Hashimoto infectie bacteriën en virussen

De rol van bacteriën en virussen (infecties) bij de ziekte van Hashimoto

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Meerdere onderzoekers hebben een verband gelegd tussen bacteriële en virale infecties en de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte van de schildklier. Onderzoek onder mensen is nog schaars en de verbanden moeten nog verder onderzocht worden.

  Virussen en bacteriën

  Verschillende onderzoeken tonen aan dat infecties met virussen en bacteriën mogelijk een rol spelen in de ontwikkeling van auto-immuunziekten, waaronder de ziekte van Hashimoto. Virussen die met de ontwikkeling van Hashimoto in verband zijn gebracht zijn het Epstein-Barr virus (EBV), influenza B-virus, hepatitis C-virus, Coxsackie virus, HTLV-1, enterovirus, rubella, mumps virus, HSV, parvovirus en retrovirussen. Daarnaast worden de volgende bacteriën met Hashimoto in verband gebracht:  enterobacteriën, streptococcus, staphylococcus, Yersinia enterocolitica, Helicobacter pylori en Borrelia burgdorferi.[1], [2], [3], [4], [5]

  Verschillende mechanismen

  Het mechanisme achter de ontwikkeling van Hashimoto door virussen en bacteriën is nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er zijn een aantal verschillende hypothesen, waaronder ‘moleculaire nabootsing’ (molecular mimicry) en het ‘toeschouwers mechanisme’ (bystander mechanism).[6]

  Moleculaire nabootsing

  Bepaalde virussen en bacteriën hebben een eiwitstructuur die overeenkomt met de structuur van lichaamseigen eiwitten. Als het lichaam antilichamen tegen deze ziekteverwekkers gaat produceren, kunnen deze antilichamen per ongeluk aan lichaamseigen eiwitten gaan binden. Er ontstaat een kruisreactie. Als gevolg worden niet alleen de ziekteverwekkers door het immuunsysteem aangevallen, maar ook het lichaamseigen weefsel.

  Antilichamen binden aan specifieke eiwitsequenties van antigenen. Hoewel virussen, bacteriën en lichaamseigen schildklierweefsel allemaal anders zijn, bevatten ze een aantal eiwitsequenties die met elkaar overeenkomen (zie afbeelding). Een kruisreactie vindt plaats wanneer het immuunsysteem geen onderscheid kan maken tussen deze moleculen.

  Bacteriën, virussen, auto-immuunziekten

  Toeschouwers mechanisme

  Bij het toeschouwers mechanisme gaat men er vanuit dat de schildklier geïnfecteerd is en dat het immuunsysteem de schildklier aanvalt in een poging om de ziekteverwekkers te doden.

  Kortom

  Bacteriële- en virale infecties kunnen mogelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Hashimoto. Hoe dit precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er een aantal hypothesen, waaronder ‘moleculaire nabootsing’ en het ‘toeschouwers mechanisme’. Hoewel onderzoek onder mensen nog schaars is en er meer onderzoek nodig is om de verbanden tussen infecties en de ziekte van Hashimoto te bevestigen, is het voor Hashimoto patiënten denk ik de moeite waard om uit te zoeken of een dergelijke infectie mogelijk aan de ziekte bijdraagt.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Tozzoli, R., Barzilai, O., Ram, M., Villalta, D., Bizzaro, N., Sherer, Y., & Shoenfeld, Y. (2008). Infections and autoimmune thyroid diseases: parallel detection of antibodies against pathogens with proteomic technology. Autoimmunity reviews, 8(2), 112-115.
  [2] Eschler, D. C., Hasham, A., & Tomer, Y. (2011). Cutting edge: the etiology of autoimmune thyroid diseases. Clinical reviews in allergy & immunology, 41(2), 190-197.
  [3] Aghili, R., Jafarzadeh, F., Ghorbani, R., Khamseh, M. E., Salami, M. A., & Malek, M. (2013). The association of Helicobacter pylori infection with Hashimoto’s thyroiditis. Acta Medica Iranica, 51(5), 293-296.
  [4]Vrbikova, J., Janatkova, I., Zamrazil, V., Tomiska, F., & Fucikova, T. (1996). Epstein-Barr virus serology in patients with autoimmune thyroiditis. Experimental and clinical endocrinology & diabetes, 104(01), 89-92.
  [5]Desailloud, R., & Hober, D. (2009). Viruses and thyroiditis: an update. Virology journal, 6(1), 5.
  [6] Eschler, D. C., Hasham, A., & Tomer, Y. (2011). Cutting edge: the etiology of autoimmune thyroid diseases. Clinical reviews in allergy & immunology, 41(2), 190-197.
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Anne E

   Plezier moet zijn pfizer

  2. avatar

   leonie

   Beste,

   Al ruim 15 jaar voel ik mij ziek kwak en misselijk. Diagnose me/cvs fibromyalgie en onlangs Hashimoto. Antistoffen tg & tpo en reserve T3 kwamen in hoge waardes voor in mijn bloed. Mijn tsh was nog goed. Volgens de specialisten moest ik stoppen met anticonceptie. Dat heb ik gedaan. Direct heb ik een spiraal laten plaatsen de ballerina. Mijn klachten die ik dagelijks jaren lang ervaarde kwamen 1 op 1 over met mijn cyclus. Volgens de gynaecoloog kon dit niet. Na de eerste weken zweelde ik op, hielt veel vocht vast werd ik depri, haar uitval ect. Net voordat ik ongesteld moest worden was ik zwaar aan de rees met koude koorts en al. Tijdens mijn ongesteldheid voel ik mij geweldig. Tot het moment dat het stopt. Hoofdpijn vaag zien niet meer kunnen nadenken tot extreem vermoeid. Ik ken 4 goede dag en 22 slecht waarvan 2 een hel. Hulp kan ik wel gebruiken want volgens mijn huisarts is het een kwestie leer er mee leven. Even voor de duidelijkheid de diagnose Hashimoto werd vastgesteld na 5 maanden met het spiraal Ballerina. Kan het koper uit mijn spiraal de oorzaak zijn van de aangewakkerde Hashimoto?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Beste Leonie, auto-immuunziektes – waaronder Hashimoto – worden meestal gestimuleerd/in standgehouden door meerdere factoren. Ik weet niet in hoeverre zo’n spiraal invloed heeft heeft op Hashimoto. Groeten, Ruud.

  3. avatar

   Anne-Mie Rysman

   Best totaal géén dierlijk voedsel, veilig is vegan eten. Tegen virussen neem Lactoferrine / Colostrum / Resveratrol synergy, vit D 150 mcg of 6000 iu daags, zodat je auto-immuniteit weer in de goede richting gaat.
   Versterk alles door te combineren met Arginine (bloed/brein barriere aminozuur) en palputeer dagelijks (s’morgens) je Thymusklier midden borst, de moeder van alle klieren, die de schildklier bij zal sturen en de NK cellen & T-Lymfocyten de juiste instructies geeft.
   Iemand nog suggesties ?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Mijn voorkeur gaat niet uit naar veganistisch eten. Men kan daardoor op de langere termijn grote tekorten oplopen, zoals een tekort aan:
    – eiwitten
    – omega-3 vetzuren
    – ijzer
    – zink
    – Vitamine B12

    De mens heeft waarschijnlijk altijd zowel plantaardig als dierlijk voedsel gegeten. De lange dunne darm (waar dierlijke voeding wordt verteerd) en de korte dikke darm (waar plantaardige voeding wordt verteerd) van de mens is een aanwijzing dat de mens waarschijnlijk geen veganist was.

    Mochten mensen toch vegan willen gaan eten, dan moeten zij er rekening mee houden dat ze tekorten kunnen oplopen. Aanvulling met supplementen is dan belangrijk.

  4. avatar

   C.Hoeks

   Blij dat er eindelijk aandacht komt om de situatie van hypothyreoidie vanuit een andere invalshoek te bekijken: ben reeds 10 jaar aan het zoeken.. EBV virus, voet-hand- mond ziekte(eigenlijk n kinder ziekte), candida, buikOK (na 4 zwangerschappen), allerlei kwaaltjes, verminderde concentratie, rode wangen, tintellende handen, depri voelen….
   Osteopaat, medicatie (thyrax en cytomel gehad, nu veel veel blijer met euthyrox), sinds 3/4 jaar soort van fytotherapie (causametics, België) om afvalstoffen van afgelopen jaren op te ruimen en daarnaast op het boek medical medium van Anthony William gestuit met daarin de verklaring die overeenkomst met jou omschrijving in het artikel. Het lichaam valt zichzelf niet aan maar de stofjes die zich verstopt hebben in je organen, o.a. de schildklier.
   Hopelijk gaan ze meer onderzoek hiernaar verrichten en de oorzaak vinden en deze oplossen ipv symptoom bestrijden.
   Ik voel dat ik mijn lichaam aan t schoonmaken ben, kost wel veel energie…
   Anti TPO is weer meetbaar en wordt minder.
   Ws kwestie van geduld… zo gezond mogelijk voeden….
   Blijf je graag volgen: nieuwe inzichten zijn hard nodig in de westerse farmaceutisch afhankelijke gezondheidszorg!!

  5. avatar

   Jocelyn

   Ik mis de vermeldinf van her virus EBV (dat Pfeiffer veroorzaakt). Deze wordt vaak vermeld als voorkomens bij Hashimoto. Ook Parvo-19 en HHV-6 komen volgens mij voor. Ik heb op deze 3 laten testen en heb ze allemaal (actief).

   • avatar

    Ruud Rotteveel, MSc Auteur

    Bedankt voor je aanvulling, Jocelyn. Ik probeer mijn artikelen met wetenschappelijk onderzoek te onderbouwen. Tot voor kort had ik nog geen onderbouwing voor het Epstein-Barr virus (EBV) en de Parvo. Nu wel. Ik heb het artikel aangepast.

  6. avatar

   Geertje Nijenhuis-Nijboer

   wow dit is een heel andere invalshoek; ik ben al 20 jaar hasimoto “patient” en zit sinds 2 jaar op natuurlijk hormoon, Armour. Ik heb altijd begrepen dat het een aantal factoren zijn die kunnen bijdragen ; trauma, voeding, beweging ed. Sinds ik Armour slik ben ik nog beter in kontact met mn lijf en het laat mij weten dat ik over grenzen ga ed. Het verbaast mij steeds weer hoe mensen met een kwal zo weinig aandacht kunnen hebben voor hun lijf en wat zij zelf kunnen doen om zo goed mogelijk hiermee om te gaan.Mocht er een onderzoek komen waar jullie patienten bij nodig hebben dan meld ik mij bij deze aan. Vr groet Geertje Nijenhuis

   • avatar

    Ruud Rotteveel, MSc Auteur

    Geertje, het klopt dat een auto-immuunziekte altijd multifactorieel is. Er zijn altijd meerdere factoren die samen tot de ziekte leiden. Bij Hashimoto lijkt het erop dat o.a. de volgende factoren een rol spelen: genetische mutatie (vitamine D receptor polymorfisme), exocriene pancreas insufficiëntie (alvleesklier die niet goed werkt, te herkennen aan drijvende; plakkerige; vettige ontlasting), gluten, caseïne, Neu5Gc, virussen, bacteriën, tekort aan jodium; selenium; vitamine D, bisfenol A (BPA), kindertrauma’s, chronische stress.

    Bedankt voor je aanbod, Geertje. Dat staat voorlopig nog niet op de planning, maar wie weet later.

  7. avatar

   Marloes

   6.5 jaar geleden is bij mij de diagnose hashimoto vastgesteld.
   Sinds mijn puberteit loop ik al rond met vage klachten.
   Na de diagnose werd er meteen gestart met medicatie. Het heeft een tijd geduurd om de waardes stabiel te krijgen. En moest steeds meer gaan slikken. Helaas bleef ik restklachten houden…zoals de artsen dit noemen.
   Mijn waardes waren goed maar ik kon de trap niet op komen, oorsuizen, niet op woorden kunnen komen, andere woorden zeggen dan ik wil zeggen, staren, tintelingen, koud tot op het bot, pijnen, hartkloppingen, gevoel flauw te vallen, droge huid, haaruitval en ga zo maar door.
   Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan, want mijn onderbuik gevoel gaf aan dat het niet klopte wat de artsen zeiden en deden. Het is symptoombestrijding wat ze doen. Ik voelde me totaal niet gezien of gehoord.
   Ik kwam uit bij en hormooncoach en ben gestopt met gluten en lactose. Een aantal maanden voelde ik mij wat beter maar daarna werd ik weer heel erg ziek.
   Mijn antistoffen waren wel gedaald.
   Op een gegeven moment dacht de arts zelfs aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik ben verder gaan zoeken, want ik kon het niet verkroppen dat ik met 33 jaar langs de lijn moest gaan zitten en gevangen in mijn eigen lichaam mijn Kids zien opgroeien. Zo kwam ik via Instagram uit bij medical medium. Hij geeft aan dat het een combinatie is van het epsteinbarr virus en zware metalen in je lichaam. Ik ben gestart met de voeding die hij adviseert en heb alle voedingsstoffen die het virus voeden geschrapt uit mijn dieet. Dus geen zuivel, gluten, soja, maïs, varkensvlees en raapzaadolie. En dat heeft er voor gezorgd dat ik weer kan functioneren.
   Wat ben ik blij dat ik hem ben tegen gekomen. Ik neem niet alles klakkeloos aan. Maar ik herkende mijzelf totaal in wat hij beschreef.
   Mijn antistoffen zijn met meer dan de helft afgenomen sinds ik gestopt ben met gluten en nu dus ook bovenstaande. De laatste keer was lichte stijging zichtbaar. Maar ik slik nu 68.5 mcg ipv 100 mcg.

   Ik ben er nog lang niet maar heb goede hoop! Vecht voor je gezondheid en geef niet op! Mensen willen tegenwoordig overal eerst wetrnschappelijk bewijs van zien, maar soms is de tijd daar nog niet en sommige dingen zijn te complex. Probeer je boeren verstand te gebruiken…. zoveel mogelijk onbewerkt en natuurlijk eten!

   • avatar

    Els

    Over erfelijkheid las ik nog niks. Raar want ik en mijn zoon zijn beiden Hashimoto patienten en beiden met heel wat restklachten. (42j en 17j)

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Els, één erfelijk aspect dat vaak voorkomt bij mensen met Hashimoto is een genetische ‘afwijking’ van de vitamine D receptor. Hierdoor hebben mensen met Hahsimoto meer vitamine D nodig. Zie: https://www.revolutionairgezond.nl/hashimoto/vitamine-d-tekort-hashimoto/

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     En erfelijkheid is slechts één deel van het verhaal. Hashimoto ontstaat door een combinatie van erfelijke factoren (genetica) en omgevingsfactoren (epigenetica; leefstijl).

    • avatar

     Anne E

     Kan het zijn dat vaccinatie igv covid hashimoto kan veroorzaken? Allerlei kwalen zijn bij mij ontstaan na 2x plezier en 2 boosters modena. Maar dat kan toeval zijn.

   • avatar

    Joyce smulders

    Heb je contactgegevens van die medical medium?

    • avatar

     Geraldine

     Dat is een boek…. Google er maar eens op. Zeer intressant

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Download

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023