Voedselintolerantietest Hashimoto
Trage schildklier
10 augustus 2021

Voedselintolerantietest bij Hashimoto: zinvol of zinloos?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Klachten kunnen veroorzaakt worden door een abnormale reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust en willen er daarom achter komen of er voedingsmiddelen zijn waar zij niet goed tegen kunnen. Enerzijds kun je hierachter komen door verdachte voedingsmiddelen uit je voedingspatroon te halen en te kijken of je klachten verminderen. Anderzijds wordt er steeds meer gebruik gemaakt van voedselintolerantietesten. Zijn deze testen zinvol of zinloos? En zijn er voedselintoleranties in verband gebracht met de ziekte van Hashimoto? Graag deel ik mijn bevindingen met jou.

  Wat is een voedselintolerantie?

  Er is sprake van een voedselintolerantie wanneer het lichaam abnormaal reageert op bepaalde voedingsmiddelen, terwijl hetzelfde voedingsmiddel geen abnormale reactie bij anderen uitlokt. Deze reactie vindt plaats omdat het lichaam niet in staat is om een bepaalde stof goed af te breken. Een oorzaak hiervan is een tekort aan spijsverteringsenzymen die de stof zouden moeten afbreken. Zo ontstaat een lactose-intolerantie als gevolg van een tekort aan het enzym lactase.

  Bij een voedingsallergie reactie reageert het lichaam ook abnormaal op bepaalde voeding, maar het verschil ligt in de snelheid van de reactie. Bij een intolerantie reageert het lichaam langzaam (uren tot dagen na blootstelling), terwijl er bij een allergie een snelle reactie (binnen enkele minuten) plaatsvindt. Bovendien kan een allergische reactie dodelijk zijn. Wanneer je voeding eet waar je intolerant voor bent kunnen klachten optreden zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, brandend maagzuur, misselijkheid, hoofdpijn, jeuk en huidproblemen. Het vermijden van de voedingsmiddelen waar je intolerant voor bent leidt tot vermindering of verdwijning van de klachten. Om erachter te komen of er intoleranties zijn wordt er vaak een intolerantietest uitgevoerd.

  Wat is een voedselintolerantietest?

  Een voedselintolerantietest is een bloedtest die als doel heeft om voedingsmiddelen op te sporen waar je abnormaal op reageert. Met de test worden IgG antistoffen tegen bepaalde voedingsmiddelen gemeten. Hoge IgG antistoffen tegen een bepaald voedingsmiddel duidt op een intolerantie. Dit betekent dat je niet goed tegen dat voedingsmiddel kunt.

  Onderzoek naar voedselintoleranties bij Hashimoto

  Hoewel er vermoedens zijn dat voedselintoleranties een rol spelen bij Hashimoto is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. In 2018 werd hier voor het eerst uitgebreid onderzoek naar gedaan.[1] Het doel van dit onderzoek was om te kijken of er verschillen zijn qua voedselintoleranties tussen mensen met Hashimoto en mensen zonder deze schildklieraandoening. De onderzoekers wilden weten of er specifieke voedingsmiddelen zijn die verband houden met de ziekte van Hashimoto, zodat die personen zouden weten wat ze moesten vermijden om hun gezondheid te verbeteren.

  Onderzoeksopzet

  Het onderzoek werd uitgevoerd onder 74 Hashimoto patiënten en de controlegroep bestond uit 245 mensen zonder Hashimoto. Allen werden getest op 125 IgG voedselantilichamen, welke in de volgende categorieën werden verdeeld:

  • melkproducten
  • eieren
  • granen
  • peulvruchten
  • noten
  • fruit
  • groenten
  • vis
  • zeevoedsel
  • vlees
  • koffie en thee

  Verschil tussen Hashimotopatiënten en controlegroep

  Er werden slechts twee grote verschillen gevonden tussen Hashimoto patiënten en mensen zonder deze schildklierziekte. Ten eerste werd bij Hashimoto patiënten hogere IgG antistoffen tegen pruimen gemeten dan bij de controlegroep. Daarentegen waren de IgG antistoffen tegen amandelen juist lager bij de mensen met Hashimoto. Ondanks deze verschillen legden de onderzoekers geen verband tussen een intolerantie voor pruimen en symptomen van Hashimoto of hypothyreoïdie (trage schildklier). Er was geen verband tussen verhoogde IgG antistoffen tegen pruimen en schildklierwaarden (TSH, T4, T3, schildklier antilichamen).

  Wat betekent dit?

  Volgens de onderzoekers zijn mensen met Hashimoto vaker intolerant voor pruimen, maar heeft dit geen invloed op de symptomen van Hashimoto of een trage schildklierfunctie. De verlaagde IgG antilichamen tegen amandelen kan betekenen dat amandelen een beschermend effect bij Hashimoto hebben of dat dit simpelweg een symptoom van de ziekte is.

  In het onderzoek worden geen voedingsadviezen gegeven. De onderzoekers concluderen dat het testen van voedselintoleranties geen meerwaarde heeft voor Hashimoto patiënten ten opzichte van mensen zonder Hashimoto.

  Dus kunnen mensen met Hashimoto alles eten?

  Hoewel er nauwelijks verschil is qua intoleranties tussen Hashimoto patiënten en mensen zonder Hashimoto wil dat niet zeggen dat je zomaar alles kunt eten. Zowel ‘gezonde’ mensen als mensen met Hashimoto vertonen namelijk verschillende intoleranties, alleen zijn deze intoleranties niet uniek voor Hashimoto patiënten. Daarnaast is het meten van IgG antistoffen slechts één van de manieren om reacties op voedingsmiddelen te testen. Het is de vraag in hoeverre deze test betrouwbaar is. Bovendien blijkt uit ervaring dat veel Hashimoto patiënten baat hebben bij het vermijden van gluten, melkproducten en sojaproducten.

  Is een voedselintolerantietest zinvol of zinloos?

  Sommige mensen hebben er baat bij als zij de voedingsmiddelen waarop zij hoog scoren vermijden. Aan de andere kant komt het ook vaak voor dat men geen verschil merkt na het vermijden van deze voeding.[2] Een mogelijke verklaring hiervoor is dat IgG antistoffen niet altijd een ontstekingsreactie uitlokken. Bij voedselintolerantietesten wordt geen onderscheid gemaakt tussen IgG’s die wel en niet een ontsteking uitlokken. Zelf ben ik er niet van overtuigd dat een voedselintolerantietest zinvol is. In mijn praktijk maak ik er geen gebruik van. Naar mijn mening kun je beter naar je gevoel luisteren en ‘verdachte’ voedingsmiddelen tijdelijk vermijden, terwijl je in de tussentijd aan de oplossing werkt (verbeteren van je spijsvertering). Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen op granen, melkproducten en peulvruchten reageren. Uit ervaring weet ik dat mensen met Hashimoto vaak een vermindering van klachten ervaren door het vermijden van glutenbevattende granen en zuivel.

  Kortom

  Voedingsintoleranties kunnen klachten veroorzaken. Het vermijden van voedingsmiddelen waar je intolerant voor bent zorgt voor vermindering of verdwijning van klachten. Er zijn geen specifieke voedingsintoleranties in verband gebracht met symptomen van Hashimoto of een trage schildklier. De betrouwbaarheid en het nut van voedselintolerantietesten is twijfelachtig. Sommige mensen hebben er iets aan, terwijl het voor anderen niets oplevert. Naar mijn mening kun je het best naar je gevoel luisteren en ‘verdachte’ voedingsmiddelen vermijden, terwijl je ondertussen aan de oplossing werkt. Namelijk het verbeteren van je spijsvertering.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Kali?anin, D., Br?i?, L., Bari?, A., Zlodre, S., Barbali?, M., Torlak Lovri?, V., … & Boraska Perica, V. (2018). Evaluation of Correlations Between Food-Specific Antibodies and Clinical Aspects of Hashimoto’s Thyroiditis. Journal of the American College of Nutrition, 1-8.
  [2] https://drhedberg.com/food-intolerances-affect-hashimotos-disease/
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Geertje Nijenhuis-Nijboer

   Hallo Ruud, fijn artikel en idd ook ik heb wat intolerantie op bv actieve bakkersgist, sulfiet (dus wijn ed, wat jammer is want een goed glas rode wijn is errug lekker maar drink al 20 jaar niet meer). Nu ben ik sinds ruim2 jaar over op Armour wat mij zoveel meer heeft gebracht :-). Het is idd zaak dat wij letten op signalen van ons lijf en ons niet blindstaren op waardes. Dank je wel voor t delen , alle tips ed zijn enorm welkom. Grtjs Geertje

  2. avatar

   Annelize

   In een artikel op forefronthealth werd gesproken over oestrogeen dominantie en een tekort aan progesteron in verband met de schildklier. Weet U hier iets van? .

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022