Gunstige effecten van ashwagandha bij de ziekte van Hashimoto

Gunstig effect ashwagandha bij subklinische hypothyreoïdie (Hashimoto)

Avatar for Ruud Rotteveel
Ruud Rotteveel Schildklier & auto-immuun expert

Inhoud van deze blog

    Ashwagandha blijkt een positieve werking te kunnen hebben op de schildklierfunctie bij mensen met subklinische hypothyreoïdie – een situatie waarbij het TSH verhoogd is, maar T4 en T3 normaal zijn – wat vaak door de ziekte van Hashimoto ontstaat. In deze blog lees je wat ashwagandha precies is en welke positieve effecten het kan hebben.

    Wat is ashwagandha?

    Ashwagandha – ook wel bekend als ‘Indiase’ ginseng, ‘koninklijk kruid’ en ‘withania somnifera’ – is een plantensoort dat al duizenden jaren binnen de ayurvedische geneeskunde gebruikt wordt. Ashwagandha bevat een verzameling aan withanolides. Dit zijn de belangrijkste inhoudsstoffen met een medicinale werking. Ashwagandha bevat de meest diverse verzameling aan withanolides. Het heeft een gunstige invloed op veel verschillende mechanismen van het lichaam en de geest.[1]

    Effect van ashwagandha op de schildklier

    Al meer dan twintig jaar weten onderzoekers dat ashwagandha de schildklierhormonen T4 en T3 kan verhogen bij ratten.[3] In 2014 bleek uit onderzoek onder mensen met een bipolaire stoornis dat ashwagandha ook bij mensen het T4 kan verhogen.[4] Deze resultaten werden bevestigd door een studie uit 2018. Hierbij werd het effect van ashwagandha op de schildklierfunctie onderzocht bij 50 mensen met subklinische hypothyreoïdie – een situatie waarbij het TSH verhoogd is, maar T4 en T3 normaal zijn. Tijdens het onderzoek kreeg de helft van het aantal deelnemers gedurende acht weken tweemaal daags 300 mg ashwagandha toegediend in capsulevorm. De andere helft van de deelnemers kreeg een placebo toegediend.

    Uit het onderzoek bleek dat er na een periode van acht weken een daling optrad van de TSH-waarde, terwijl er sprake was van een toename in de T3-waarde en T4-waarde. Een verklaring hiervoor kan zijn dat ashwagandha een gunstig effect heeft op de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as). Via deze weg wordt het stresshormoon cortisol geproduceerd. Hierbij sturen de hersenen – hypothalamus en hypofyse – de bijnieren aan. Ashwagandha heeft een antistress effect en brengt de HPA-as – en dus de cortisolproductie tot rust – waardoor er meer activiteit kan plaatsvinden in de hypothalamus-hypofyse-schildklier-as (HPT-as). Via deze weg wordt schildklierhormoon aangemaakt. Hierbij sturen de hersenen de – ook weer de hypothalamus en hypofyse – de schildklier aan. Zowel de bijnieren als de schildklier worden dus vanuit de hypothalamus en de hypofyse aangestuurd.[2]

    In onderstaande afbeelding kun je zien hoe de bijnieren, de schildklier en de geslachtsorganen (gonaden) door de hypothalamus en hypofyse aangestuurd worden. Bij chronische stress wordt de HPA-as overactief, waardoor de HPT-as en HPG-as – via deze weg worden geslachtshormonen geproduceerd – onderdrukt worden. Als gevolg daalt de productie van schildklierhormoon en geslachtshormonen. De onderzoekers denken dat ashwagandha de HPA-as tot rust brengt, waardoor de HPT-as weer actiever kan worden. Als gevolg daarvan kunnen T4 en T3 toenemen, terwijl TSH daalt. Dit is een mogelijke verklaring voor de verbetering van de schildklierwaarden bij het gebruik van ashwagandha.

    Hormoonproductie bij chronische stress, HPT-as, HPA-as, HPG-as

    Supplement van ashwagandhawortel

    De wortel van ashwagandha wordt veel gebruikt in supplementen en staat bekend om de heilzame effecten. Een andere stof in ashwagandha – withaferine A – wordt gewonnen uit de bladeren. Een hoge inname van withaferine A wordt niet aanbevolen aangezien dit giftig kan zijn.[1]

    Hoe zit het met ashwagandha en thyreotoxicose?

    Thyreotoxicose is een situatie waarbij te veel schildklierhormoon in het bloed aanwezig is. Ashwagandha kan de de schildklierhormonen T4 en T3 verhogen en daardoor in uitzonderlijke gevallen tot thyrotoxicose leiden – dus een overschot aan schildklierhormoon in het bloed. Tot nu toe zijn er slechts twee gevallen bekend. Bij de eerste persoon trad thyreotoxicose op bij een gangbare dagelijkse dosering van 500 mg ashwagandha.[5] De tweede persoon gebruikte een extreem hoge dosering van 1950 mg ashwagandha per dag.[6] In beide gevallen leidde het staken van het gebruik tot een relatief snelle normalisatie van schildklierwaarden en de verdwijning van de symptomen.

    Kortom: Er is een zeer kleine kans op thyreotoxicose als je ashwagandha gebruikt. Dit is te herkennen aan symptomen zoals een versnelde hartslag, onrust, angst, slaapproblemen, toename van stoelgangfrequentie, gewichtsverlies, trillen van vinger en handen, warmte-intolerantie. Als je deze symptomen ervaart bij het gebruik van ashwagandha, stop dan direct het gebruik en neem contact op met je arts. 

    Er zijn nog wat dingen waar je op moet letten.

    Gebruik geen ashwaganda als…

    Je zwanger bent of borstvoeding geeft. Dit omdat er geen onderzoek is gedaan naar het effect van ashwagandha tijdens de zwagerschap en het geven van borstvoeding.

    Wees voorzichtig met ashwagandha als…

    Je bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, want ashwagandha kan de bloeddruk nog meer verlagen. Houd dit dus in de gaten. Ook als je benzodiazepines, barbituraten en andere sedativa/antidepressiva gebruikt moet je er rekening mee houden dat ashwagandha het effect kan versterken.[1]

    Kortom

    Ashwagandha blijkt een positief effect op de schildklierfunctie te kunnen hebben bij mensen met subklinische hypothyreoïdie, wat vaak door de ziekte van Hashimoto ontstaat. De TSH-waarde daalde, terwijl de T3 en T4 toenamen. De regulatie van de HPA-as en HPT-as lijkt door ashwagandha te verbeteren. Als je ashwagandha wilt gebruiken, doe dit dan onder begeleiding van een professional en houd rekening met eerder genoemde punten.

    En nu?

    Ashwagandha zou dus mogelijk kunnen helpen bij het verminderen van restklachten, maar het is geen echte oplossing. Want je hebt natuurlijk geen klachten omdat je een tekort aan ashwagandha hebt. Maar mogelijk heb je wel klachten door chronische stress, wat tot een ontregelde HPA-as en HPT-as leidt. Of misschien eet je voedingsmiddelen die jouw immuunsysteem stimuleren, waardoor ontsteking en allerlei klachten ontstaan – zoals brain fog, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Maar het kan ook zijn dat je te weinig beweegt, je slaapkwaliteit en slaapduur niet voldoende zijn of dat je voedingstekorten hebt. Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van jouw restklachten. Het is belangrijk dat je de oorzaak van jouw klachten boven water haalt, want als je die vervolgens aanpakt ben je met een echte en duurzame oplossing bezig.

    Maar hoe doe je dat?

    Er is enorm veel informatie over Hashimoto te vinden, waardoor je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. De meeste mensen doen maar wat op het gebied van leefstijl, voeding en supplementen, omdat ze ergens iets erover hebben gelezen. Vaak is deze aanpak niet effectief, terwijl het wel veel geld en tijd kost. Bovendien is de kans groot dat het tot weer een teleurstelling leidt.

    Kortom: veel mensen verdoen hun tijd en geld door zelf wat aan te rommelen. 

    Is dat wat je wilt? Of wil je liever eerst inzicht krijgen in alle mogelijke oorzaken van restklachten en vervolgens gericht met leefstijl, mindset, voeding en supplementen aan de slag, zodat je effectief symptomen kunt verminderen zonder overbodige kosten? Als je gericht te werk wilt gaat, dan kan ik jou daarbij helpen. In mijn Online Hashimoto Zelfhulpprogramma krijg je een duidelijk stappenplan, zodat je precies weet wat je moet doen – en in welke volgorde – om je restklachten effectief te verminderen.

    Het biedt een totaal aanpak met advies op het gebied van voeding, supplementen, mindset én leefstijl. Deze aanpak is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten én jarenlange praktijkervaring met Hashimotopatiënten. In dit programma deel ik alle kennis, adviezen en praktische documenten die ik de afgelopen jaren ook met succes in mijn praktijk heb ingezet bij mensen met Hashimoto. En die leidde tot een vermindering van restklachten, zoals:

    • Vermoeidheid
    • Overgewicht
    • Spierpijn en gewrichtspijn
    • Brain fog, hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen
    • Maagdarmklachten: opgeblazenheid, winderigheid, brandend maagzuur, buikpijn, obstipatie, slappe ontlasting

    Wil jij dit ook?

    Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie en om je in te schrijven.

    Klik hier voor meer informatie

    Online Hashimoto Zelfhulpprogramma

    Klik hier om de bronnen te zien
    [1] https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ashwagandha
    [2] Sharma, A. K., Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and safety of ashwagandha root extract in subclinical hypothyroid patients: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine24(3), 243-248.
    [3] Panda, S., & Kar, A. (1998). Changes in thyroid hormone concentrations after administration of ashwagandha root extract to adult male mice. The Journal of pharmacy and pharmacology, 50(9), 1065-1068.
    [4] Gannon, J. M., Forrest, P. E., & Chengappa, K. R. (2014). Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 5(4), 241.
    [5] Van Der Hooft CS, Hoekstra A, Winter A, et al. Thyrotoxicosis following the use of ashwagandha. Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:2637–2638.
    [6] Curry, K. M., McNeil, L. E., Flores, A., & Fuks, J. (2019). Thyrotoxicosis with Ashwagandha: A Case Report. Available at SSRN 3506409.
    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Lucienne

      hoe veilig is het gebruik als je geen schildklier meer hebt en daarvoor medicatie krijgt?

      • avatar

        Tjeerd van Loo

        Hier ben ik ook benieuwd naar! Ik neem 150 mg zodat mijn schildklier werkt maar ben benieuwd hoe dat is met aswaganda

    2. avatar

      ROBERT

      PAS OP EEN TSH ONDER DE 0,1 KAN HARTKLOPPINGEN VEROORZAKEN (BRITISH THYROID ASSOCIATION) . WE MOETEN ONS NIET BLINDSTAREN OP DE FT4 WAARDES. ASHWAGHANDA (HEALTHLINE.COM) VERHOOGT DE T3 EN T4 WAARDES AANZIENLIJK MAAR VERLAAGT DE TSH WAARDE OOK!! AANZIENLIJK WAARDOOR DIE TSH WEL EENS RICHTING 0,1 KAN GAAN. PAS OP MET AYURVEDA KRUIDEN DIE ZIJN NIET ZO “ONGEVAARLIJK” ALS IK DACHT. TOEN IK MET HARTKLOPPINGEN OP DE HARTPOLI KWAM GING BIJ DE VERPLEEGKUNDIGE DE ALARMBEL AF TOEN IK VERTELDE ASHWAGANDHA TE NEMEN EVENALS (3) ANDERE AYURVEDA KRUIDEN WAARVAN IK LATER ONTDEKTE DAT DIE ALLEMAAL O..A .ALS (MOGELIJKE?) BIJWERKING HARTKLOPPINGEN HADDEN. DIT BERICHT IS MIJN PERSOONLIJKE ERVARING EN PLAATS IK OM ANDEREN TE WAARSCHUWEN.! 6 UUR UUR LANG EEN HARTSLAG VAN 165 HEBBEN IS ZEEEER BEANGSTIGEND! LAAT MIJN ERVARING ANDEREN TOT BRON VAN WIJSHEID & GEZONDHEID ZIJN.

    3. avatar

      Remco

      Hoi.
      Ik lees erg tegenstrijdige dingen over ashwagandha. Er word vermeld dat het een modulerende werkening heeft dus je organen en cellen in balans brengt. Nu wil ik het inzitten om mijn immuunsysteem tot rust te brengen maar ik lees juist steeds vaker dat het immuunsysteem dmv ashwagandha word gebootst? Dit is dus juist wat ik wil voorkomen

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Remco, dat klopt. Ashwagandha is een nachtschade. Bij sommige mensen wordt het immuunsysteem gestimuleerd door nachtschades. Ik heb zelf nog nooit meegemaakt dat mensen meer/ergere symptomen krijgen door adaptogenen zoals ashwagandha.

    4. avatar

      Charlotte

      Wat is de significantie van de studie? Hoeveel van de patenten had een verlaging van TSH en hoeveel was dat gemiddeld (procentueel)? Er staat geen referentie bij de het artikel (op de mobiele site) dus ik kan het helaas niet zelf opzoeken.

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hoi Charlotte,

        De referenties staan altijd onderdaan de pagina. Ook op mobiele telefoon.

        Dit is de referentie:
        Sharma, A. K., Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and safety of ashwagandha root extract in subclinical hypothyroid patients: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(3), 243-248.

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download dit bestand
    PDF

    Complete AIP Dieet Voedingslijst (gratis)

    Verminder klachten bij auto-immuunziekten

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Desirée heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van mijn vermoeidheid en andere klachten, ik heb veel adviezen en begeleiding mogen krijgen wat ik als erg fijn heb ervaren! De regelmatige check-in momenten en vrijheid om vragen te stellen maakt dit programma... Lees verder
    FD
    Fenna  Dorst 13 februari 2024
    Een toegewijde, aandachtige en hartverwarmende begeleiding met goede praktische tips om aan te werken, die ook succesvol zijn.
    RW
    Roeli Walraven 2 februari 2024
    Goede duidelijke inzichten. Gedurende de dag meer energie.
    MM
    Mandy Muller 9 januari 2024
    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023