Barnes temperatuur test

Trage schildklier? Test het met de simpele temperatuurtest van Barnes

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Veel mensen hebben een trage schildklier. Medisch wordt dit hypothyreoïdie genoemd. Een traag werkende schildklier komt vaker onder vrouwen (24 per 1000) voor dan onder mannen (8 per 1000). Bij het ouder worden neemt de kans op een vertraagde schildklierfunctie toe. Zo ziet men bij mannen een toename van 13 per 1000 in de groep 25 tot 44 jarigen tot 39 per 1000 bij de groep van 75 jaar en ouder. Bij vrouwen is in dezelfde leeftijdsgroepen een toename te zien van 25 per 1000 naar 138 per 1000.[1] De werkelijke aantallen liggen veel hoger, aangezien een traag werkende schildklier lang niet altijd gediagnosticeerd wordt.

    Een vertraagde schildklierfunctie kan door een combinatie van symptomen en bloedonderzoek gediagnosticeerd worden. Daarnaast is er ook een simpele, gratis test die inzicht in de schildklierfunctie kan geven. Namelijk de temperatuurtest van dokter Broda Barnes.

    Wat is een traag werkende schildklier?

    Bij een vertraagde schildklierfunctie is er sprake van een tekort aan het actieve schildklierhormoon tri-joodthyronine (T3). Dit kan door grofweg drie factoren worden veroorzaakt. Ten eerste door problemen met de productie van schildklierhormonen. Ten tweede door problemen met de omzetting van het inactieve schildklierhormoon thyroxine (T4) naar het actieve schildklierhormoon (T3). En als laatste door het niet goed signaleren van de schildklierhormonen (resistentie). Deze drie problemen kunnen het gevolg zijn van voedingstekorten, chronische stress, ontsteking of een auto-immuunziekte (een trage schildklier wordt in 90 procent van de gevallen door de auto-immuunziekte Hashimoto veroorzaakt).

    Symptomen van een trage schildklier

    De schildklier beïnvloed iedere lichaamscel. De meest bekende functie van de schildklier is het verhogen van de stofwisseling. Dit betekent dat het energieverbruik van het lichaam stijgt. De verbranding van het aantal calorieën wordt door de schildklier aangestuurd. Bij een traag werkende schildklier is er sprake van een lager energieverbruik. Er worden minder calorieën verbrand waardoor het in veel gevallen tot overgewicht leidt.

    Naast het verhogen van de stofwisseling heeft de schildklier nog een aantal functies. Het speelt een rol bij de spijsvertering en reguleert de hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk en vrouwelijke hormoonbalans. Een tekort aan schildklierhormonen kan daarom uiteenlopende klachten veroorzaken:

    • gewichtstoename en moeilijk kunnen afvallen
    • moeheid
    • koude handen en voeten
    • droge huid
    • spierkrampen, reumatoïde pijnen, stijfheid
    • depressieve gevoelens
    • obstipatie
    • menstruatiestoornissen, ruim bloedverlies bij menstruatie
    • brokkelige nagels
    • haaruitval en langzaam groeiend haar (je hoeft niet vaak naar de kapper)
    • trage hartslag
    • slecht geheugen, verminderde concentratie
    • traagheid
    • hoofdpijn

    Bovenstaande symptomen kunnen inzicht geven in de werking van jouw schildklier. Heb je meerdere symptomen? Dan is je schildklierfunctie mogelijk vertraagd.

    Bloedonderzoek

    Naast de symptomen kun je bloedonderzoek laten uitvoeren om te testen of je schildklierfunctie daadwerkelijk vertraagd is. Helaas wordt in veel gevalleen alleen het thyroid stimulating hormone (TSH) en het inactieve schildklierhormoon (T4) gemeten. Dit is niet voldoende voor een goede diagnose, want aan de TSH-waarde en de vrije T4-waarde kun je niet zien of er voldoende van het actieve schildklierhormoon (T3) aanwezig is. In het algemeen wordt er vanuit gegaan dat er voldoende vrij T3 beschikbaar is als de TSH-waarde en vrije T4-waarde normaal zijn. Maar dit is lang niet altijd het geval.

    Naast bloedonderzoek is er een simpele test die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

    Barnes temperatuurtest

    Bij een vertraagde schildklierfunctie is het basaal metabolisme (basale stofwisseling) verlaagd. Dit leidt tot een daling van de lichaamstemperatuur. De temperatuur van het lichaam kan daarom inzicht geven in de schildklierwerking.[2] De arts dr. Broda Barnes heeft hier onderzoek naar gedaan. Hij ontwikkelde een protocol voor een temperatuurtest waarmee mogelijk een trage schildklierfunctie herkend kan worden.

    Voor het meten is het belangrijk dat je een goede nachtrust heb gehad en daarnaast twaalf uur lang geen eten en geen lichaamsbeweging of opwinding hebt gehad. Ook moet een infectie/koorts worden uitgesloten. Deze factoren beïnvloeden namelijk de lichaamstemperatuur. Ook als je korter dan één uur voor de test nog naar het toilet bent gelopen, kan dit de temperatuur beïnvloeden.

    De Barnes temperatuurtest gaat als volgt[3]:

    1. Leg ’s avonds voor het slapen een thermometer op je nachtkastje klaar.

    2. Meet je lichaamstemperatuur direct na het wakker worden.* Zorg dat je tijdens het meten niet beweegt en dat je daarvoor ook niet hebt bewogen. Dr. Barnes gebruikte bij zijn onderzoeken een kwikthermometer waarmee hij 10 minuten lang de temperatuur in de mond of oksel mat. Een digitale thermometer is een goed alternatief voor een kwik thermometer. Meet de temperatuur bij voorkeur rectaal, net zo lang tot je een piep hoort.

    3. Voer de test minimaal drie dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip uit. Dit tijdstip moet je normale tijd van ontwaken zijn, die je dagelijks aanhoudt. Bij afwezigheid van verkoudheid of een andere infectie zou de dagelijkse variatie in de lichaamstemperatuur gering zijn.

    Zowel mannen als vrouwen zouden een rectale lichaamstemperatuur van 36,6 tot 36,8 graden Celsius moeten hebben. Wanneer de temperatuur consistent onder de 36,6 is heb je mogelijk een vertraagde schildklierfunctie.

    *De menstruele cyclus kan voor een variatie van één graad Celsius in lichaamstemperatuur zorgen. De temperatuur is op zijn laagst tijdens de ovulatie en één à twee dagen voor de menstruatie op zijn hoogst. Door deze variatie in lichaamstemperatuur moeten vrouwen de test op de tweede, derde en vierde dag na het begin van de menstruatie uitvoeren. Mannen en vrouwen die niet meer menstrueren kunnen op elke dag de test uitvoeren.

    Ondanks de Barnes temperatuurtest in veel gevallen een traag werkende schildklier kan voorspellen is het niet bedoeld om een definitieve diagnose mee te stellen. Laat voor een officiële diagnose je bloedwaarden meten.

    Kortom

    Een traag werkende schildklier komt veel voor. Met name bij vrouwen en bij het ouder worden neemt de kans op een vertraagde schildklierfunctie toe. Een trage schildklier kan het gevolg zijn van problemen met de productie van schildklierhormonen, problemen met de omzetting van T4 naar T3 of problemen met de signalering van de schildklierhormonen. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen, chronische stress, laaggradige ontsteking of een auto-immuunziekte. Aan de hand van de symptomen in combinatie met bloedonderzoek kan de diagnose hypothyreoïdie worden gesteld. Daarnaast kun je met de Barnes temperatuurtest mogelijk een vertraagde schildklierfunctie op het spoor komen. Dit wordt gekenmerkt door een lage lichaamstemperatuur. Deze test is echter geen officieel diagnostisch middel. Laat voor een officiële diagnose je bloedwaarden meten. Voor een goede diagnose moet in ieder geval TSH, vrij T4 en vrij T3 worden gemeten.

    Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

    Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

    Inhoud e-mailcursus:

    • Introductie e-mailcursus
    • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
    • Les 2: Schildkliermedicatie
    • Les 3: Ontspanning
    • Les 4: Slaap
    • Les 5: Beweging
    • Les 6: Voeding
    • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
    • Les 8: Ziekteverwekkers
    • Les 9: Supplementen
    • Les 10: Mindset
    • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

    Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

    Gratis e-mailcursus

    Restklachten trage schildklier verminderen

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

    Klik hier om de bronnen te zien
    [1] https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-schildklieraandoeningen
    [2] Sehnert, K. W., & Croft, A. C. (1996). Basal metabolic temperature vs. laboratory assessment in” posttraumatic hypothyroidism”. Journal of manipulative and physiological therapeutics, 19(1), 6-12.
    [3] Barnes, B. (1942). Basal temperature versus basal metabolism. Journal of the American medical association, 119(14), 1072-1074.
    [4] Broda O. Barnes & Lawrence Galton (2017). De trage schildklierwerking: de niet herkende ziekte.

    Bekijk ook eens

    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Kraan

      Hallo, ben vrouw, 40 jaar en al meer dan 11 jaar traag werkende schildklier en heb er medicatie voor dat sinds kort in dosis is verhoogd. Mijn lichaams temperatuur is 34.6 graden.

      Nu is mijn vraag,
      wanneer ben je nou ziek met koorts volgens de thermometer?
      Ik ben op dit moment ziek thuis maar heb geen koorts van 38 of 39 graden.Ik kan daar nergens informatie over vinden. Zou graag fijn vinden als u mij hier meer over zou kunnen vertellen.
      Ik ervaar klachten als: oorpijn, pijn met slikken, extreem droge keel, last van volle verstopte neus, hoofdpijn gedeelte van de slaap en meer moe dan normaal.

    2. avatar

      Rianne

      Beste Ruud.
      Hoe kom je er nu achter of je een te snel werkende schildklier hebt?
      Ik zie graag je reactie.
      Hartelijke groet.

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hi Rianne, je hebt een te snelle schildklier als je TSH verlaagd is en je FT4 verhoogd. En als je ook verhoogde TSH-receptor antistoffen hebt, dan is dat een aanwijzing voor een auto-immuunziekte van de schildklier, de ziekte van Graves genoemd. Je arts kan deze testen voor je aanvragen.

    3. avatar

      emmy

      Beste Ruud, ik heb nodullekes op mijn schildklier goedaardig , dat is aan het licht gekomen omdat ik heel veel haaruitval had 2 jaar geleden ,ronde plekken,alopecia areata. mijn TSH was toen o,o8 ben dan de titratie methode begonnen en nu is mijn tsh 2,87 dus al bevredigend. Er was mij gezegd als je waarden goed zijn zal je haar ook terug komen. Het is deze zomer beter geweest en heb mijn pruik 4 maand niet meer moeten dragen. Nu heb ik vooraan terug weer ronde plekken haaruitval. alhoewel nu mijn waarden goed zijn. Hoe komt dat toch. Ik word er moedeloos van. Draag absoluut niet graag een pruik. Voor de rest zijn mijn bloedwaarden zeer goed, dus ik mankeer geen vit enz. .hoe kan ik toch altijd haar blijven verliezen. kan u mij wat raad geven aub. Met vriendelijke groet en dank.

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Beste Emmy, alopecia areata is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem speelt hier dus een rol bij. Hoewel dit regelmatig samen gaat met auto-immuunziekten van de schildklier, betekent het niet dat de alopecia automatisch stopt als de schildklierwaarden beter worden. Het immuunsysteem is blijkbaar nog overactief, waardoor de alopecia aanwezig blijft. Je zou dan moeten proberen om het immuunsysteem tot rust te brengen. Mogelijk heb je baat bij aanpassingen in je voeding en leefstijl. De aanpak zou persoonlijk moeten zijn, want niemand is hetzelfde.

    4. avatar

      Sandra

      Ik ben 50 en heb na een behandeling met antibiotica voor Helicobacter pijn in de hals rechts. Het lijkt een klein beetje gezwollen naast strottenhoofd. Het vervelende gevoel dat er iets in mijn keel zit is er constant. Het lijkt of er iets drukt op strottenhoofd. Ik ben steeds moe. Als ik een trap op ga lijkt het of ik een marathon heb gelopen. Heb warmteopwellingen ‘s nachts. Ben licht misselijk bij wakker worden. Heb een temperatuur van rond de 35,5 graden. Ik ben heel nerveus. Ik ben 8 kg aangekomen in 2 jaar. Ik ben heel erg bang dat het iets ernstig is. Woon in Spanje en momenteel geraak je hier niet bij een dokter. Enkel met ñoeite telefonische consultatie maar geen onderzoeken. Ik neem momenteel Nexium 40 mg tweemaal per dag, Ziverell en Nistatine. Eerst was er non-stop het branderige gevoel in keel maar dit is nu beter (af en toe nog wel branderig gevoel, daar waar de lichte zwelling zit). Alleen het gevoel dat er iets zit blijft. Ik word er gek van … Wat zouden ze moeten nakijken. Kan je mij helpen ? Alvast bedankt !

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Sandra, als je je schildklier wilt laten onderzoeken is het belangrijk om de volgende bloedwaarden te meten: TSH, FT4, FT3, anti-TPO (TPOAb) en Anti-Tg (TGAb).

    5. avatar

      Jurgen Zwerver

      Beste Ruud, ik heb nu vanaf eind 2018 hashimoto. Ik slik nu 125 Mg euthyrox. Ik blijf mij moe voelen. En kouwelijk. Meet nu net 36.4 c maar dat was vanmorgen 35,4..

      Mn die hele lage waarden baren mij wat zorgen. Komt dit vaker voor? En wat kan ik daar aan doen?

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Hoi Jurgen, ik zou even je FT3 laten meten (naast de FT4 die standaard gemeten wordt). Medicatie (T4) moet nog omgezet worden in T3 en dit gebeurt niet altijd voldoende, waardoor je klachten kunt blijven houden. Daarnaast kan het ook aan je bijnieren liggen. Bijvoorbeeld als je chronische stress hebt of door de ziekte van Addison (auto-immuunziekte van de bijnierschors). Mensen met de ziekte van Hashimoto lopen meer kans op het ontwikkelen van andere auto-immuunziekten, zoals Addison. Dit kun je testen m.b.v. antistoffen tegen 21-hydroxylase.

    6. avatar

      Marina

      Hallo. 6 jaar geleden is mijn schilschildklier verwijderd, mijn waardes zijn steeds hoog en med. moet de laatste 3 jaar steeds afgeboud worden. Maar hoe minder medicatie en hoe dichter mijn waarde bij de normale grens kwamen hoe meer klachten ik kreeg, zoals :13 kg aangekomen, moe, spier en pees pijn, langzaam groeiend en zeer droog haar, droge mond, droge ogen, obstipatie, concentratie problemen en een temp van 36.1. De arts vind de waarde veel te hoog, en mijn temeratuur is volgens haar prima, dus steeds minder medicatie. Uit pure frustratie zelf med. opgehoogd en alle klachten waren weg, maar… waardes weer veel te hoog en TSH onmeetbaar dus moest weer minder medicatie en alle klachten zijn binnen 2 a 3 weken weer terug… wat zou ik kunnen doen???

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Marina, iedereen heeft andere waarden waarbij hij of zij zich goed voelt. Ik zou je arts benadrukken dat jij je echt veel beter voelt met hogere medicatie en dat dat het belangrijkste is. Het is belangrijk om de symptomen te behandelen en niet de bloedwaarden. Misschien is een middenweg mogelijk.

    7. avatar

      Sabine

      Hoi heb een te traag werken schildklier heb pillen tyrax. Maar ze kunnen het niet onder cotrolle krijgen .ik heb veel klachten van mij darmen er van voel alles kloppen wordt er bang van . mijn temperatuur is 36g.en voel mij niet lekker bij fffff soms weet ik niet waar ik het zoeken moet .gr Sabine berentsen

    8. avatar

      johan

      rectale temperatuur is toch hoger dan okseltemperatuur?

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    E-mailcursus

    Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

    Los jouw energiedips op.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Desirée heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van mijn vermoeidheid en andere klachten, ik heb veel adviezen en begeleiding mogen krijgen wat ik als erg fijn heb ervaren! De regelmatige check-in momenten en vrijheid om vragen te stellen maakt dit programma... Lees verder
    FD
    Fenna  Dorst 13 februari 2024
    Een toegewijde, aandachtige en hartverwarmende begeleiding met goede praktische tips om aan te werken, die ook succesvol zijn.
    RW
    Roeli Walraven 2 februari 2024
    Goede duidelijke inzichten. Gedurende de dag meer energie.
    MM
    Mandy Muller 9 januari 2024
    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023