zoek naar goede visolie capsules, ik heb gelezen dat EPA helpt voor mijn klachten. Heb je hier misschien advies in?

    14. avatar

      Lindy

      Ik zou graag meer info ontvangen.

    15. avatar

      Marianne

      Graag zou ik wat meer info willen ontvangen van de door u gebruikte visolie.

    16. avatar

      Ebru

      Beste Ruud,

      Ik heb sindskort visolie van het merk eye q (equazen) gekocht. Raad je dat aan? Ik heb een zoon van 6 maanden en een dochter van 2 jaar oud

    17. avatar

      Pascal

      Dag Ruud,

      Zou je mij ook informatie willen opsturen over de omega-3 olie en de bloedtesten. Bij voorbaat dank voor je advies.

      Groeten Pascal

    18. avatar

      Petra

      Goedemorgen Ruud,

      Mag ik ook meer info over de Visolie die jij het beste vindt?
      Dank je wel.
      Groet,
      Petra

    19. avatar

      Shanon Oude Voshaar

      Beste Ruud,

      Welke visolie capsules adviseert u als je in een depressie zit? Zijn die te verkrijgen bij de Kruidvat?
      Alvast bedankt voor uw antwoord.

    20. avatar

      Maartje

      Dag Ruud,

      Om de urinezuur-waarde in mijn bloed omlaag te krijgen (0.42 mmol/l) heb ik besloten niet meer 3 à 4x per week vis te eten vanwege de purine. Maar de Omega-3 heb ik nodig om kleine ontstekinkjes in hand en oog te voorkomen. Zit er purine in omega-3 capsules? En is het beter om visolie-capsules te nemen of krill olie-capsules?
      Dank voor je advies.

      • avatar

        Ruud Rotteveel, MSc Auteur

        Maartje, er zit geen purine in visolie. Zowel krill olie als visolie zijn goed, maar krill olie is vele malen duurder. Daarom heeft visolie mijn voorkeur. Voor goede effecten moet je een hoge dosering nemen. Let dus op de hoeveelheid EPA en DHA die in het supplement zit. In je mailbox zit meer info over het beste omega-3 visolie supplement die ik ken.

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023
    Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
    HV
    Han Veelders 24 augustus 2023
    Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
    MD
    Marit Duits 20 juli 2023
    Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
    AH
    Alice Hendriks 8 mei 2023